Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia kibica Euro 2012: Przekąska na mecze Szwecja-Francja i Anglia-Ukraina

Aldona Minorczyk-Cichy
Grają Anglicy, czas więc na angielskie danie
Grają Anglicy, czas więc na angielskie danie arc.
Euro 2012 bez naszej drużyny to już nie to samo, ale emocje sportowe nadal będą ogromne. Dzisiaj zagrają Szwecja z Francją i Anglia z Ukrainą. Oba spotkania zapowiadają się niezwykle emocjonująco. Tak jak dania, które dzisiaj proponujemy!

Szwecja-Francja - w sam raz na ten mecz będzie jedna z potraw kuchni szwedzkiej o intrygującej nazwie "Mieszanka Starego Lubieżnika". Składniki na 4 porcje: 4 kromki ciemnego chleba albo szwedzki chleb chrupki, 6 jajek, 2 duże łyżki skrojonej cebuli, 2 łyżki szczypiorku, 3 łyżki świeżego koperku, puszka filetów śledzi anszowis (100 g), 100 ml kwaśnej, gęstej śmietany, łyżka soku z filetów, pieprz.

WSZYSTKO O EURO 2012 NA DZIENNIKZACHODNI.PL W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM

Jajka ugotować na twardo, zimne posiekać. Cebule posiekać, można też lekko zeszklić. Szczypior, koper, filety ryby posiekać. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić pieprzem. Nakładać na chleb tuż przed podaniem. Doskonałe pod piwo lub wódkę.

Kolejna przekąska - raclettowe pieczarki rodem z Francji. Składniki: 10 niedużych pieczarek, 10 plasterków sera raclette, sól, pieprz, zioła prowansalskie. Pieczarki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy ogonki, obieramy ze skórki. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdej pieczarce układamy po 1 jednym plasterku sera, pokrojonego na mniejsze kawałki. Posypujemy roztartymi w dłońmi ziołami prowansalskimi. Zapiekamy na patelenkach do raclette do czasu rozpuszczenia się sera. Podajemy z ketchupem lub np. sosem czosnkowym.

Anglia-Ukraina - nie ma to jak kiełbaski w cieście naleśnikowym.
Składniki: 2 szklanki mąki, 3 jajka, szklanka mleka lub śmietanki, łyżeczka soli i cukru, trochę wody gazowanej, olej do smażenia, parówki lub kiełbasa serdelowa, sezam biały lub czarny, ostra przyprawa do posypania. Wszystkie składniki ubijać na ciasto naleśnikowe, dodać szklankę sezamu, a z parówek zdjąć osłonki i zanurzać w cieście cale lub w połówkach. Rozgrzać tłuszcz na patelni i łopatką kuchenną nakładać kiełbaski zanurzone wcześniej w cieście sezamowym. Smażyć z 5-7 min. Wyjąć i osączyć z tłuszczu na talerze. Podawać od razu.

Ukraiński specjał - gałuszki (kotlety ziemniaczano-mięsne)
Składniki: 8-10 ugotowanych ziemniaków, 3 łyżki mąki, 3-4 łyżki gęstej śmietany, 1 jajko
20 dkg wędliny lub pieczonego mięsa, łyżka masła i oleju, sól, pieprz.
Ziemniaki i wędlinę przepuścić przez maszynkę. Wymieszać z masłem, jajkami, śmietaną i mąką. Przyprawić, zagnieść na gładką masę. Formować niewielki kulki, piec w piekarniku na złoty kolor w temp. 200°C. Podawać polane masłem, z surówkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!