18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchenne rewolucje: Magda Gessler zgubiła śląską kiełbasę [ZOBACZ]

Katarzyna Pachelska
Strony z książki Magdy Gessler "Kuchenne rewolucje" z przepisem na śląską pieczeń sztygarską
Strony z książki Magdy Gessler "Kuchenne rewolucje" z przepisem na śląską pieczeń sztygarską Kuchenne Rewolucje
Niedawno ukazała się książka Magdy Gessler "Kuchenne rewolucje" z przepisami na dania z jej programu telewizyjnego. Jest tam też kilka dań ze śląskiej kuchni, w tym "śląska pieczeń sztygarska". Ale jest to bardzo dziwna pieczeń sztygarska, bo... zniknęła z niej kiełbasa! ZOBACZ ZDJĘCIA

Pod koniec listopada ukazała się książka Magdy Gessler pt. "Kuchenne rewolucje". Program pod tym samym tytułem, wyświetlany w czwartki o 21.30, cieszy się wielkim powodzeniem wśród widzów. Restauratorka uzdrawia w nim lokale w całej Polsce, a przynajmniej próbuje to robić. Gdzieniegdzie się udaje, jak np. w Kuchni i Winie w Pszczynie, Pod Prosiakiem w Tychach, a gdzie indziej nie - np. w Gościńcu Franz Josef w Katowicach w Ani z Zielonego Wzgórza w Tarnowskich Górach.

Teraz, w książce kucharskiej, Magda Gessler dzieli się z nami przepisami na dania, które wymyśliła dla poszczególnych restauracji w "Kuchennych rewolucjach". Wśród nich są dania ze śląskiej kuchni, np. śląska pieczeń sztygarska z 4 odcinka III sezonu (czyli z Kuchni i Wina w Pszczynie).

Ale jest to bardzo dziwna pieczeń sztygarska. Bo owszem, w przepisie stoi jak byk: "Długim nożem robimy otwór przez całą długość schabu i wkładamy do środka kiełbasę" (śląską oczywiście), ale na zdjęciu prezentującą ową pieczeń sztygarską, w schabie nie ma śladu po kiełbasie!

Przyglądamy się jeszcze raz fotografii, przecieramy oczy, nawet sięgamy po lupę. Może jest choć kabanosik, frankfuterka malutka, choć to urąga tradycji? I co? I nic. Kiełbasy nie widać. Widać soczysty schab, ale bez wkładki. Może to znowu jest śląska kuchnia a la Magda Gessler?

CZY MAGDA GESSLER RZECZYWIŚCIE JEST SPECJALISTKĄ OD ŚLĄSKIEJ KUCHNI? JAK CI SIĘ WYDAJE? NAPISZ KOMENTARZ


*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Wszystkie barwy Niepodległości w obiektywach reporterów Dziennika Zachodniego ZDJĘCIA
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!