Niestety, gdy okazało się, że Maryna nie kruszy do rosołu z czosnkiem ani jednej pajdy chleba, zrezygnowaliśmy z tego specjału i postanowiliśmy dać szansę żurkowi śląskiemu z kiełbasą i jajkiem. Owszem, jest wyśmienity. Ale na Boga, co robią w nim pieczarki?
- Te grzyby to pana pomysł? W tradycyjnym żurze ich nie ma - pytamy kucharza Leszka Florka. - Takie jest zalecenie szefa kuchni. Od lat serwujemy taki żurek - mówi. - I nie rażą pana te grzyby? Mama na pewno nie robiła takiego żuru - dopytujemy. - Ja urodziłem się na Śląsku, ale rodzice stąd nie pochodzą. Dlatego żuru na stole raczej nie było - przyznaje.
Sytuację ratuje trochę nazwa w karcie menu, bo prawdziwa śląska zupa, robiona na zakwasie, nazywa się "żur", a nie "żurek śląski". Może więc w tej sytuacji dopuszczone są pewne odstępstwa?
Na koniec jeszcze o tym, jakie potrawy najczęściej zamawiają goście "Maryny"? Jak się okazuje, to rolada, kluski i modro kapusta.
- 80 procent klientów wybiera roladę. Co do innych smaków, rekordy popularności bije żurek - mówi Arkadiusz Jordan, menadżer restauracji.
Zrób zakwas!
Najważniejszym składnikiem żuru jest zakwas. By przygotować go tradycyjną metodą, potrzebne są: 300 gramów mąki żytniej razowej, kawałek skórki razowego chleba do zakwaszenia, 500 ml przegotowanej wody, 4 ząbki czosnku.
Do kamiennego naczynia wsypujemy mąkę, dodajemy posiekany z odrobiną soli czosnek, skórkę razowego chleba i zalewamy przegotowaną wodą. Mieszamy. Odstawiamy na 3-4 dni.
Możesz dowiedzieć się więcej: Zarejestruj się w DZIENNIKZACHODNI.PL/PIANO
*Marsz Autonomii 2012: ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
*Olimpiada w Londynie 2012: RELACJE, ZDJĘCIA, CIEKAWOSTKI
*KONKURS FOTOLATO 2012:
Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?