Dynia, czyli przepyszna królowa jesieni [PRZEPISY NA DANIA Z...

    Dynia, czyli przepyszna królowa jesieni [PRZEPISY NA DANIA Z DYNI]

    Katarzyna Pachelska

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Dynia nadaje się nie tylko na Halloween. Jej miąższ może być podstawą pysznych kremowych zup, a nawet ciasta
    1/7
    przejdź do galerii

    Dynia nadaje się nie tylko na Halloween. Jej miąższ może być podstawą pysznych kremowych zup, a nawet ciasta ©arc.

    Początki obecności dyni na naszych stołach nie były obiecujące. Najpierw traktowaliśmy ją ostrożnie, podając głównie w postaci pikli w occie. Jednak z czasem odkrywaliśmy coraz więcej zalet i kulinarnych zastosowań tego pomarańczowego warzywa. Dziś śmiało sięgamy po dynię, przyrządzając ją na wiele różnych sposobów. Bo miąższ dyni, odpowiednio przyprawiony, wcale nie jest mdły, jak wielu sądzi, ale pyszny. Dynię można wykorzystać w zupach, daniach głównych, a nawet w deserach. Trudno znaleźć inne warzywo, które miałoby tak szerokie zastosowanie.
    Dynia jest rośliną jednoroczną, a ogromne pomarańczowe "głowy" to jej owoce. Potrafią osiągać gigantyczne rozmiary, ważąc nawet ponad 50 kg. W Polsce najczęściej spotykamy odmiany dyni olbrzymiej o barwie pomarańczowej w wielu odcieniach i zwartym, soczystym miąższu.

    Jednak aby przyrządzić z dyni pyszną kremową zupę, trzeba się do niej najpierw dobrać, a to wcale nie jest takie proste.
    - Ze względu na twardą skórę, dynię obiera się z trudnością.
    Dlatego warto podzielić ją na kilka mniejszych części, zawinąć je w folię aluminiową i upiec w piekarniku. Potem już łatwo można dynię wykorzystać do przygotowania zup czy sosów - radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

    Neutralny smak dyni powoduje, że potrawy z niej przyrządzane wymagają umiejętnego przyprawiania. - Znakomicie sprawdzą się tu cynamon, imbir, kumin, kolendra, ostra papryka, cytryna, a nawet miód - mówi Murawski.

    Przyrządzając zupy, warto sięgnąć nie tylko po najpopularniejszą w Polsce dynię olbrzymią, ale również po inne odmiany, np. owalną dynię piżmową o miękkim, ciemno-żółtym miąższu. Poleca się również małą pomarańczową dynię hokkaido - nada zupie piękny, intensywny kolor.

    W kuchni warto używać pestek dyni oraz produkowanego z nich oleju. Pestki możemy dodawać do musli, sałatek, domowych ciastek i pieczywa. Olej z pestek dyni wzbogaci smak sałatek oraz zup, nadając im wykwintnego, lekko orzechowego smaku.




    *Dworzec w Katowicach zdemolowany przez pseudokibiców ZDJĘCIA i WIDEO
    *Dyktando 2012. Poznaj pełny tekst [ZDJĘCIA ZWYCIĘZCÓW]
    *Wypadek w Kozach. 20-latka zażyła amfetaminę i zabiła na przejściu dla pieszych dwóch chłopców ZDJĘCIA I WIDEO

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama