Żuławy odkrywane na nowo

    Żuławy odkrywane na nowo

    Polska

    Aktualizacja:

    Polska

    Projekt: Żuławski Park Historyczny - adaptacja zabytkowej mleczarni w Nowym Dworze Gdańskim. Beneficjent: Gmina Nowy Dwór Gdański. Program: Regionalny
    1/2
    przejdź do galerii

    Projekt: Żuławski Park Historyczny - adaptacja zabytkowej mleczarni w Nowym Dworze Gdańskim. Beneficjent: Gmina Nowy Dwór Gdański. Program: Regionalny Program Operacyjny Województwa Pomorskiego. Wartość: 6,71 mln zł. Dofinansowanie UE: 4,67 mln zł. ©fot.http://zph.org.pl

    Na całym Pomorzu przybywa atrakcji turystycznych tworzonych przy wsparciu Funduszy Europejskich.
    Samorządy w całym kraju doceniają znaczenie turystyki dla rozwoju swojego regionu i dlatego przeznaczają na ten cel pokaźne środki z tzw. regionalnych programów operacyjnych. W przypadku Pomorza jest to kwota ponad 44,25 mln euro. Fundusze Europejskie można wykorzystać na promocję regionu, np. na targach turystycznych, budowę bazy noclegowej i gastronomicznej czy tworzenie ośrodków informacji turystycznej. Przede wszystkim jednak Fundusze Europejskie pomagają tworzyć nowe atrakcje turystyczne lub dodawać blasku tym już istniejącym.

    Przykładem nowej atrakcji powstałej z udziałem środków unijnych jest Żuławski Park Historyczny w Nowym Dworze Gdańskim.
    W budynku zabytkowej mleczarni z początku wieku, w której znajduje się park, przeprowadzono wiele prac remontowych i budowlanych pod okiem konserwatora zabytków. Wymieniono wszystkie instalacje, wyremontowano dach, odtworzono historyczne okna i drzwi. Cały budynek został podświetlony, aby podkreślić jego walory architektoniczne. Dokoła budynku wykonano nowe drogi, chodniki i parking, a na koniec odtworzono starą bramę wjazdową. I tak, z pomocą dofinansowania unijnego, zabytek zamienił się w nowoczesny obiekt dostępny także dla osób niepełnosprawnych. Na trzech piętrach rozmieszczono sale muzealne i wystawowe, salę seminaryjną oraz warsztaty.

    Nie tylko jednak nowoczesna infrastruktura w historycznym budynku stanowi o wyjątkowości tego miejsca, ale jego klimat i oferta. Na wystawach możemy np. poznać historię menonitów, któ-rzy od XVI w. zamieszkiwali tereny Żuław. Ta niezwykle interesująca społeczność znalazła tu schronienie przed prześladowaniami religijnymi i przez kolejne stulecia miała duży wpływ nie tylko na rozwój Żuław, ale też królewskiego Gdańska.

    Na kolejnej wystawie znajduje się fragment wiatraka odwadniającego pochodzącego z Ostaszewa. Wiatraki, niegdyś stałe elementy krajobrazu Żuław, dziś należą już do rzadkości.

    W muzeum na odkrywców czeka też "strych pełen osobliwości" - kolekcja historycznych przedmiotów codziennego użytku, typowych dla mieszkańców regionu. Znajdziemy tam ekspozycje tematyczne. "Maślane Żuławy" o tradycyjnej produkcji masła, "Czar dawnej techniki", gdzie oprócz projektora ręcznie malowanych slajdów na lampę naftową znajdują się także pierwsze modele… telefonów komórkowych. A to dopiero początek listy eksponatów, bo jak na każdym strychu, także w Nowym Dworze można się natknąć na wiele niespodzianek.

    Starając się o dofinansowanie unijne, twórcy parku zapewniali, że miejsce to stanie się obiektem integrującym społeczność lokalną i przyciągającym turystów. I udało się ten cel osiągnąć. Żuławski Park Historyczny stawia na interakcję i edukację - dzieci i dorosłych. Dzięki opracowanym przez muzeum scenariuszom lekcji i warsztatów dzieci mają okazję w nietypowy sposób dowiedzieć się wiele o historii swojego miasta i całego regionu. Prowadzący starają się nie zanudzić maluchów: włączają do planu zajęć zgadywanki, konkursy, rebusy. W tym roku szkolnym na zajęciach poruszane są bardzo ciekawe tematy: "Legendy Żuław i Mierzei Wiślanej", "Od ziarenka do bochenka…czyli jak powstaje chleb" oraz "Żuławy mlekiem płynące". Zajęcia są w nowoczesny sposób praktyczne dzięki muzealnym warsztatom. Regularnie odbywają się w nich warsztaty serowarskie, domowego wyrobu piwa, pieczenia chleba. Muzeum zapowiada kolejne atrakcje - warsztaty wyrabiania masła z mleka prosto od krowy, wykonywania nalewek i przygotowywania jesiennych przetworów. W czasach fast foodów takie umiejętności stały się rzadkością, a warto je pielęgnować. Przy muzeum działa także pracownia ceramiczna.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama