Pieczona gęś i słodkie rogale - dzień św. Marcina już blisko...

    Pieczona gęś i słodkie rogale - dzień św. Marcina już blisko [PRZEPISY]

    GD

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    "Na świętego Marcina najlepsza gęsina". "Dzień świętego Marcina rogalem się zaczyna" - tak przynajmniej mówią stare przysłowia. Tradycyjnie już tego dnia na stole nie może zabraknąć gęsiny i świętomarcińskich rogali. Od przepisów na te potrawy internet pęka w szwach. My wybraliśmy te dwa.

    Gęś pieczona z jabłkami



    Składniki: gęś, sól, mielony pieprz, sok cytrynowy, 8 jabłek, 25 suszonych śliwek, 200 ml czerwonego wina, 4 goździki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier szwedzki.

    Gęś solimy posypujemy pieprzem i smarujemy sokiem cytrynowym. Obrane jabłka, z wydrążonymi środkami kroimy w plasterki, dodajemy śliwki bez pestek i lekko mieszamy. Napełniamy gęś i zaszywamy otwór.
    Wkładamy gęś do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w wysokiej temperaturze, podlewamy winem i małą ilością wody, dodajemy goździki do aromatu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy powoli co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu polewamy sosem wypieczonym z mięsa, podlewamy wodą i usuwamy wytopiony tłuszcz.

Zdejmujemy folię, gęś pieczemy jeszcze chwilę, aby powstała chrupiąca skórka. Zlewamy resztkę tłuszczu i zagęszczamy sos mąką rozprowadzoną małej ilości wody. Gotujemy 2 minuty. Doprawiamy cukrem oraz sokiem cytrynowym. Gęś dzielimy na porcje. Sos przecedzamy i podajemy osobno w sosjerce.

    Rogale


    Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżka suchych drożdży, 1 jajko, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3,5 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, miękkie masło (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta).

    Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać.
Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.


    Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować w prostokąt 25 x 17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.

    Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

    Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.

    Nadzienie:
    30 dag białego maku, 10 dag masy marcepanowej, 3/4 szklanki cukru pudru, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag zblanszowanych migdałów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki, jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania, posiekane orzeszki lub migdały do posypania.

    Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.

    Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.

    Rozgrzać piekarnik do 180ľC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.




    *Wyszedł ze szpitala i zmarł. Zwłoki znaleziono po roku 35 m od szpitala
    *Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
    *Zmiana opon na zimowe obowiązkowa. ZOBACZ GDZIE i DLACZEGO

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama