Nowe menu Kryształowej: Święta w śląskim stylu MUSISZ TO ZOBACZYĆ
AKTUALIZACJA 27 LISTOPADA: CIASTA Z KRYSZTAŁOWEJ NIE POWSTAJĄ NA ŚLĄSKU. SĄ Z WARSZAWY!
14 LISTOPADA 2012: Właścicielka Matalmary, zdradza kulisy pracy TVN przy "Kuchennych rewolucjach" - ZOBACZ KONIECZNIE
Nowa Kryształowa, zaprezentowana w środę 7 listopada, nawiązuje do tradycji dawnej Kryształowej, w której bywała śmietanka towarzyska Katowic. Wystrój wnętrz robi wielkie wrażenie. To styl a la Magda Gessler, czyli "na bogato" - dużo ozdób, na ścianach ciemna tapeta, mnóstwo pięknych, nierzadko rzeźbionych luster, kryształowe żyrandole, wielki bar z ciemnego drewna, przy ścianach gdzieniegdzie byfyje, czyli kredensy. W tzw. sali śląskiej na bocznych ścianach podwieszono gabloty ze śląskimi czepcami. Gdzieniegdzie na ścianach wiszą też kolorowe śląskie wianki. Sporo jest nawiązań do Katowic i Śląska, m.in. w małej sali - grafiki z elementami dawnych katowickich kamienic i ulic.
Dominują dekoracje świąteczne (nawet przed Kryształową wystawiono choinki!), u Magdy Gessler można się poczuć jakby Wigilia miała być lada dzień.
Na zewnątrz Kryształowa też robi wrażenie. Wielkie szyby wystawowe ozdobione są naklejkami z napisami po śląsku, m.in. "Kaj zgoda, tam Pombóg miyszko" czy "Na czornej ziymi sie bioły chlyb rodzi". Nad nimi widnieje potrójny, świecący napis "Kryształowa".
Kryształowa Magdy Gessler to nie kawiarnia, jak dawniej, ale restauracja, w której można też zjeść ciasto na deser. To miejsce dobre na specjalne okazje - zaręczyny, niewielkie przyjecie weselne, jubileusz czy na spotkanie ze znajomymi zza granicy.
Wystrój może onieśmielać, a to uczucie pozostaje po otwarciu menu. Kuchnia jest wykwintna, a ceny - warszawskie.
Żur śląski kosztuje 18 zł, galert na chrzanie skropiony octem i oprószony szczypiorkiem (zresztą w karcie jest błąd ortograficzny, opruszony zamiast oprószony) - 16 zł, bliny z kawiorem keta, wędzonym łososiem i kwaśną śmietaną - 38 zł, rolada śląska tradycyjna z wędzonką i ogórkiem kiszonym - 38 zł, połówka kaczki po polsku faszerowana kwaśnymi jabłkami z modrą kapustą i sosem piernikowym - 58 zł, stek z polędwicy na gorącym kamieniu - 92 zł, gęsia nóżka z kokardą, sosem żurawinowo-chrzanowym i buraczkami zasmażanymi - 58 zł. Spróbowałam m.in. gęsiej nóżki. To nie jest gęś znana ze śląskich stołów, zanurzona w tłuszczyku. To raczej gęś dla dbających o linię, o bardzo delikatnym smaku. Za to buraczki zasmażane na boczku - mistrzostwo świata.
A na deser? Np. szarlotka na ciepło z kremem waniliowym - 16 zł, czekoladowo-pralinkowy krem z malinowym granita - 22 zł. W przyszłości w Kryształowej ma powstać własna cukiernia, na razie ciasta są dowożone z Warszawy. Za to kucharze w Kryształowej są w znakomitej większości lokalni, podobnie jak menadżer restauracji.
Do każdego rachunku jest doliczane 10 proc. serwisu.
*Wyszedł ze szpitala i zmarł. Zwłoki znaleziono po roku 35 m od szpitala
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
*Zmiana opon na zimowe obowiązkowa. ZOBACZ GDZIE i DLACZEGO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?