Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Co Śląskie teraz Je? Śląski obiad alternatywny. Koniecznie zobacz!

Marcin Zasada
Tradycyjny śląski obiad? Wiadomo: rolada z modro kapustą i gumiklyjzy. W ramach akcji "Co Śląskie Je?" postanowiliśmy rozglądnąć się za alternatywną wersją tego kultowego skądinąd dania.

Na początek, słowo wyjaśnienia. “Co Śląskie Je?" to kontynuacja naszego redakcyjnego przedsięwzięcia pod hasłem “Prawdziwa kuchnia śląska". Tropiliśmy już erzac-rolady, teraz, szerzej, przyglądamy się innym kulinarnym upodobaniom mieszkańców regionu. Na przykład, zaglądamy na półki sklepowe i sprawdzamy, ile Śląska kryje się w śląskiej kiełbasie i innych produktach, które kuszą konsumentów swym regionalnym rodowodem.

Alternatywny śląski obiad? Na przykład, placek po bytomsku z surówką zabrzańską. To pierwsze to nic innego jak potrawa, którą znamy jako placek po zbójnicku, węgiersku lub beskidzku (ziemniaczany z gulaszem). A surówka? Czerwona kapusta, por, ocet, oliwa. Mała rzecz, a cieszy.

Inna wersja: barszcz biały po rybnicku i schab po piekarsku (pieczony, z cebulą i pietruszką). Ewentualnie hit zagłębiowskiej kuchni fusion: spaghetti po sosnowiecku! Mamma mia!

1 kg mięsa mielonego
1 mała cukinia
1 marchewka
1 duża cebula
1 papryka czerwona
3 pomidory
przyprawa do spagetti
mąka
olej
makaron spagetti
10 dag startego żółtego sera

Inne przepisy:

Spaghetti po sosnowiecku
Schab po piekarsku
Zabrzańska surówka
Barszcz po rybnicku
Placek po bytomsku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!