Żołnierskie recepty na śląskie specjały [ŚLĄSKA KUCHNIA:...

    Żołnierskie recepty na śląskie specjały [ŚLĄSKA KUCHNIA: AKCJA DZ]

    Martyna Dyszka

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Ponad tydzień temu rozpoczęła się wspólna akcja "Dziennika Zachodniego" i Michała Smolorza. Sprawdzamy, gdzie serwowane są prawdziwie śląskie specjały, a gdzie trafimy na "fałszywki".
    W szynku w Katowicach  zjesz żur na dwa sposoby

    W szynku w Katowicach zjesz żur na dwa sposoby ©Martyna Dyszka

    W poszukiwaniu śląskich kulinarnych dań wybrałam się do szynku "Old Fashioned" przy ul. Ligonia w Katowicach. Lokal prowadzi Grzegorz Jędrak, były zawodowy żołnierz z Dobrodzienia. Sam przyrządza potrawy i obsługuje gości.

    W menu królują śląskie potrawy. Ale po kolei. Z przystawek mamy do wyboru sznitę z tustym, żymłę z karminadlem, czyli bułkę z kotletem i dodatkami. Mamy też krupnioka i żymloka. Jednak bardziej zainteresowała mnie potrawa pod nazwą "hekele". Okazuje się, że to nic innego jak sałatka śledziowa.

    - Bazą jest śledź, następnie ogórek kiszony, który nie nadaje się już do zupy, bo jest za miękki. Dodajemy jajko i cebulę, a wszystko kleimy musztardą.
    Ostrą - podkreśla kucharz. Na musztardę i ogórki w tej potrawie krzywi się Elżbieta Skorupa, gospodyni z Zabrza. - Zamiast musztardy daję dobrą oliwę. Tak robiła moja mama i ja też tak robię - zdradza nam tajemnicę gospodyni.

    Z zup w szynku zjemy żur żeniaty, śląski, wodzionkę i oberibę, czyli zupę z kalarepy. Jak przypomina szef kuchni, żur to nie to samo co żurek. - Żurek to gorolskie określenie zalewajki lub białego barszczu, a żur jest gęstszy - wyjaśnia. Tę zupę mamy w dwóch wydaniach: z kartoflami i podgardlem lub białą kiełbasą.

    Jak twierdzi Jędrak, kuchnia śląska to 70 proc. kuchni żydowskiej, np. modra kapusta, która robiona jest na słodko. I według niego rolada śląska nie od zawsze jest typowym naszym regionalnym daniem. Kiedyś był nim schab po sztygarsku, czyli pieczony schab z kiełbasą. W menu z dań obiadowych są też karminadle, czyli kotlet mielony z mięsa wieprzowego lub wołowego oraz karbinadle - kotlet mielony z mięsa wieprzowego i śledzia. Do obu dań podawane są oczywiście bratkartofle.

    Jędrak zaznacza, że u niego w lokalu na danie obiadowe czeka się pół godziny. Ale jest świeże i nie odgrzewane w mikrofali. Porcje są ogromne, a ceny przystępne.


    *Wielki koncert Guns N'Roses w Rybniku ZOBACZ ZDJĘCIA, WIDEO
    *Tour de Pologne - wyścig kolarski ZOBACZ TRASĘ, ZDJĘCIA, WIDEO, ZAWODNIKÓW
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (10)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kuchnia Śląska w Katowicach

      Fan kuchni Pana Grzesia (gość)

      Zgłoś naruszenie treści

      Brakuje Pana w ofercie Katowic. Z serdecznymi pozdrowieniami sąsiad, klient, smakosz potraw Śląskich.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      hekele

      Aniela (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 42 / 21

      Polecam zajrzeć do książki Elżbiety Łabońskiej "Śląska kucharka doskonała". Na stronie 74 ,przepis 151-"śledź siekany" to nic innego tylko hekele, tyle że bez ogórka kiszonego i musztardy. Hekele...rozwiń całość

      Polecam zajrzeć do książki Elżbiety Łabońskiej "Śląska kucharka doskonała". Na stronie 74 ,przepis 151-"śledź siekany" to nic innego tylko hekele, tyle że bez ogórka kiszonego i musztardy. Hekele to nie sałatka, tylko pasta. Lata wstecz na mielone mówiono siekane.
      Radzę spróbować powyższego przepisu.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      hekele

      Aniela (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 20 / 35

      Moja prababcia,babcia i mama,również robiły hekele, ale nigdy z musztardą i ogórkiem kiszonym, tylko z jajkiem, cebulka i łyżka miękkiego masła. Przecież śledź solony, musztarda i kiszony ogórek,...rozwiń całość

      Moja prababcia,babcia i mama,również robiły hekele, ale nigdy z musztardą i ogórkiem kiszonym, tylko z jajkiem, cebulka i łyżka miękkiego masła. Przecież śledź solony, musztarda i kiszony ogórek, wszystko razem to jedna sól. Nie, to nie dla mnie. Jak mi wiadomo wszystkie produkty do hekele powinny być zmielone. zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      warsztat

      k. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 47 / 57

      a Dyszka gdzie uczyła się warsztatu i sztuki pisania (celowo nie użyłam formy 'Pani Martyna')

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kunsz autorki

      Radek. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 64 / 48

      Po przeczytaniu tekstu,zastanawiam sie jak mozna bylo forme przyjac do druku,stylistyka,brak form grzecznosciowych w strone Pana Grzegorza ktorego znam wlasnie z szynku gdzie staram sie wpadac na...rozwiń całość

      Po przeczytaniu tekstu,zastanawiam sie jak mozna bylo forme przyjac do druku,stylistyka,brak form grzecznosciowych w strone Pana Grzegorza ktorego znam wlasnie z szynku gdzie staram sie wpadac na obiad gdy tylko mam przerwe w pracy. Czekalem na tekst po informacji jaka uzyskalem w piatek i potwierdzenie w sobote,z realcji pana Grzegorza konsumowane byly np; Jaskółcze Gniazda-jedna z moich ulubionych potraw i ani slowa o tym .Widac ze najwazniejsze sa rolady i szum,tandetny (forma jak czytamy)byle szum.
      "Na musztardę i ogórki w tej potrawie krzywi się Elżbieta Skorupa, gospodyni z Zabrza. - Zamiast musztardy daję dobrą oliwę. Tak robiła moja mama i ja też tak robię - zdradza nam tajemnicę gospodyni."- jak znam hekele zawsze zawsze byla musztarda i ogorki ale jak widac jaka Akcja ,tacy eksperci.
      Polecam autorce na przyszlosc wiecej form grzecznosciowych w przyszlych tekstach,wtedy mozna odebrac tekst calkiem przyjemnie oraz ze szanuje osoby o ktorych pisze czy wspomina,a tak...

      Milego dnia.zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      To je ślonski szynk

      syx (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 2 / 1

      ma na ślonsku niy godomy per "Pan/Pani". Yno do omy abo opy jakigo mozna padać we liczbie mnogij... ślonske jodło i ślonske maniery. Byłech, toch sie przekonoł;]

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kunszt autorki

      iga (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 60 / 71

      mosz recht Radek

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      hekele

      hela (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 37 / 36

      "...Na musztardę i ogórki w tej potrawie krzywi się Elżbieta Skorupa, gospodyni z Zabrza. - Zamiast musztardy daję dobrą oliwę..."
      Niech sie krzywi -ale hekele, obojetnie czy w postaci sałatki czy...rozwiń całość

      "...Na musztardę i ogórki w tej potrawie krzywi się Elżbieta Skorupa, gospodyni z Zabrza. - Zamiast musztardy daję dobrą oliwę..."
      Niech sie krzywi -ale hekele, obojetnie czy w postaci sałatki czy pasty, zawsze z musztardą!zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      kule bele...

      syx (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 1 / 1

      A jak wto zrobiył inaczyj to już niy robi po Ślonsku bo yno to co wy żeście jedli dostało patynt. U mie tyż był zymft, ale jak jedyn z drugim co innego wsujom do środka to mu niy nazdowom łod razu...rozwiń całość

      A jak wto zrobiył inaczyj to już niy robi po Ślonsku bo yno to co wy żeście jedli dostało patynt. U mie tyż był zymft, ale jak jedyn z drugim co innego wsujom do środka to mu niy nazdowom łod razu że po gorolsku!zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      hela z musztardom

      Gość z City K. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 66 / 34

      Hekele z musztardom ,to jak by z miodym ,to jest pomylynie smakow. Proponuja zamiast musztardy to pomelać wszystko na maszynce z wielymi łoczkami i świyżo Tomata tyż i po pieprzyć ,a w zima...rozwiń całość

      Hekele z musztardom ,to jak by z miodym ,to jest pomylynie smakow. Proponuja zamiast musztardy to pomelać wszystko na maszynce z wielymi łoczkami i świyżo Tomata tyż i po pieprzyć ,a w zima przeciyru tomaty.Jak warzy zupa Oberiba ,to dodoł bych jeszcze Ślonzko Zupa -Sznitbouny ,to jest Fasolka szparagowa Zielona krojona na ukos stronka, z w kostka Grincojgym i koniecznie z PhePhekrautym ( po Polsku -Comber ),podawać na stół z Cytryną - pycha.Podobo mi sie tyn Ślonzki -Hamburger z Karminadlom. Nazwoł bych go -Karminadl-burger . Podawoł bych tyż -sznita z Hauskyjzom poszmarowano na wiyrchu Musztardom Sarebskom, palce lizać. zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama