Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dziędziel: Lubię żeberka wędzone z dobrym sosem

Marian Dziędziel
Tomasz Bołt
Jakie smaki pamiętam z dzieciństwa? Przede wszystkim smaczne. Tak naprawdę to pamiętam wiele dobrych potraw ze wsi. Mama robiła kluski śląskie z sosem z kurczaka.

Do tego kurczak pieczony, ale taki prawdziwy, wiejski, a nie jak teraz, z supermarketu. Czasem była też mizeria albo modra kapusta. Pamiętam też rosół, który był bardzo dobry. No i zupa na chlebie, która teraz nie jest już popularna. Była to tłusta woda, z cebulą i skwarkami. Później wodą zalewało się chleb. Było to bardzo pyszne i człowiek najadł się niesamowicie.

Dalej bardzo lubię kluski śląskie, roladę, która była u nas nazywana zrazem zawijanym. Najlepszy zraz był ten z sosem i ze śliwkami. Lubię także żeberka wędzone z dobrym sosem.

Moja mama naprawdę dobrze gotowała i teraz nie jestem w stanie przypomnieć sobie najlepszej potrawy. Wszystko było dobre.
Jak jestem na Śląsku, to staram się zjeść tradycyjne potrawy. W domu także gotujemy podobnie jak kiedyś. AR


*Tauron Nowa Muzyka ZNAJDŹ SIĘ NA ZDJĘCIACH
*Beerfest 2012 zakończony ZOBACZ ZDJĘCIA
*KONKURS FOTOLATO 2012: Przyślij zdjęcia, zgarnij nagrody!

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!