Śląskie wino i placki ziemniaczane na targach "Smaki...

    Śląskie wino i placki ziemniaczane na targach "Smaki Regionów" w Poznaniu

    p.

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Wino Siągarza "Hanna", placki ziemniaczane na blasze i "ogrodowe" ogórki kiszone - to nagrodzone śląskie produkty regionalne zaprezentowano na targach "Smaki Regionów" w Poznaniu.
    Odbywająca się na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich impreza towarzyszy targom POLAGRA FOOD, POLAGRA TECH 2012 i POLAGRA GASTRO.

    Na swoje stoiska prezentujące się regiony zaprosiły lokalnych producentów żywności wysokiej jakości. Na stoisku województwa śląskiego dziewięć firm wystawiło swoje wyroby: sery górskie, przyprawy ekologiczne, tradycyjne wyroby wędliniarskie, lody i mrożone wyroby garmażeryjne, słodycze (oblaty, kopalnioki, szklaki), wino, przetwory warzywne oraz serwowane na ciepło placki ziemniaczane na blasze i żur śląski.


    W czasie targów odbył się ogólnopolski finał konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" na najlepszy produkt regionalny i na najlepszą regionalną potrawę. Zwycięzcami i laureatami nagrody Perła z terenu województwa śląskiego zostali:

    Gospodarstwo Agroturystyczne "Halny" Kazimierz Juroszek z Jaworzynki za placki ziemniaczane na blasze,
    Zakład Produkcyjno-Handlowy "Ogród" Bożena Badora z Konopisk-Hutek za "ogrodowe" ogórki kiszone,
    "Winna Zagroda" Katarzyna i Piotr Jaskóła z Katowic za wino Siągarza "Hanna".




    *Plebiscyt Młoda Para 2012 ZOBACZ ZDJĘCIA KANDYDATÓW i ZAGŁOSUJ
    *Budowa dworca w Katowicach: Hala, perony ZDJĘCIA i WIDEO
    *Marsz Autonomii przeszedł przez Rybnik. Zobacz ZDJĘCIA
    *Wielka Debata o Śląsku: Semka kontra Smolorz ZDJĘCIA i WIDEO

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (5)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Chop z Babom

      Chop z Babom (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 14 / 23

      Jak jo przaje żywności eko i takij kuchni. Dyć to co regionalne i naturniy wyprodukowany je przece nojzdrowsze! Lubia se w takiem Organiku pomaszketać, bo richtig smacznijsze tam je wszystko.
      CAŁA...rozwiń całość

      Jak jo przaje żywności eko i takij kuchni. Dyć to co regionalne i naturniy wyprodukowany je przece nojzdrowsze! Lubia se w takiem Organiku pomaszketać, bo richtig smacznijsze tam je wszystko.
      CAŁA POLSKA W CIENIU ŚLĄSKAzwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      badania ze stanford to ściema

      AntekMantek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 33 / 29

      Te badania to ściema! Na moje nie można w nie wierzyć, jeżeli coś nie zawiera pestycydów, nie zostało wyhodowane na sterydach i hormonach wzrostu, to jak może być mniej zdrowe?! Zresztą nie raz...rozwiń całość

      Te badania to ściema! Na moje nie można w nie wierzyć, jeżeli coś nie zawiera pestycydów, nie zostało wyhodowane na sterydach i hormonach wzrostu, to jak może być mniej zdrowe?! Zresztą nie raz udowodniono, że produkty ekologiczne są żdrowsze. Oto kilka przykładów: przeciętnie produkt ekologiczny zawiera między innymi 27% więcej witaminy C, 21% więcej żelaza, 29,3% więcej magnezu, 13,6% więcej fosforu. A poza tym sorry, żaden pediatra nie przepisałby kurczaka z hipermarketu!!!zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      tradycyjne, lokalne, ekologiczne

      nadiusza (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 12 / 30

      Zdecydowanie popieram promocję lokalnych i tradycyjnych potraw, w końcu co, jak co, ale kuchnią to możemy się chwalić! fajnie, że coraz więcej pojawia się w niej produktów ekologicznych, które...rozwiń całość

      Zdecydowanie popieram promocję lokalnych i tradycyjnych potraw, w końcu co, jak co, ale kuchnią to możemy się chwalić! fajnie, że coraz więcej pojawia się w niej produktów ekologicznych, które ostatnio co prawda zostały zdegradowane (słynne badania ze Stanford)...ale nawet, jeśli nie mają wpływu na nasze zdrowie, to na pewno smakują lepiej :-)zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      śląscy kretyni z DZ !

      :) (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 51 / 31

      Same śląskie przysmaki, no przecież to śląskie województwo zamieszkiwane przez Ślązaków, także tych w Częstochowie, Zagłębiu czy Żywcu :):):):)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Czy będą też?

      Kuchnia Polska (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 43 / 45

      Raśki w sosie własnym?

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama