Spóźnione jesienne grzybobranie. Jak zbierać i co zrobić z...

    Spóźnione jesienne grzybobranie. Jak zbierać i co zrobić z grzybami? [PORADNIK]

    Jadwiga Jenczelewska

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Spóźnione jesienne grzybobranie. Jak zbierać i co zrobić z grzybami? [PORADNIK]
    1/4
    przejdź do galerii

    ©arc. DZ

    Tegoroczny sezon na grzyby przesunął się w czasie z powodu suszy. Dopiero teraz leśne poszycie jest wilgotniejsze, a październikowa złota polska jesień sprawiła, że pojawiło się sporo grzybów. Dla jednych najważniejsze jest grzybobranie i radość z przyniesionych do domu zbiorów, inni wolą iść po grzyby na targowisko i delektują się potem nie tylko grzybowymi daniami, ale także samym ich przyrządzaniem. Oto dla wszystkich kilka rad.
    Nie wolno zbierać grzybów wzdłuż dróg lub na polankach sąsiadujących z przelotowymi trasami komunikacyjnymi. Grzyby wchłaniają intensywnie metale ciężkie i substancje rakotwórcze.

    Grzyby trzeba szybko oczyścić, a potem dobrze umyć. Jednak myje się je krótko i pod bieżącą wodą - nie wolno ich przetrzymywać w wodzie, bo szybko nią nasiąkają i tracą smak.

    Najdłuższego gotowania wymagają borowiki, a niedogotowane mogą wywołać poważne dolegliwości żołądkowe, tak samo jak wszelkie grzyby przetrzymywane w lodówce.


    Niektóre gatunki, np. koźlarze (nazywane też kozakami, babkami i brzeziniakami, bo w brzezinie wyrastają najdorodniejsze), po przekrojeniu i ugotowaniu zabarwiają się prawie na czarno. By tego uniknąć, pokrojone wrzucamy do wrzącej wody.

    Gdy potrawa z grzybów jest świeża i od razu schłodzona, można ją zamrozić i przechowywać w zamrażalniku.

    Można też zamrozić świeże grzyby. Po zebraniu należy je szybko oczyścić, a następnie krótko zagotować w lekko osolonej wodzie - tak samo przygotowujemy grzyby na marynaty. Równie szybko je odparowujmy i natychmiast po ostudzeniu wkładamy do plastikowych woreczków, a następnie zamrażamy. Jeszcze lepsze jest pakowanie próżniowe przed zamrożeniem.

    Aby grzyby, które chcemy ususzyć, zachowały smak i aromat, trzeba je suszyć dość wolno i w niezbyt wysokiej temperaturze. Można je włożyć do ciepłego piekarnika, ale nie wolno przypiec! Trzeba też pilnować, aby nie wyciekał z nich sok, bo bez niego tracą smak i czernieją. To on zapewnia niepowtarzalny smak i aromat zupy lub pierożków.




    *Dworzec w Katowicach zdemolowany przez pseudokibiców ZDJĘCIA i WIDEO
    *Dyktando 2012. Poznaj pełny tekst [ZDJĘCIA ZWYCIĘZCÓW]
    *Wypadek w Kozach. 20-latka zażyła amfetaminę i zabiła na przejściu dla pieszych dwóch chłopców ZDJĘCIA I WIDEO

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama