Gdzie zabrać gości na elegancką kolację? Gdzie można się spodziewać gustownego wystroju, bezbłędnej obsługi kelnerskiej, smacznych i wykwintnych dań, no i wreszcie - sowitego rachunku?
Zamieściliśmy już pięć naszych propozycji takich lokali:
- Restauracja hotelu Noma Residence w Promnicach koło Tychów, mieści się w zameczku myśliwskim nad Jeziorem Paprocańskim, specjalizuje się w kuchni myśliwskiej, polskiej i europejskiej.
- Restauracja Kryształowa w Katowicach, mieści się w kamienicy przy ul. Warszawskiej 5 w Katowicach. Kuchnia polska i śląska a la Magda Gessler.
- Restauracja hotelu Rezydencja w Piekarach Śląskich, mieści się obok autostrady A1 na granicy Bytomia i Piekar, specjalizuje się w kuchni polskiej, dworskiej i myśliwskiej. Szefem kuchni jest Wiesław Ambros, prezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej.
- Restauracja hotelu Best Western w Katowicach, jako pierwsza w Polsce uzyskała rekomendację Adama Gesslera. Specjalizuje się w kuchni polskiej i śląskiej.
- Restauracje hotelu Monopol przy ul. Dworcowej w Katowicach. Monopol specjalizuje się w tradycyjnej kuchni polskiej, w nowatorskiej interpretacji, a Cristallo - w kuchni włoskiej.
Teraz czas na kolejne dwie:
Restauracja Patio Park w Katowicach. Mieści się w Parku Kościuszki, przy ul. Kościuszki 101. Kiedyś było tu słynne Zielone Oczko, lokal znany nie tylko z dobrego jedzenia, ale i szemranego towarzystwa. To przed Zielonym Oczkiem w 1999 r. został śmiertelnie postrzelony jego ówczesny właściciel, Zbigniew Sz. pseudonim Simon. Jednak właścicielce udało się tchnąć w ten lokal nowe życie. Restauracja serwuje dania kuchni polskiej, europejskiej (w tym włoskiej). ZOBACZ MENU obowiązujące w weekendy.
Restauracja Hotelu Szafranowy Dwór w Czeladzi. Mieści się w czterogwiazdkowym hotelu tuż obok centrum handlowego M1, przy ul. Będzińskiej. W restauracji jest kilka sal, m.in. Fontannowa czy Kominkowa. Co tu zjemy? Np. Carpaccio z polędwicy wołowej w musztardzie gruboziarnistej, podane z tartym parmezanem i rukolą - 28 zł, Pierogi z cielęciną, ricottą i szpinakiem, pomidorem suszonym i mozzarellą, borowikiem i kiszoną kapustą - 25 zł, Żurek śląski w chlebie - 16 zł, Stek z turbota pieczony z cytryną, anchois, kaparami i rozmarynem, podany z ziemniakami duszonymi w śmietanie i brukselką - 65 zł, Stek z polędwicy wołowej podany na zapiekance warzywnej z karmelizowaną szalotką i sosem pieprzowym Jack Daniels - 85 zł, Rolada wołowa podana z kluskami śląskimi i modrą kapustą - 38 zł, Pieczona szynka z dzika z owocem jałowca, kaszanka w sakiewce z ciasta filo i buraczki w śmietanie - 75 zł.
*Niesamowity Dreamliner w Pyrzowicach ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
*HC GKS Katowice od szatni ZOBACZ ZDJĘCIA TYLKO W DZ
*Ślązacy zazdroszczą Katalończykom autonomii: prawda czy fałsz? [CZYTAJ I SKOMENTUJ]
Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?