Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ile rolady jest w roladzie, czyli jak szukaliśmy ideału [AKCJA DZ: KUCHNIA ŚLĄSKA]

Anna Ładuniuk
Jerzy Michalik (Kuchnia i Wino) prezentuje  swoją roladę
Jerzy Michalik (Kuchnia i Wino) prezentuje swoją roladę Karol Świerkot
31 dni, 23 dziennikarzy, 24 lokale. Przez ostatni miesiąc sprawdzaliśmy, jak to naprawdę jest ze śląską kuchnią. Czy w restauracjach, barach i zajazdach, które chlubią się, że podają śląskie potrawy i oferują je w menu (niektórzy nawet gwarą) można rzeczywiście zjeść śląskie potrawy, przygotowane według tradycyjnych receptur?

Postanowiliśmy wytropić wszystkie podróbki żuru, rolad, klusek i modrej kapusty, udające tylko kulinarne śląskie świętości. Ruszyli zatem dziennikarze w teren, uzbrojeni w wytyczne, gdzie stało w punktach: jak rolada, to tylko wołowa, farsz - nigdy mielony, żur - bez jajka, kluski - bez dziurki itp. Jak było? Smacznie i sympatycznie! Ale my przecież szukaliśmy dziury w całym. I znaleźliśmy. Okazało się, że nawet "kultowe" śląskie lokale nie są bez grzechu.

Było bez zarzutu:

Karczma Hetmańska w Raciborzu (brawo dla kucharza, nie dał się wyprowadzić dziennikarzowi na manowce);
Figaro w Radzionkowie (prawda, jaka śląska nazwa?);
Restauracja Rajska w Lublińcu (idealnie);
Kuchnia i Wino w Pszczynie (rolada jak we wzorcu);
Hubertus w Piekarach;
Pod Ratuszem w Mysłowicach (drobiowo-wołowy rosół na piątkę - nic dziwnego, że restauracja wygrywa konkursy);
Pod Prosiakiem w Tychach (szóstka za superwodzionkę);
Stara Szkoła w Zabrzu (panczkraut bez zarzutu);
Old Fashioned w Katowicach;
Rajcula w Paniowach (plus za żur).

Smaczne, ale nie śląskie:

Bar Krówka w Żorach (żur podają z jajkiem - to naleciałość z Małopolski);
Bar Kinga w Chorzowie (rolada i wieprzowa, i wołowa w menu);
Sielanka w Nieborowicach (liczyliśmy, że gdzie jak gdzie, ale tam rolada będzie tylko wołowa);
Cyferblat Śląski bar&bistro w Katowicach (dla ortodoksów nie do przyjęcia, za dużo udziwniania prostych potraw);
Restauracja Radosz w Rudzie Śląskiej (podają żur "na bogato", tradycyjny ma mniej składników);
Janosik w Bytomiu (tu na czwórkę);
Mocca d'oro w Mikołowie (rolada wieprzowa);
Maryna w Rybniku (żurek z pieczarkami, wodzionka bez chleba);
Drach w Stanowicach (po co to jajko w żurze?);
Odlot w Katowicach (żur na maślance?);
Konik Klub w Katowicach (właściciel uczciwie przyznaje, że podaje rolady wieprzowe, ale plus za nieudawanie);
Gościniec Śląski w Bytomiu (rolady za bardzo rozdrobnione);
Karczma u Młynarza w Bytomiu (skąd ta sałata i pomarańcza przy roladzie?);
U Kasi w Chorzowie (rolada niestety wieprzowa, reszta bez zarzutu).
Uwaga, kucharze i restauratorzy! To jeszcze nie koniec naszej akcji. Może Was też odwiedzimy?

Możesz dowiedzieć się więcej: Zarejestruj się w DZIENNIKZACHODNI.PL/PIANO


*Marsz Autonomii 2012: ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
*Olimpiada w Londynie 2012: RELACJE, ZDJĘCIA, CIEKAWOSTKI
*KONKURS FOTOLATO 2012:
Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!