Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Światowy Festiwal Smakowania Kwaśnicy 2012 w Żywcu [ZDJĘCIA]

Łukasz Gardas
400 litrów źródlanej wody, pół tony kapusty oraz tyle samo mięsa wieprzowego, kilkadziesiąt kilogramów różnych warzyw, a także kilkanaście kilogramów różnych przypraw zużyto do przygotowania smacznej góralskiej zupy, którą gotowano podczas Światowego Festiwalu Smakowania Kwaśnicy. ZOBACZ ZDJĘCIA.

Impreza od piątku do niedzieli odbywała się w amfiteatrze pod Grojcem w Żywcu. Przez całą niedzielę każdy mógł spróbować kwaśnicy. Jedno jedli ją na miejscu, inni w słoikach, garnkach, a nawet wiadrach zabierali ją do swoich domów by podzielić się z rodziną i znajomymi. Przez trzy dni duży ruch panował jednak nie tylko przy ogromnym kotle.

Tłoczno było również na scenie, gdzie też sporo się działo. Wystąpiło kilkanaście zespołów. Tegorocznymi gwiazdami wieczoru byli: Maciej Maleńczuk, Jerzy Połomski oraz Budka Suflera. Wszystkie te gwiazdy, ale również lokalne grupy muzyczne dały bardzo udane koncerty, na których bawiły się prawdziwe tłumy.

Możesz dowiedzieć się więcej: Zarejestruj się w DZIENNIKZACHODNI.PL/PIANO


*Marsz Autonomii 2012: ZDJĘCIA, WIDEO, OPINIE
*Olimpiada w Londynie 2012: RELACJE, ZDJĘCIA, CIEKAWOSTKI
*KONKURS FOTOLATO 2012:
Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!