Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karczek z grilla? Za drogo. Zostają kurczaki

Aldona Minorczyk-Cichy
123rf
Niestety, nie mamy dobrych wiadomości dla wielbicieli karczku z grilla. Ceny mięsa i wędlin są wysokie, a będą jeszcze wyższe. Tegoroczne wakacyjne grillowanie będzie nas kosztować o około 15-20 proc. więcej rok temu.

Są jednak i dobre wiadomości - tanieje drób! Na ruszt można więc wrzucić nóżkę lub pierś z kurczaka. Taniej, zdrowiej i mniej kalorii! Ci, którzy nie wyobrażają sobie grilla bez wieprzowiny zawsze mogą upolować tę tańszą w marketach.

Według danych zebranych przez portalspozywczy.pl w sklepach w Śląskiem za kilogram schabu bez kości trzeba zapłacić średnio 17,60 zł. Najtańszy 8 czerwca był w Carrefourze (12,49 zł), najdroższy 22 czerwca w Lewiatanie (21,90 zł).
Kiełbasa podwawelska - także chętnie przez Ślązaków grillowana - to wydatek od 9,90 zł za kg (8 czerwca) w Kauflandzie do 15,75 w Społem (22 czerwca).

Według danych zebranych przez Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie w 2011 roku ceny wieprzowiny były wyższe o prawie 15 proc. niż w poprzednim roku. W tym roku, niestety, podobnie. Za mięso będziemy musieli zapłacić aż o kolejne 15-20 proc. więcej. Powód? Według Romana Włodarza, szefa Śląskiej Izby Rolniczej w Katowicach, jesteśmy w... świńskim dołku.

Z powodu zaniżonych w ostatnich latach cen wieprzowiny znacznie zmniejszyło się pogłowie trzody chlewnej. Odbudowanie stad zajmie pół roku. Słowem, tańszego schabowego zjemy prawdopodobnie dopiero w Boże Narodzenie.
Każdy z nas statystycznie zjada rocznie ok. 42 kg wieprzowiny i tylko nieco ponad 2 kg wołowiny. Ta druga jest dla nas, niestety, zbyt droga.

Jedynym rodzajem mięsa, którego cena spada, jest drób. Za kilogram kurczaka najtaniej zapłacimy 4,99 zł. Średnia cena w naszych sklepach to - 7,7 zł. Jest relatywnie tani, bo jego produkcja stale rośnie. Dzieje się tak ze względu na krótki cykl hodowli. Poza tym drób sprowadzamy z zagranicy.

Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności podkreśla, że z rosnącymi cenami musimy się pogodzić m.in. z powodu cen paliwa: - Powoli dochodzimy do unijnych cen. Niestety, nie idą za tym nasze zarobki - mówi.

Według danych GUS w lipcu 2011 roku w kraju hodowano 13,5 mln świń. Teraz o milion mniej. To swoisty rekord - najmniej liczne stada od pół wieku! Przez ostatnie trzy-cztery lata euro było tanie, więc sprowadzaliśmy wieprzowinę z Niemiec, Danii Holandii. Część naszych hodowli zbankrutowała, zaś inne zmniejszyły stada. Ich odbudowa zajmie kilkanaście miesięcy.

Czym się ratować? Na szczęście na targowiskach i w sklepach coraz więcej niedrogich warzyw. Rozczarowały nas jedynie truskawki. 10 zł za kilogram tych owoców to cena nie do przeskoczenia dla większości z nas.


*Burze szaleją nad Śląskiem. Idą kolejne. Zobacz zdjęcia
*Nowy podział Śląska: koniec woj. opolskiego i śląskiego, wspólne górnośląskie

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!