Ważne
    Magda Gessler: Jaka śląska kuchnia? Pyszna i zdrowa, bo...

    Magda Gessler: Jaka śląska kuchnia? Pyszna i zdrowa, bo wcale nie tłusta

    Ola Szatan

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Legenda "Kryształowej" trwaLata siedemdziesiąte. Kawiarnia trochę (?) podupadła. Cukiernia nadal jednak - pamiętając o powojennych
    1/5
    przejdź do galerii

    Legenda "Kryształowej" trwa

    Lata siedemdziesiąte. Kawiarnia trochę (?) podupadła. Cukiernia nadal jednak - pamiętając o powojennych realiach - słynie słodkościami. Jest bardzo popularna, tak wśród seniorów znających jej przedwojenne sukcesy, jak i wśród... studentów z pobliskiego Uniwersytetu Śląskiego. ©arc.

    Magda Gessler uczestniczyła w środę w ponownym otwarciu katowickiej "Kryształowej", kultowego śląskiego lokalu.
    14 LISTOPADA 2012: Właścicielka Matalmary, zdradza kulisy pracy TVN przy "Kuchennych rewolucjach" - ZOBACZ KONIECZNIE

    Rozmawiamy z Magdą Gessler

    Chcieliśmy zrobić test śląskiej kiełbasy, w końcu jesteśmy na Śląsku, a kiełbasa należy do tych bardziej lubianych produktów. Ale nie brakuje głosów, że w kiełbasach, które możemy dostać w zwykłych marketach, połowa składu to po prostu chemia? Zgadza się z tym pani?

    Ja nie odpowiem na to pytanie. Ale wszyscy doskonale wiemy jak jest. Wystarczy przecież przeczytać etykiety.

    W takim razie jak rozpoznać idealną, pod względem jakości i smaku, kiełbasę śląską? Jak pani to robi?
    Przede wszystkim powiem, że ubóstwiam kiełbasy, a szczególnie kiełbasę śląską. Dlaczego? Bo jest krótka, pękata, przypomina dawne serdelki, ale tu jest grubiej mielona. Jest z bardzo chudego mięsa wieprzowego, ale również z kawałkami podgardla. Nie ma ścięgien, jest bardzo mocno przyprawiona pieprzem i kolendrą, ma czosnek. No i jest bardzo dobrze uwędzona. Czyli ma dużą zawartość soku i tłuszczu. Taka kiełbasa powinna sikać i psikać. To jest moim zdaniem ideał. Atutem kiełbasy jest fakt, że jest mała, przez to smak zawarty w tym flaku jest kompletnie zamknięty i nie rozpływa się po talerzu. Bo w dużym kawałku, kiedy kiełbasa jest przecięta, to wszystko ucieka. Ja akurat strasznie lubię kiełbasę na gorąco i to niekoniecznie z grilla, chyba bardziej wolę ją z wody.

    Gdzie zatem szukać takiej idealnej kiełbasy śląskiej?
    Znaleźć ją można w zasadzie wyłącznie u prywatnych producentów. Dzisiaj byłam w Cieszynie na targu, gdzie wydaje mi się, że producenci prywatni również byli, ale niestety ich wyroby nie dorównały smakowi prawdziwej kiełbasy śląskiej. Marnie to wyglądało, wydaje się, że większość kiełbas jest potraktowana szybkim dymem, który jest rakotwórczy. Niby domowo, ale jednak bardzo źle. Zresztą w tej chwili w Polsce naprawdę bardzo trudno jest dostać chociażby boczek wędzony prawdziwym zimnym dymem, bo wszystko jest malowane wędzonką, a nie wędzone. I to najbardziej rozczarowuje.

    No dobrze, natomiast dla wielu ludzi podstawowym kryterium podczas zakupów, w tym m.in. także kiełbasy, jest zasobność ich portfela. Wyroby prywatnych producentów bywają dużo droższe. A nie każdego człowieka stać na kiełbasę za 50 zł.
    Owszem, ale trzeba też pamiętać o tym, że kiełbasa sama w sobie ma tyle cholesterolu, jest tak bardzo tłusta, a zarazem kaloryczna, że jeżeli mam być szczera, to chyba lepiej jest zjeść kiełbasę śląską, powiedzmy raz na dwa miesiące, niż spożywać ją niemal codziennie. I to taką, że później musimy iść do lekarza, by zacząć się leczyć. A to w związku z cholesterolem albo podwyższonym ciśnieniem, a w najgorszych wypadkach musimy leczyć raka.

    Kilka razy wspominała pani, że kuchnia śląska należy do pani ulubionych.
    W Tychach jest taka restauracja "Pod Prosiakiem", która zachowała chyba całą tradycję śląską. Robiłam tam "kuchenną rewolucję" i oni tylko dostosowali się do moich wskazówek, żeby jeszcze głębiej wejść w ten Śląsk. I to jest prawdziwy kapitał.

    Ale o kuchni śląskiej mówi się też, że jest tłusta i niezbyt zdrowa.
    Nieprawda, dzisiaj na kolacji pokazałam, że moje udko gęsie było chude. Bo cała filozofia polega na tym, że prawdziwą gęś przygotowuje się na ruszcie, a nie na tłuszczu, bo on po prostu spływa. Na nim można robić milion innych rzeczy, na przykład grzanki, ale najważniejsze jest to, że nikt tego tłuszczu nie musi jeść. Chcąc zdrowo zjeść, a przy tym posmakować śląskich dań należy tylko pamiętać o kilku rzeczach, przede wszystkim nie dodawać mąki, zasmażki pierwszego czy drugiego stopnia, tylko robić wywar z wołowiny, boczku, ogórków kiszonych. Bez mąki i zasmażek, bez tego dodatku kalorycznego, jaki był konieczny dla górników, którzy ciężko fizycznie pracowali. Ale my w większości nie pracujemy tak jak oni i dobrze byłoby pomyśleć też o naszym zdrowiu.
    Rozmawiała Ola Szatan




    *Wyszedł ze szpitala i zmarł. Zwłoki znaleziono po roku 35 m od szpitala
    *Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
    *Zmiana opon na zimowe obowiązkowa. ZOBACZ GDZIE i DLACZEGO

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (5)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Otwarcie "Kryształowej"

      Maja (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 23 / 21

      Więcej zdjęć z otwarcia "Kryształowej": http://jedzjedz.pl/gallery/show/12/restauracjakrys

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kuchnia

      Ecik (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 10 / 11

      P. Gessler - pani program prowadzony w TVP jest w 100% sciagniety z takiego samego programu niemieckiego /ktory prowadzony jest od kiku lat/. Roznica jest tylko taka ze pani prowadzi ten program w...rozwiń całość

      P. Gessler - pani program prowadzony w TVP jest w 100% sciagniety z takiego samego programu niemieckiego /ktory prowadzony jest od kiku lat/. Roznica jest tylko taka ze pani prowadzi ten program w stanie beznadziejnym /wprost oplakanym/,lepiej niech pani zmieni zajecie. Powodzenia.zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      śląska kiełbasa

      emerytka (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 32 / 8

      Wg. p.Gessler to aby zjeść mały kawałek kiełbasy to musze na nią oszczędzać 2 miesiące?Życzyłabym p. Gessler aby musiała pożyc choćby te 2 miesiące za 1200złotych (to moja emerytura po 30 latach...rozwiń całość

      Wg. p.Gessler to aby zjeść mały kawałek kiełbasy to musze na nią oszczędzać 2 miesiące?Życzyłabym p. Gessler aby musiała pożyc choćby te 2 miesiące za 1200złotych (to moja emerytura po 30 latach pracy)ale jej odpowiedź byłaby prosta,że emeryt powinien jeść owsianke na mleku 0% suchą bułkę i herbatę bez cukru.Dopóki tacy ludzie (celebryci) zarabiający krocie i dyskutują o życiu to nam emerytom najlepiej jest umrzeć. Po co te wszystkie śmieszne programy kulinarne? jeżeli nie stać nas na choćby jeden produkt do nich. W starej "Kryształowej"mogłam wypić raz w miesiącu kawę .....a teraz? Pozdrawiam p. Gessler zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Ciąg salszy serialu

      AN (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 37 / 12

      o i z panią Gessler. DZ ma o czym pisać jeszcze przez tydzień? Never Ending Story.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      No i doczekaliśmy się!

      kutia (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 40 / 37

      Na Śląsku mamy nie tylko Gorzelika ( pierwszy RAŚista ) ale i Gessler ( ostatnia kuchta).Co za czasy?.Czy wrócimy kiedyś do normalności?

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama