Wodzionka bez chleba, żurek z pieczarkami. Smaczne, ale nie...

    Wodzionka bez chleba, żurek z pieczarkami. Smaczne, ale nie śląskie

    Aleksander Król

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Kucharz Leszek Florek poleca swój żurek, choć z pieczarkami

    Kucharz Leszek Florek poleca swój żurek, choć z pieczarkami ©Aleksander Król

    Wodzionka z bratkartoflami! Taką pozycję znaleźliśmy w karcie menu popularnej restauracji "Maryna" w Rybniku! Liczy-liśmy, że za swojsko brzmiącą nazwą potrawy, kryje się poszukiwany przez naszych dziennikarzy i publicystę Michała Smolorza regionalny cud kulinarny, przy którym wachlując łyżką będziemy nucić: "Uuu wodzionka - suchy chlyb i wody szklonka, uuu wodzionka - to najlepsza z wszystkich śląskich zup".
    Kucharz Leszek Florek poleca swój żurek, choć z pieczarkami

    Kucharz Leszek Florek poleca swój żurek, choć z pieczarkami ©Aleksander Król

    Niestety, gdy okazało się, że Maryna nie kruszy do rosołu z czosnkiem ani jednej pajdy chleba, zrezygnowaliśmy z tego specjału i postanowiliśmy dać szansę żurkowi śląskiemu z kiełbasą i jajkiem. Owszem, jest wyśmienity. Ale na Boga, co robią w nim pieczarki?

    - Te grzyby to pana pomysł? W tradycyjnym żurze ich nie ma - pytamy kucharza Leszka Florka. - Takie jest zalecenie szefa kuchni. Od lat serwujemy taki żurek - mówi. - I nie rażą pana te grzyby? Mama na pewno nie robiła takiego żuru - dopytujemy. - Ja urodziłem się na Śląsku, ale rodzice stąd nie pochodzą. Dlatego żuru na stole raczej nie było - przyznaje.

    Sytuację ratuje trochę nazwa w karcie menu, bo prawdziwa śląska zupa, robiona na zakwasie, nazywa się "żur", a nie "żurek śląski". Może więc w tej sytuacji dopuszczone są pewne odstępstwa?

    Na koniec jeszcze o tym, jakie potrawy najczęściej zamawiają goście "Maryny"? Jak się okazuje, to rolada, kluski i modro kapusta.

    - 80 procent klientów wybiera roladę. Co do innych smaków, rekordy popularności bije żurek - mówi Arkadiusz Jordan, menadżer restauracji.

    Zrób zakwas!



    Najważniejszym składnikiem żuru jest zakwas. By przygotować go tradycyjną metodą, potrzebne są: 300 gramów mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia, 500 ml przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku.
    Do kamiennego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalewamy przegotowaną wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3-4 dni.

    Możesz dowiedzieć się więcej: Zarejestruj się w DZIENNIKZACHODNI.PL/PIANO


    *Marsz Autonomii 2012: ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
    *Olimpiada w Londynie 2012: RELACJE, ZDJĘCIA, CIEKAWOSTKI
    *KONKURS FOTOLATO 2012:
    Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Ni ma coś takigo jak "żurek ślonski" !!!

      Jest ino ŻUR (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 54 / 63

      Jest ino ŻUR

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Gdzie te czasy jak w Rybnickim barze mlecznym serwowało się -kapusta

      Alojz aus Rybnik (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 70 / 52

      zasmażana ziemniaki i kotlet z jaj,albo ruskie leniwce.Na szpajza chodziło się do plackarni na placu wolności i smaczną rybkę można było skonsumować obok starego kościoła.To były atrakcje w...rozwiń całość

      zasmażana ziemniaki i kotlet z jaj,albo ruskie leniwce.Na szpajza chodziło się do plackarni na placu wolności i smaczną rybkę można było skonsumować obok starego kościoła.To były atrakcje w Rybniku.Zawsze trzeba było odczekać w kolejce,ale jak smakowało. zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama