Włochy-Chorwacja:
Ryba pieczona na ryżu po chorwacku
Składniki: sandacz lub inna ryba słodkowodna (ok. 1 kg), 2 łyżki soku z cytryny, 2 cebule, 5 łyżek oleju, 20 dag ryżu długoziarnistego, 3 szklanki bulionu (może być z kostki) lub wywaru z warzyw, łyżeczka soli, szczypta pieprzu, 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 2 łyżeczki mąki, 4 łyżki masła, 3 łyżki śmietany, cytryna.
KUCHNIA KIBICA EURO 2012, CZYLI CO JEŚĆ PODCZAS MISTRZOSTW? ZOBACZ
Sprawioną rybę skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i drobno posiekać. W rondlu rozgrzać 3 łyżki oleju i zeszklić cebulę. Wsypać ryż i podsmażyć go mieszając. Zalać ryż bulionem i ogrzewać na maleńkim ogniu przez 20 minut. Jeden dok ryby naciąć w 3-4 miejscach od grzbietu do brzucha dość głęboko, do ości. Natrzeć solą i pieprzem.
Mąkę wymieszać z papryką i obtoczyć w niej rybę. Żaroodporne naczynie posmarować resztą oleju, wyłożyć na dno warstwę ryżu i ułożyć rybę, zwijając lekko nacięciami do środka. Skropić rybę roztopionym masłem, polać śmietaną i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C. Piec około 30 minut. Przed podaniem udekorować ósemkami cytryny.
Biało-czerwona przekąska kibica po włosku
Składniki: 2 średnie pomidory, 1 kulka sera mozzarella (125 gram), 3-4 kromki białego pieczywa, 2 łyżki masła klarowanego, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól, pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
Przygotowanie: Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy do 3-4 głębokości mniej więcej co 0,5- 1 cm. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez 10 minut. Po tym czasie wkładamy w każde nacięcie po cienkim plasterku mozzarelli. Skrapiamy olejem, posypujemy roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi. Pieczemy do czasu aż ser nam się lekko rozpuści (około 3-4 minut). W tym czasie z pieczywa wycinamy kieliszkiem nieduże kółka, które przesmażamy z obu stron na rozgrzanym maśle. Doprawiamy granulowanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Ciepłe pomidory podajemy z okrągłymi grzankami.
Mecz Hiszpania-Irlandia
Hiszpański chłodnik na ostudzenie nastrojów, bo będzie gorąco!
Składniki:: 60 dag dojrzałych pomidorów, 1 papryka zielona, 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 1 świeży ogórek, 1 biała cebula, 4 szklanki soku pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz, szczypta cukru, kostki lodu
Przygotowanie: Pomidory włóż na chwilę do wrzątku. Wyjmij i obierz ze skórki. Oczyść z pestek, a miąższ potnij na kawałki. Papryki rozetnij wzdłuż na pół, usuń środki z pestkami, a miąższ pokrój w niewielka kosteczkę. Tak samo potnij umyty ogórek (razem ze skórką), oraz cebulę. Odłóż 8 łyżek pokrojonych warzyw, a resztę wymieszaj z sokiem pomidorowym. Całość zmiksuj na gładko. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę albo posiekaj. Zmiksowane warzywa wymieszaj z czosnkiem oraz oliwą. Przypraw do smaku octem winnym, solą , pieprzem i cukrem. Schładzaj godzinę. Gotową zupę rozlej do miseczek. Do każdej włóż po porcji odłożonych warzyw oraz ewentualnie po kilka kostek lodu.
Hot Whiskey - żeby nie zamarznąć po chłodniku
Składniki: 50 ml Irish Whiskey, 150 ml gorącej wody, 2 łyżeczki brązowego cukru, plasterek cytryny, 5 goździków
Przygotowanie: Do ogrzanej szklanki wlewamy whiskey, dodajemy gorącą wodę, słodzimy, mieszamy. Plasterek cytryny nabijamy goździkami, dodajemy do szklanki, mieszamy. Szklankę owijamy serwetką i gotowe!
WSZYSTKO O EURO 2012 NA DZIENNIKZACHODNI.PL W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM
*Euro 2012 w DZ: eksperci typują wyniki meczów, wywiady z gwiazdami, strefa kibica
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?