Spotkania Medycznie: Chorujesz po tym, co zjesz [WIDEO]

    Spotkania Medycznie: Chorujesz po tym, co zjesz [WIDEO]

    Maria Zawała i Anna Sojka

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością mówiła o żywieniu w cukrzycy
    1/4
    przejdź do galerii

    Dr hab. n. med. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością mówiła o żywieniu w cukrzycy ©Tomasz Kiełkowski

    Co jeść, kiedy ma się cukrzycę i jak dbać o zdrowie, by normalnie żyć z tą ciężką chorobą mówili lekarze podczas majowych, 191. Spotkań Medycznych im. Krystyny Bochenek w Studiu Koncertowym Radia Katowice. Rozmawiały z nimi Maria Zawała i Anna Sojka
    Jeśli ma się cukrzycę, trzeba do końca życia kontrolować ilość i jakość spożywanych pokarmów. To od tego przede wszystkim uzależniona jest prawidłowa glikemia. Mówili o tym podczas majowych Spotkań Medycznych im. Krystyny Bochenek w Radiu Katowice prof. Janusz Gumprecht, diabetolog, oraz dr n. med. Magdalena Olszanecka- Glinianowicz, prezes Polskiego Towarzystwa Leczenia Otyłości.

    - Cukrzyca jest chorobą, na którą zapracowaliśmy sobie jedząc to, czego nie powinniśmy, ale jak już spotkała nas ta kara, to parę rzeczy powinniśmy w jadłospisie przemyśleć. Z moich obserwacji wynika jednak, że chorzy na cukrzycę stosują się do dietetycznych zaleceń lekarzy zaledwie w 10 proc. - przyznała dr Olszanecka-Glinianowicz.

    Dbałość o odpowiednią wagę ciała to bardzo istotny element terapii cukrzycy. Nie jest łatwo schudnąć, gdy ma się tę chorobę, ale jest to możliwe. - Najważniejsze to ustalić dietę z lekarzem, a nie próbować odchudzać się na własną rękę, stosując rzekomo cudowne diety, bo takie nie istnieją - przekonywał prof. Janusz Gumprecht, namawiając też pacjentów do codziennej aktywności fizycznej, naturalnie po konsultacji z lekarzem.












    Najczęściej popełniane błędy żywieniowe cukrzyków to przekonanie, że szkodzić mogą tylko słodycze, a tak naprawdę ważna jest kontrola wszystkich spożywanych pokarmów, bowiem cukry proste, fruktoza czy laktoza są w wielu z nich. Niewskazane jest np. spożywanie owoców po kolacji, albo kolacja z dużą ilością nabiału.

    Niebezpieczne mogą też być tzw. produkty dla diabetyków. - Nie dość, że niesmaczne, to badania pokazują, że wiele tzw. słodzików ma negatywny wpływ na komórki trzustkowe, a te starszej generacji prowadziły nawet do rozwoju nowotworów trzustki. Nie mówiąc o tym, że w czekoladzie jest sam tłuszcz - wyjaśniała dr Olszanecka-Glinianowicz.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama