Wytrwałość ludzka, determinacja, wynalazki i obyczaje. Poznaj Tajemnice Państwa Podziemnego

Zdjęcia archiwalne oraz rekonstrukcje, wypowiedzi świadków historii i ekspertów. Zapraszamy do obejrzenia czteroodcinkowego programu historycznego, wyprodukowanego przez Polska Press we współpracy z Muzeum Powstania Warszawskiego.

Dowiedz się więcej
Zwiń
Obejrzyj wideo
Wakacyjny poradnik: Zimne napoje według norm

Wakacyjny poradnik: Zimne napoje według norm

JJ

Dziennik Zachodni

Aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Aby napoje chłodzące były smaczne, trzeba je właściwie podać

Aby napoje chłodzące były smaczne, trzeba je właściwie podać ©materiały Prasowe/IH Katowice

Latem, szczególnie gdy panują takie upały jak w ostatnich tygodniach, najczęściej kupowanymi produktami są zimne napoje - w sklepach, ale także w lokalach gastronomicznych. Czy jednak wiemy, jakie powinny być zamawiane lub kupowane napoje?
Aby napoje chłodzące były smaczne, trzeba je właściwie podać

Aby napoje chłodzące były smaczne, trzeba je właściwie podać ©materiały Prasowe/IH Katowice

Jednym z podstawowych kryteriów decydujących o walorach smakowych zimnych napojów jest ich temperatura: latem 5-6 stopni C, zimą 8-10 st. C. Do napojów chłodzących zalicza się: wody mineralne i sodowe, płynne owoce pasteryzowane, napoje warzywne, pepsi-colę, coca-colę, lemoniady, soki cytrusowe (pomarańczowy, grejpfrutowy), z czarnej i czerwonej porzeczki.

Obowiązuje kilka podstawowych zasad podawania napojów chłodzących, zależnie od rodzaju opakowania. Zimne napoje butelkowane należy podawać konsumentom w oryginalnych opakowaniach; otwieranie butelki powinno się odbywać przy konsumencie lub na stoliku pomocniczym bądź dostawczym.

Butelki z napojami należy otwierać na krótko przed nalaniem napoju do szklanki; wcześniejsze otwieranie butelki powoduje ulatnianie się dwutlenku węgla, a tym samym napój traci właściwości smakowe. Przy nalewaniu napojów kelner powinien podchodzić do każdego konsumenta osobno, zachowując właściwą kolejność przy nalewaniu (kobiety, starsi itp.).

Napoje w metalowych puszkach mogą być podawane w oryginalnych opakowaniach lub w karafkach szklanych. Otwartą puszkę ustawia się na talerzyku wyłożonym papierową serwetką. Można też napój w obecności konsumentów przelać do karafki. Napoje chłodzące z soku owocowego i wody mineralnej należy podawać w wysokich szklankach z lodem konsumpcyjnym i słomkami do picia.


*Wybieramy Dziewczynę Lata 2015 ZGŁOŚ SIĘ i ZAGŁOSUJ NA KANDYDATKĘ
*Pożar gigantycznej hali w Zawierciu NOWE ZDJĘCIA I WIDEO
*Deep Sound Music Festival 2015 w Ogrodzieńcu MEGAGALERIA ZDJĘCIOWA
*Przepis na leczo SPRAWDZONY I NAJSZYBSZY
*Co z tym prądem? IKEA, Galeria Katowicka, 3 Stawy oszczędzają na świetle, przemysł wyłącza oddziały
*Erotyczna bielizna i gadżety z Zabrza podbijają rynek w Arabii Saudyjskiej

Komentarze (1)

Dodajesz komentarz jako: Gość

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

Liczba znaków do wpisania:

zaloguj się

Autor komentarza nie dodał zdjęcia
zzz

zip (gość)

Zgłoś naruszenie treści / 6 / 1

Poradnik wakacyjny 23.08. Na pewno się przyda na te siedem dni.

Najnowsze wiadomości

Zobacz więcej

Najczęściej czytane

DZ poleca

Wideo