Ważne
    Chudniesz - Wygrywasz: Wygraj nagrodę za przepis [KONKURS...

    Chudniesz - Wygrywasz: Wygraj nagrodę za przepis [KONKURS KULINARNY]

    Konrad Gaca

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Anielska serowa fantazjaSkładniki: 150 g twarogu chudego   150 g jogurtu naturalnego  2 łyżeczki wiórków kokosowych  odrobina kakao naturalnego  suszone
    1/4
    przejdź do galerii

    Anielska serowa fantazja

    Składniki:
    150 g twarogu chudego
    150 g jogurtu naturalnego
    2 łyżeczki wiórków kokosowych
    odrobina kakao naturalnego
    suszone morele

    Przygotowanie:
    Do szklanej salaterki nakładamy utarty serek z jogurtem i wiórkami kokosowymi. Całość dekorujemy naturalnym kakao i suszonymi morelami.

    Dzisiaj rozpoczynamy wielki konkurs kulinarny. Zasady są proste: z podanych poniżej składników należy wybrać kilka i stworzyć pyszne danie. Czekamy na przepisy zgodne z regułami programu Gaca System. Autor najciekawszej propozycji otrzyma cenną nagrodę miesiąca, a jego przepis opublikujemy w książce.
    To nie koniec niespodzianek. Spośród zwycięzców konkursów miesięcznych kapituła wybierze laureata całej edycji akcji. Za najlepszy przepis otrzyma on 3 tys. zł nagrody. Zapraszamy do zabawy. Pokażmy, że dbanie o sylwetkę może odbywać się ze smakiem i być kulinarną przyjemnością!

    Nasz konkurs zaczynamy od przepisów z wykorzystaniem białego serka. Ten wybór nie jest przypadkowy. Produkty mleczne powinny zajmować stałe miejsce w diecie, ponieważ zawierają białko, tłuszcze, witaminy B2, B 12, D.
    Znajdują się w nich też makro- i mikroelementy, tj. fosfor, siarka, magnez, chlor, jod i wapń. Ten ostatni wpływa szczególnie na kondycję i rozwój układu kostnego. Potrzebny jest więc dzieciom i dorosłym, zwłaszcza po 50. roku życia, ponieważ w tym wieku ich kości narażone są na szczególną łamliwość. Zaletą produktów mlecznych jest również niska zawartość tłuszczów. Z tego powodu właśnie osoby otyłe lub dbające o linię mogą, a nawet powinny, spożywać nabiał także na kolację. Powinniśmy unikać jedzenia go razem z pieczywem, a więc węglowodanami, które w nocy, kiedy nasz metabolizm zwalnia, odkładają się w postaci zwałków tłuszczu.

    Dla osób dbających o sylwetkę twarogi, powstające przez krótkotrwałe podgrzanie kwaszonego mleka i oddzielenie serwatki, które przechodzą odpowiednią ultrafiltrację, gwarantującą wysoką jakość produktu, są bezpieczniejszym źródłem białka i wapnia niż np. sery żółte. Te ostatnie są znacznie bardziej przetworzoną formą nabiału i mają przeważnie mniej witamin, a dużo więcej tłuszczu oraz sól, będącą wrogiem odchudzania.

    Twaróg zawiera spore ilości białka i aminokwasów, niezbędnych do budowy nowych tkanek. Poza tym znajdziemy w nim takie pierwiastki jak: magnez czy wapń, który dobroczynnie wpływa na kondycję zębów i kości oraz bierze udział w procesie kurczliwości mięśni.

    Ser biały poprawia też przemianę materii, a do tego łagodzi objawy zatruć pokarmowych. Jego spożywanie jest polecane osobom cierpiącym na chorobę wrzodową, przy nadkwasocie żołądka, a także w stanach zapalnych błony śluzowej jelit. Dzięki zawartości witamin z grupy B poprawia on stan skóry oraz zbawiennie wpływa na pracę narządu wzroku. Ale uwaga: trzeba pamiętać, że nie należy z nim przesadzać, bo nic w nadmiarze nie jest zdrowe ani dietetyczne. Także biały ser. Stale łączony z pomidorami może z czasem doprowadzić do chorób stawów. Dzieje się tak, bowiem zawarte w tym warzywie kwasy redukują przyswajalność wapnia, zawartego w twarogu i tym samym sprawiają, że w stawach odkładają się nierozpuszczalne kryształki wywołujące bolesne schorzenia!

    Konrad Gaca
    prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta


    Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody



    1) Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

    Główne składniki: serek biały, jogurt naturalny
    Pozostałe składniki: bakalie (rodzynki, suszone śliwki i morele, migdały); orzechy: włoskie, nerkowca, laskowe; owoce: maliny, truskawki, jabłka, gruszki, pomarańcze, brzoskwinie, żurawina; wa-rzywa: cebula, papryka, ogórek, rzodkiewka; jogurt, kefir, lubczyk, kolendra, wiórki kokosowe, chrzan, czosnek, mąka owsiana, cynamon, prawdziwe kakao, koper i przyprawy (wszystkie, oprócz soli).

    2) Nagrody miesiąca

    Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.

    Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

    3) Nagroda główna

    3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania 

    Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca,
    znany polski kucharz,
    przedstawiciel grupy Polskapresse.

    Pisz do nas



    Na propozycje przepisów czekamy do 24 listopada. Można je nadsyłać:
    mailem: dziennikzachodni@chudniesz-wygrywasz.pl
    lub pocztą na adres: Centrum Odchudzania Konrada Gacy, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.

    Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.




    *Wyszedł ze szpitala i zmarł. Zwłoki znaleziono po roku 35 m od szpitala
    *Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
    *Zmiana opon na zimowe obowiązkowa. ZOBACZ GDZIE i DLACZEGO

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama