Menu Region

Kryształowa Katowice: Magda Gessler wstydzi się śląskich...

Kryształowa Katowice: Magda Gessler wstydzi się śląskich potraw? [ZOBACZ MENU]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

PS

105Komentarzy Prześlij Drukuj
Restauracja Kryształowa w Katowicach przeżywa oblężenie. Klienci wczytują się w menu i co widzą? Żur śląski to Traditional Polish sour soup - tak wygląda tłumaczenie na język angielski dla zagranicznych gości. ZOBACZ
1/3
Kryształowa Katowice: Magda Gessler wstydzi się śląskich potraw? [ZOBACZ MENU]

Menu Restauracji Kryształowa w Katowicach

(© Katarzyna Pachelska)

Nowe menu Kryształowej: Święta w śląskim stylu MUSISZ TO ZOBACZYĆ



AKTUALIZACJA 27 LISTOPADA: CIASTA Z KRYSZTAŁOWEJ NIE POWSTAJĄ NA ŚLĄSKU. SĄ Z WARSZAWY!



AKTUALIZACJA 22 listopada 2012
Nieoczekiwana zmiany decyzji menedżera Kryształowej. MENU BĘDZIE ZMIENIONE Czytaj tutaj

AKTUALIZACJA ŚRODA GODZ.
16.50
Magda Gessler mówi o tłumaczeniu śląskich dań na język angielski CZYTAJ TUTAJ


Magda Gessler zawsze podkreśla, że kuchnia śląska jest jedną z najlepszych na świecie. - Przede wszystkim ubóstwiam kiełbasy, a szczególnie kiełbasę śląską. Dlaczego? Bo jest krótka, pękata, przypomina dawne serdelki, ale tu jest grubiej mielona - mówi Magda Gessler.

W czasie oficjalnego otwarcia Kryształowej zarzekała się, że zależy jej na podawaniu śląskich potraw. I rzeczywiście tak jest. Ale klienci dziwią się, że o miłości Magdy Gessler do śląskiej kuchni nie mają najmniejszych szans dowiedzieć się zagraniczni goście Kryształowej, na których właścicielka restauracji w Katowicach także liczy.

Chodzi o tłumaczenie śląskich dań.

Żur Śląski to po angielsku Traditional Polish sour soup
Kluski śląskie z okrasą z cebulki to Homemade dumplings drizzled with pan-fried onion
Rolada śląska tradycyjna z wędzonką i ogórkiem kiszonym to Traditional Polish roulade with gammon and sour cucumber


W tłumaczeniu na angielski nie ma ani słowa o tym, że potrawy są śląskie.

ZOBACZ KONIECZNIE:
Menu Kryształowej w Katowicach ZOBACZ NA ZDJĘCIACH
Magda Gessler odpiera zarzuty śląskiego restauratora


- Nie mogę tego zrozumieć. Dla mnie wniosek jest oczywisty. Pani Gessler robi świetne śląskie dania, ale najwyraźniej nie chce, aby obcokrajowcy się o tym dowiedzieli, bo się tego wstydzi - mówi internauta Andrzej, który zaalarmował nas o całej sytuacji.

Co na to Magda Gessler? Czekamy na odpowiedź ze strony menadżerów Kryształowej i Magdy Gessler. Na razie nasze pytania skierowano do... Warszawy i tam utknęły na dobre. Podobno tylko centrala może udzielić na nie odpowiedzi.

AKTUALIZACJA ŚRODA GODZ. 16.50
Magda Gessler mówi o tłumaczeniu śląskich dań na język angielski CZYTAJ TUTAJ


*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Katowice mają podziemny dworzec autobusowy[ZOBACZ ZDJĘCIA I WIDEO]
*Bytomianie dziękują TVN za materiały patolgię [ZOBACZ, Z CZEGO CHCĄ BYĆ DUMNI
Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera
Reklama
105

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

lokal

+10 / -7

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

łowczy (gość)  •

Ceny z kosmosu, dania dla liliputów i te gęsi jako wystrój.....szok. Gdzie ona ma gust? A w programach każe sprzedawać duże dania za marną kasę....

odpowiedzi (0)

skomentuj

ciasta

+26 / -24

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

daro (gość)  •

Nie wiem jak potrawy ale widziałem że strasznie małe porcje są i za tą cenę - myślałem że na tym najbardziej zależy Pani Magdzie. Natomiast kosztowałem deseru... Niestety przypaloną szarlotkę jadłem

odpowiedzi (0)

skomentuj

ceny

+37 / -35

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

hiscio TG (gość)  •

przeczytałem menu i nie chodzi mi o nazwy naszych potraw ale o ceny,sa po prostu....kosmiczne,chyba tę babe porąbało!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1

odpowiedzi (0)

skomentuj

Widze, że piknie traktujecie

+38 / -30

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Zefel (gość)  •

inwestorów, a może to zwyczajny zabieg marketingowy, żeby ciule kierych i tak nie stać tam jeść robili wielko haja ? ;-)

Ludzie, nie podoba się- nie chodzcie tam- krótki kaszel.

Tak czy siak nie macie wyjścia, biedni jesteście, zamiast pracować rajcujecie się czymś w internecie.

DO ROBOTY, a do restauracji późnij jak bydziecie mieć za co.

skomentuj

Brawo Zefel

+2 / -2

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Markus (gość)  •

Chopie, mosz recht. Fto ni mo miedzi niech na d**** siedzi .....

odpowiedzi (0)

skomentuj

Zgroza

+43 / -35

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Gauleiter (gość)  •

To,co się na tym forum dzieje to już jest czystej wody faszyzm,z jednej i drugiej strony.No ale - jakie młodzieży kształcenie........

odpowiedzi (0)

skomentuj

I tylko ziemniaków bryzganych żal...

+36 / -27

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

W k....ny Makłowicz (gość)  •

Barszcz Ukraiński, Pierogi Ruskie,Chłodnik Litewski to typowe potrawy polskie w tłumaczeniu na angielski.
Nawet kawior pochodzi z polskiego Jesiotra. O szampanie nie wspomnę.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Żur z Polszy

+67 / -63

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

flaki w oleju (gość)  •

Gesslerowa jest taką znawczynią kulinariów jak jej brat Piotr Ikonowicz socjalistą. Tylko idiota może się kupić na umizgi tego grubego kaszalota.

odpowiedzi (0)

skomentuj

...

+84 / -72

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Wnuk Ślązaka nie powstańca z poznańskiego (gość)  •

Kartofle obieromy , wciepujemy do wody ze solom i warzymy.Załerkrałt (kwaśno kapusta) kromy drobno coby nom się potym nie ciongła i warzymy do miynkiygo .Jak to się już fajnie warzy , kromy we wyrfle (kostka) szpek (boczek) i topimy na szpyrka (skwarki).Jak szpek jest chudy cza dodać tuste (smalec). Wciepujemy do tego pokrono drobno tyż we wyrfle cebula i smażymy aż się zrobi fajnie złoto .Kartofle i kapusta odcedzomy , wciepujemy do srogiygo gorka , szpyrki z cebulom tyż .Dodowomy pieprz, sol i maggi i sztamfujymy (ubijamy tłuczkiem).Nojlepszy jest do tego sztamfer (tluczek) taki np.żelazny z lochami (otworami).Jak nom się wszysko cuzamen do kupy (razem) fajnie wymiyszo , robimy jeszcze kostproba i warzechom (łyżka drewniana) mieszomy pora razy coby buło jeszcze lepiyj połonczone .Wciepujemy na talyrz i robimy kupka , a w niej dołek coby potym wloć zołza (sos). Jo podaja panszkraut z żeberkami z bratruły (z piekarnika) i zołzom , ale dobre tyż jest z karminadlami (kotlety mielone) . Możno tyż miast kwaśnyj dać słotko kapusta (cza wtedy na koniec doprawić trocha octem abo sokiem z citryny) .Możno tyż wymiyszać łobie te kapusty cuzamen. Jeszcze nie spotkołech żodnygo coby mu to nie smakowało :).

odpowiedzi (0)

skomentuj

Kryształowa Katowice: Magda Gessler wstydzi się śląskich potraw?

+78 / -40

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Stały 59 (gość)  •

To jest ta fascynacja naszą śląską kuchnią!

odpowiedzi (0)

skomentuj

To śpiewałem ja

+84 / -35

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Jarząbek (gość)  •

Łubudubu, łubudubu, niych żyje nom talyrz SILESIAN ŻURU, niych żyje nom!

odpowiedzi (0)

skomentuj
1 3 4 5 »
Reklama
Reklama