Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe "głowy" to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym, soczystym miąższu.
Jednak aby przyrządzić z dyni pyszną kremową zupę, trzeba się do niej najpierw dobrać, a to wcale nie jest takie proste.
- Ze względu na twardą skórę, dynię obiera się z trudnością. Dlatego warto podzielić ją na kilka mniejszych części, zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Potem już łatwo można dynię wykorzystać do przygotowania zup czy sosów - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Zobaczcie przepisy na pyszne dania z dyni:
Neutralny smak dyni powoduje, że potrawy z niej przyrządzane wymagają umiejętnego przyprawiania.
- Znakomicie sprawdzą się tu cynamon, imbir, kumin, kolendra, ostra papryka, cytryna, a nawet miód - mówi Murawski.
Zobaczcie koniecznie
Przyrządzając zupy, warto sięgnąć nie tylko po najpopularniejszą w Polsce dynię olbrzymią, ale również po inne odmiany, np. owalną dynię piżmową o miękkim, ciemno-żółtym miąższu. Poleca się również małą pomarańczową dynię hokkaido - nada zupie piękny, intensywny kolor.
W kuchni warto używać pestek dyni oraz produkowanego z nich oleju. Pestki możemy dodawać do musli, sałatek, domowych ciastek i pieczywa. Olej z pestek dyni wzbogaci smak sałatek oraz zup, nadając im wykwintnego, lekko orzechowego smaku.
Nie przegapcie
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?