W poszukiwaniu śląskich smaków tym razem w Lublińcu [ŚLĄSKA...

    W poszukiwaniu śląskich smaków tym razem w Lublińcu [ŚLĄSKA KUCHNIA: AKCJA DZ]

    Aneta Kaczmarek

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Kucharze z Rajskiej znają się na tradycyjnej śląskiej kuchni
    1/2

    Przejdź do
    galerii zdjęć

    ©Wojciech Gembała

    Modna obecnie restauratorka, Magda Gessler, gdy przeprowadza swoją rewolucję na Śląsku powtarza,że typowa śląska rolada zawsze się obroni.
    My nie bylibyśmy jednak tak optymistyczni. Od sztuki mięsa nadziewanej mielonym farszem o niewiadomym składzie, można co najwyżej nabawić się niestrawności. A jak wiadomo, Ślązacy są dumni ze swojej kuchni i walczą o jej dobre imię jak o niepodległość.

    Tym bardziej z duszą na ramieniu i nadzieją w sercu wyruszyliśmy do Lublińca, na poszukiwanie prawdziwej śląskiej rolady z kluskami i modrą kapustą.


    Z ulgą obwieszczamy, że wyprawa zakończyła się sukcesem. Typowy śląski obiad zaserwowała nam Restauracja Rajska. Aromatyczna rolada nadziewana krojonymi, a nie - o zgrozo! - mielonymi składnikami (boczkiem, kiszonym ogórkiem i cebulą i kiełbasą), szare kluski i modra kapusta w tutejszym wydaniu, to - naszym skromnym zdaniem - strzał w dziesiątkę. Ale żeby nie było łatwo, umiejętności kucharzy Restauracji Rajska oceniła pani Teresa Skorupa, która już od blisko pół wieku gotuje na śląską nutę.

    Zdaniem naszego lokalnego autorytetu, podstawą dobrej, śląskiej rolady jest właściwie przygotowany farsz. Nie ma mowy o mieleniu składników, muszą natomiast być pokrojone w drobne słupki. Tutaj poddani testowi kucharze otrzymują 5.

    W menu restauracji znajdziemy jasne kluski, ale zdaniem pani Skorupy, typowe śląskie kluski powinny być szare. Kolor uzyskujemy dzięki tartym ziemniakom. Taką wersję też tutaj dostaniemy. Kucharzom dajemy więc kolejną 5.

    Na podobną ocenę zasługuje ich modra kapusta - gotowana w niewielkiej ilości wody, z cebulą, boczkiem i octem, dla zachowania koloru. Tutaj nasz autorytet zaproponował małą modyfikację. Zdaniem pani Skorupy można uniknąć nadmiaru octu, na rzecz startego, kwaśnego jabłka. Modra kapusta najlepiej smakować będzie ze świeżo przygotowanymi skraweczkami. W końcu śląsko, znaczy tłusto.

    Za taki obiad w Restauracji Rajska zapłacimy niewiele ponad 25 zł. To rozsądna cena za tradycyjny smak i wysokiej jakości składniki. Smakoszom śląskiej kuchni polecamy też pieczone żeberka z ciapkapustą.


    *Marsz Autonomii 2012 ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
    *Wielki koncert Guns N'Roses w Rybniku ZOBACZ ZDJĘCIA, WIDEO
    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      rajsko w Rajskiej

      Andrzej (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 60 / 63

      dania wysmienite,jak u mojej Omy, a nawet troche lepsze - to juz cos znaczy!!!
      polecam i smacznego!

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama