Ważne
    Dziędziel: Lubię żeberka wędzone z dobrym sosem

    Dziędziel: Lubię żeberka wędzone z dobrym sosem

    Marian Dziędziel

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Dziędziel: Lubię żeberka wędzone z dobrym sosem

    ©Tomasz Bołt

    Jakie smaki pamiętam z dzieciństwa? Przede wszystkim smaczne. Tak naprawdę to pamiętam wiele dobrych potraw ze wsi. Mama robiła kluski śląskie z sosem z kurczaka.
    Dziędziel: Lubię żeberka wędzone z dobrym sosem

    ©Tomasz Bołt

    Do tego kurczak pieczony, ale taki prawdziwy, wiejski, a nie jak teraz, z supermarketu. Czasem była też mizeria albo modra kapusta. Pamiętam też rosół, który był bardzo dobry. No i zupa na chlebie, która teraz nie jest już popularna. Była to tłusta woda, z cebulą i skwarkami. Później wodą zalewało się chleb. Było to bardzo pyszne i człowiek najadł się niesamowicie.

    Dalej bardzo lubię kluski śląskie, roladę, która była u nas nazywana zrazem zawijanym. Najlepszy zraz był ten z sosem i ze śliwkami. Lubię także żeberka wędzone z dobrym sosem.

    Moja mama naprawdę dobrze gotowała i teraz nie jestem w stanie przypomnieć sobie najlepszej potrawy. Wszystko było dobre.
    Jak jestem na Śląsku, to staram się zjeść tradycyjne potrawy. W domu także gotujemy podobnie jak kiedyś. AR




    *Tauron Nowa Muzyka ZNAJDŹ SIĘ NA ZDJĘCIACH
    *Beerfest 2012 zakończony ZOBACZ ZDJĘCIA
    *KONKURS FOTOLATO 2012: Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama