Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dyskusja o dziurce w klusce i co z tego wynikło [AKCJA DZ: KUCHNIA ŚLĄSKA]

Grażyna Kuźnik
Agnieszka Dżumało prezentuje wspaniałą roladę śląską
Agnieszka Dżumało prezentuje wspaniałą roladę śląską Mikołaj Suchan
Chociaż w bytomskiej restauracji "Pod Cechem" miałam tradycyjne wesele, jakoś tutaj nigdy nie wracałam. Marzył człowiek o innych smakach niż rolada z modrą kapustą i żur. Ale przychodzi taka chwila, że chce się jeść to, co gotowała matka i to, czym pachniało z okien sąsiadów w niedzielne południe.

Dlatego znowu pojawiłam się w lokalu pod Cechem Rzemiosł Różnych. Przetrwał jakoś mało zmieniony, odporny na mody. Czy znajdę tu śląską roladę, która tak smakowała kiedyś weselnym gościom? W karcie dań była, chociaż upchnięta między liczne pizze i włoskie makarony. Wołowa, jak przystało. Zamawiam, plus kluski śląskie. Jest upał, proszę o połowę porcji klusków, ale kelnerka stanowczo odmawia. Chyba to też śląska tradycja, bo czy ktoś słyszał, żeby górnik prosił o połowę obiadu?

Najpierw jednak żurek. Kelnerka pyta, czy ma być na bogato czy nie. Wiem, że prawdziwy żurek śląski to skromne danie, ale proszę na bogato. Dostaję z jajkiem i wędliną, pełny leśnych grzybów, z tłuczonymi ziemniakami włożonymi w zupę. Pierwszy smak jest kwaśny jak należy, drugi głębszy, grzybowo-boczkowy. Żurek pyszny, z przechyłem jednak w stronę zupy grzybowej.
Oto drugie danie. Kluseczki mięciutkie, bez dziurki, robione na miejscu. Do tego uczciwy płat wołowiny, w środku kiełbasa, cebula, czuję kawałeczki ogórka. Trudno rozpoznać, bo wszystko posiekane, nie w słupkach. Mięso rozpływa się w ustach. Sos jak u mamy.Porcje średnie. Rolada - 14 zł, żurek - 6 zł.

Sprawdzam w książce kucharskiej, wydanej 25 lat temu przez Instytut Śląski, jak to jest z dziurką w klusce i siekanką w roladzie. Autorytety twierdzą, że mogą być lub też nie.

- Uznaliśmy po długiej dyskusji, że u nas kluski będą bez dziurki - mówi Artur Dżumało, właściciel restauracji. - Zgodnie z domową tradycja.

I dodaje: Szkoda, że kuchnia śląska jest trochę spychana w kąt. Ale do nas wciąż przychodzi się na roladę, dlatego zawsze będzie w naszej karcie.

Możesz dowiedzieć się więcej: Zarejestruj się w DZIENNIKZACHODNI.PL/PIANO



*Pamietacie zabawki z PRL? ZOBACZCIE ZDJĘCIA
*Gdzie jeździliśmy kiedyś na weekend? ZOBACZ ZDJĘCIA ARCHIWALNE
*KONKURS FOTOLATO 2012: Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!