Impreza, która trwała przez dwa dni, w tym roku zgromadziła w Żywcu rekordową liczbę piwowarów domowych.
- W konkursie piw domowych zmierzyło się aż 371 osób. Nigdy wcześniej tylu nie było - informuje Sebastian Tołwiński, rzecznik grupy Żywiec.
Okazuje się, że w Polsce ciągle przybywa miłośników domowych piw. Wystarczy porównać liczbę uczestników konkursu, którzy startowali w ciągu kilku ostatnich lat. W ubiegłym roku było ich już 177, podczas gdy dwa lata temu 134.
Tegoroczny zwycięzca uwarzył piwo o nazwie Rauchbock.
- Piwo musi być z dużą domieszką chmielu i odpowiednią ilością goryczki - tłumaczy Miler. Zaznacza, że złocisty napój musi mieć idealną pianę kremową, a zapachem musi powalać na kolana.
Grand Champion tradycyjnie w grudniu zostanie uwarzony w cieszyńskim browarze i trafi na półki sklepowe.
Zachęcamy do obejrzenia kolejnego materiału wideo z Festiwalu Birofilia 2012, w którym Sebastian Tołwiński, rzecznik prasowy grupy Żywiec przekonuje, że co roku, zawsze w trzeci weekend czerwca warto przyjechać na imprezę do arcyksiążęcego browaru w Żywcu. Natomiast Andrzej Miler, piwowar domowy i zdobywca tegorocznego Grand Championa opowiada jak powinno się robić piwo, a także jak powinien smakować oraz wyglądać złocisty napój!
Więcej zdjęć z Festiwalu Birofilia 2012 w Żywcu oraz jeszcze jeden materiał wideo, obejrzeć można na: zywiec.naszemiasto.pl
*Euro 2012 w DZ: eksperci typują wyniki meczów, wywiady z gwiazdami, strefa kibica
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?