Gęś pieczona z jabłkami
Składniki: gęś, sól, mielony pieprz, sok cytrynowy, 8 jabłek, 25 suszonych śliwek, 200 ml czerwonego wina, 4 goździki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, cukier szwedzki.
Gęś solimy posypujemy pieprzem i smarujemy sokiem cytrynowym. Obrane jabłka, z wydrążonymi środkami kroimy w plasterki, dodajemy śliwki bez pestek i lekko mieszamy. Napełniamy gęś i zaszywamy otwór. Wkładamy gęś do nagrzanego piekarnika, zapiekamy w wysokiej temperaturze, podlewamy winem i małą ilością wody, dodajemy goździki do aromatu. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy powoli co najmniej 2 godziny. Od czasu do czasu polewamy sosem wypieczonym z mięsa, podlewamy wodą i usuwamy wytopiony tłuszcz. Zdejmujemy folię, gęś pieczemy jeszcze chwilę, aby powstała chrupiąca skórka. Zlewamy resztkę tłuszczu i zagęszczamy sos mąką rozprowadzoną małej ilości wody. Gotujemy 2 minuty. Doprawiamy cukrem oraz sokiem cytrynowym. Gęś dzielimy na porcje. Sos przecedzamy i podajemy osobno w sosjerce.
Rogale
Składniki na ciasto: 1 szklanka ciepłego mleka, 1 łyżka suchych drożdży, 1 jajko, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii, 3,5 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, szczypta soli, miękkie masło (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta).
Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut, aby się rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilię, wymieszać. Mąkę, cukier, sól wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z mąką. Dodać rozczyn mieszając łyżką, przełożyć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić, tylko do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Nie wyrabiać za długo - ciasto powinno być lepiące i chłodne. Uformować w prostokąt, przykryć folią i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
Schłodzone ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować w prostokąt o wymiarach 30 x 15 cm, tak, aby krótsze strony stanowiły górę i dół. Całą ilość masła z przepisu rozsmarować równomiernie na cieście (zostawić 1/2 cm marginesu wokół). Złożyć 1/3 ciasta do góry, następnie złożyć dolną część tak, by przykryła te złożenia (tak, jak składamy kartkę papieru). Dobrze skleić brzegi i delikatnie rozwałkować w prostokąt 25 x 17 cm, używając jak najmniejszej ilości mąki do podsypywania.
Złożyć tak jak poprzednio i schłodzić przez 45 minut w lodówce. Proces wałkowania i składania powtarzać 3 razy, chłodząc ciasto między wałkowaniami przez 30 minut. Po ostatnim rozwałkowaniu i złożeniu ciasto dobrze zawinąć i włożyć do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
Wyjąć z lodówki na 20 minut przed robieniem rogalików.
Nadzienie:
30 dag białego maku, 10 dag masy marcepanowej, 3/4 szklanki cukru pudru, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag zblanszowanych migdałów, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany, 3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki, jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania, posiekane orzeszki lub migdały do posypania.
Mak i orzechy sparzyć gorącą wodą, po 15 minutach odcedzić i osączyć. Zmielić dwukrotnie w maszynce razem z migdałami. Masę marcepanową rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem, dodać zmielony mak z bakaliami, okruszki biszkoptowe i posiekaną skórkę pomarańczową. Dobrze wymieszać, dodać śmietanę - ale tylko tyle by uzyskać dość zwartą, ale plastyczną masę. Masa nie powinna być zbyt płynna, ani zbyt twarda i reguluje się jej konsystencję dodając stopniowo śmietanę.
Ciasto na rogaliki rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 65 x 34 cm i przeciąć wzdłuż długiego boku na 2 części. Każdy powstały w ten sposób pasek pokroić na 12 trójkątów. Rozsmarować nadzienie zostawiając mały margines na wszystkich bokach trójkąta - zwijać rogaliki zaczynając od najszerszego boku, w kierunku wierzchołka. Ułożyć na blaszce, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, lub do podwojenia objętości.
Rozgrzać piekarnik do 180ľC, wyrośnięte rogale posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i piec około 20 minut, aż się ładnie zezłocą. Jeszcze ciepłe polać lukrem, posypać orzeszkami lub posiekanymi migdałami.
*Wyszedł ze szpitala i zmarł. Zwłoki znaleziono po roku 35 m od szpitala
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
*Zmiana opon na zimowe obowiązkowa. ZOBACZ GDZIE i DLACZEGO
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?