Pod koniec listopada ukazała się książka Magdy Gessler pt. "Kuchenne rewolucje". Program pod tym samym tytułem, wyświetlany w czwartki o 21.30, cieszy się wielkim powodzeniem wśród widzów. Restauratorka uzdrawia w nim lokale w całej Polsce, a przynajmniej próbuje to robić. Gdzieniegdzie się udaje, jak np. w Kuchni i Winie w Pszczynie, Pod Prosiakiem w Tychach, a gdzie indziej nie - np. w Gościńcu Franz Josef w Katowicach w Ani z Zielonego Wzgórza w Tarnowskich Górach.
Teraz, w książce kucharskiej, Magda Gessler dzieli się z nami przepisami na dania, które wymyśliła dla poszczególnych restauracji w "Kuchennych rewolucjach". Wśród nich są dania ze śląskiej kuchni, np. śląska pieczeń sztygarska z 4 odcinka III sezonu (czyli z Kuchni i Wina w Pszczynie).
Ale jest to bardzo dziwna pieczeń sztygarska. Bo owszem, w przepisie stoi jak byk: "Długim nożem robimy otwór przez całą długość schabu i wkładamy do środka kiełbasę" (śląską oczywiście), ale na zdjęciu prezentującą ową pieczeń sztygarską, w schabie nie ma śladu po kiełbasie!
Przyglądamy się jeszcze raz fotografii, przecieramy oczy, nawet sięgamy po lupę. Może jest choć kabanosik, frankfuterka malutka, choć to urąga tradycji? I co? I nic. Kiełbasy nie widać. Widać soczysty schab, ale bez wkładki. Może to znowu jest śląska kuchnia a la Magda Gessler?
CZY MAGDA GESSLER RZECZYWIŚCIE JEST SPECJALISTKĄ OD ŚLĄSKIEJ KUCHNI? JAK CI SIĘ WYDAJE? NAPISZ KOMENTARZ
*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Wszystkie barwy Niepodległości w obiektywach reporterów Dziennika Zachodniego ZDJĘCIA
*Euforia na koncercie Kultu w Spodku [ZDJĘCIA i WIDEO]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?