Na początek, słowo wyjaśnienia. “Co Śląskie Je?" to kontynuacja naszego redakcyjnego przedsięwzięcia pod hasłem “Prawdziwa kuchnia śląska". Tropiliśmy już erzac-rolady, teraz, szerzej, przyglądamy się innym kulinarnym upodobaniom mieszkańców regionu. Na przykład, zaglądamy na półki sklepowe i sprawdzamy, ile Śląska kryje się w śląskiej kiełbasie i innych produktach, które kuszą konsumentów swym regionalnym rodowodem.
Alternatywny śląski obiad? Na przykład, placek po bytomsku z surówką zabrzańską. To pierwsze to nic innego jak potrawa, którą znamy jako placek po zbójnicku, węgiersku lub beskidzku (ziemniaczany z gulaszem). A surówka? Czerwona kapusta, por, ocet, oliwa. Mała rzecz, a cieszy.
Inna wersja: barszcz biały po rybnicku i schab po piekarsku (pieczony, z cebulą i pietruszką). Ewentualnie hit zagłębiowskiej kuchni fusion: spaghetti po sosnowiecku! Mamma mia!
1 kg mięsa mielonego
1 mała cukinia
1 marchewka
1 duża cebula
1 papryka czerwona
3 pomidory
przyprawa do spagetti
mąka
olej
makaron spagetti
10 dag startego żółtego sera
Inne przepisy:
Spaghetti po sosnowiecku
Schab po piekarsku
Zabrzańska surówka
Barszcz po rybnicku
Placek po bytomsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?