Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dynia, czyli przepyszna królowa jesieni [PROSTE PRZEPISY NA DANIA Z DYNI]

Katarzyna Pachelska
Miąższ dyni może być podstawą pysznych kremowych zup, a nawet ciastaPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach
Miąższ dyni może być podstawą pysznych kremowych zup, a nawet ciastaPrzeglądajcie przepisy na kolejnych kartach Pixabay
Początki obecności dyni na naszych stołach nie były obiecujące. Najpierw traktowaliśmy ją ostrożnie, podając głównie w postaci pikli w occie. Jednak z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa. Dziś śmiało sięgamy po dynię, przyrządzając ją na wiele różnych sposobów. Bo miąższ dyni, odpowiednio przyprawiony, wcale nie jest mdły, jak wielu sądzi, ale pyszny. Dynię można wykorzystać w zupach, daniach głównych, a nawet w deserach. Trudno znaleźć inne warzywo, które miałoby tak szerokie zastosowanie.

Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe "głowy" to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym, soczystym miąższu.

Jednak aby przyrządzić z dyni pyszną kremową zupę, trzeba się do niej najpierw dobrać, a to wcale nie jest takie proste.

- Ze względu na twardą skórę, dynię obiera się z trudnością. Dlatego warto podzielić ją na kilka mniejszych części, zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Potem już łatwo można dynię wykorzystać do przygotowania zup czy sosów - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Zobaczcie przepisy na pyszne dania z dyni:

Neutralny smak dyni powoduje, że potrawy z niej przyrządzane wymagają umiejętnego przyprawiania.

- Znakomicie sprawdzą się tu cynamon, imbir, kumin, kolendra, ostra papryka, cytryna, a nawet miód - mówi Murawski.

Zobaczcie koniecznie

Przyrządzając zupy, warto sięgnąć nie tylko po najpopularniejszą w Polsce dynię olbrzymią, ale również po inne odmiany, np. owalną dynię piżmową o miękkim, ciemno-żółtym miąższu. Poleca się również małą pomarańczową dynię hokkaido - nada zupie piękny, intensywny kolor.

W kuchni warto używać pestek dyni oraz produkowanego z nich oleju. Pestki możemy dodawać do musli, sałatek, domowych ciastek i pieczywa. Olej z pestek dyni wzbogaci smak sałatek oraz zup, nadając im wykwintnego, lekko orzechowego smaku.

Nie przegapcie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera