Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

W Mysłowicach "Pod Ratuszem" podają roladę i kluski na piątkę [AKCJA DZ: KUCHNIA ŚLĄSKA]

Monika Chruścińska
Roladę i kluski podał nam menażer lokalu, pan Ryszard
Roladę i kluski podał nam menażer lokalu, pan Ryszard Monika Chruścińska
W poszukiwaniu śląskiej kuchni w... śląskiej kuchni, tym razem dotarliśmy do Mysłowic. Dokładniej do restauracji "Pod Ratuszem", gdzie jedzenie podaje się już od 1864 roku. Lokal firmuje się tradycjami kulinarnymi różnych regionów. W końcu to właśnie przez Mysłowice, miasto pogranicza trzech wielkich mocarstw, na przełomie XIX i XX wieku do Ameryki wyjechało prawie 1,5 miliona Europejczyków. W menu restauracji, a jakżeby inaczej, nie mogło zabraknąć i tradycyjnych, śląskich specjałów - żuru śląskiego, wodzionki czy wołowej rolady.

W sobotę sprawdziliśmy, jak smakuje tu śląski niedzielny obiad - rosół z makaronem, kluski, modra kapusta i rolada właśnie.
Zaczęliśmy od drobiowo-wołowego rosołu. Choć zupa to polska, nie śląska, do dziś w większości śląskich domów nie może jej zabraknąć. Na drugie danie: koniecznie rolada. Takiej dobrej, jak tutaj, nie jedliśmy, dotąd nigdzie. I to na niej i na kluskach skupiliśmy się głównie.

Mięso oczywiście było wołowe. Farsz? Pokrojone w paski boczek, kiełbasę, cebulę, kiszony ogórek, do tego koniecznie musztarda.

- Zawsze kupujemy tą część wołowiny, która nazywa się górna zrazowa i kroimy mięso w poprzek włókien - podkreśla Krystian Myszka, menażer smaków z mysłowickiej restauracji.

Kluski były tradycyjne białe, bez dziurki. Nie za miękkie, ani zbyt gumowe. Kapusta została podana z cebulką i boczkiem, a wszystko popiliśmy kompotem z jabłek i śliwek. Czy tak powinno wyglądać tradycyjne danie śląskie? Elżbieta Skorupa z Rudy Śląskiej, rodowita Ślązaczka, której rodzina od pokoleń gotuje według tradycyjnych śląskich przepisów, nie ma wątpliwości: mysłowicka restauracja "Pod Ratuszem" zasługuje na piątkę. - Choć kiełbaska w roladzie wołowej nie jest konieczna. Wystarczy sam boczek - zaznacza.

- Do kapusty ja dodaję jeszcze trochę startego jabłka, choć nie jest obowiązkowe w tej potrawie - zaznacza pani Elżbieta.

Nic dziwnego, całe danie - rolada, kluski śląskie i modro kapusta - Restauracji "Pod Ratuszem" brało udział w konkursie o Śląski Znak Jakości. A tutejsze specjały śląskie tj. żur śląski i wodzionka konkursy nawet wygrały. Smacznego!


*Marsz Autonomii 2012 ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
*Wielki koncert Guns N'Roses w Rybniku ZOBACZ ZDJĘCIA, WIDEO

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!