Śląski SchaBik ma być lepszy niż mrożone hamburgery...

    Śląski SchaBik ma być lepszy niż mrożone hamburgery [ZDJĘCIA]

    Barbara Kubica

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Śląski SchaBik ma być lepszy niż mrożone hamburgery [ZDJĘCIA]
    1/15
    przejdź do galerii

    ©Barbara Kubica

    Wędliniarz ze Świerklan, Andrzej Stania, chce konkurować z wielkimi sieciami, które serwują nam hot dogi i hamburgery. Wymyślił SchaBika. To trójkątna kanapka z kawałkiem pysznego, śląskiego schabu i ogórkiem.
    - Zamiast hot dogów Polacy będą teraz kupowali SchaBika - zapowiada buńczucznie pomysłodawca kanapki. Czy pomysł lokalnego przedsiębiorcy ma szansę zmienić żywieniowe przyzwyczajenia Polaków?

    - Z tymi przyzwyczajeniami spokojnie można walczyć, bo co tu dużo ukrywać, wielka moda i wielki boom na fast foody już u nas minął. Dzisiaj w modzie jest kuchnia regionalna i gotowanie w domu. Sami często przecież mielimy w domy wołowinę, jagnięcinę i przygotowujemy domowej roboty hamburgery. I jest na pewno smaczniej niż w niejednej przydrożnej budce - mówi nam Karol Okrasa, znany kucharz.

    Ale czy kanapka z kotletem schabowym sprawi, że najpierw mieszkańcy Śląska, a potem całego kraju zrezygnują z kupowania bułek z parówką albo mielonką?

    - Samą kanapkę ze schabem chętnie bym zjadł. Natomiast kluczem może być przygotowanie takiej kanapki. Jeśli schab będzie smażony tuż przed podaniem, to już sam zapach przyciągnie klientów - uważa z kolei Remigiusz Rączka, znany na Śląsku kucharz. - Jeśli jednak będzie to tylko odgrzewanie kanapki, to niedobre rzeczy mogą się dziać przy smażeniu z panierką kotleta. Wiadomo, że zwykłe hamburgery są naszpikowane całą tablicą Mendelejewa, ta kanapka mam nadzieję taka nie będzie - dodaje.

    Wkrótce SchaBik ma się pojawić w budkach gastronomicznych najpierw w rejonie Śląska, a później także w całym kraju.

    - Przewaga tej kanapki nad innymi to fakt, że to jest polski produkt, z polskiego znakomitego mięsa, a ludzie lubią wiedzieć, co jedzą - mówi Jan Akielaszek z Wrocławia, organizator targów książki kulinarnej i pomysłodawca akcji bicia rekordu Guinnessa w przygotowaniu tej kanapki.

    W ciągu zaledwie 100 minut w zakładach Stani w Świerklanach wyprodukowano niedawno dokładnie 454 sztuki SchaBika. - Teraz cały proces zostanie opisany, bo aby wpisać takie przedsięwzięcie do Księgi Rekordów Guinnessa, trzeba spełnić wiele warunków. Wszystkie dokumenty wyślemy do Londynu i będziemy czekali na wpis do księgi - mówi Jan Akielaszek.

    Aby sprostać zadaniu i wyprodukować jak największą ilość SchaBika w ciągu 100 minut, zakład Andrzeja Stani w Świerklanach pracował pełną parą. - Oprócz tego, że się coś produkuje, sprzedaje, za tym musi też iść trochę zabawy i szeroko pojęta promocja. Z panem Janem Akielaszkiem mieliśmy już okazję bić rekordy - stworzyliśmy największy w historii krupniok. Tego typu akcje to niesamowita zabawa - mówi Andrzej Stania, właściciel zakładu w Świerklanach.

    Dobre, bo nasze



    Kopalnioki - to śląska odpowiedź na cukierki, czyli popularne landrynki. Kopalnioki można kupić tylko w naszym regionie;
    Oblaty - wafle wypiekane według starej receptury tylko na Śląsku. Tego produktu nie można kupić nigdzie indziej, w innych regionach Polski produkowane są zamiast nich tradycyjne wafelki;
    Żur - Polacy mają żurek z paczki, a my swój, tradycyjny żur śląski przygotowujemy na bazie zakwasu, który kupić można w każdym sklepie.




    *Niesamowity Dreamliner w Pyrzowicach ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
    *Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
    *HC GKS Katowice od szatni ZOBACZ ZDJĘCIA TYLKO W DZ
    *Ślązacy zazdroszczą Katalończykom autonomii: prawda czy fałsz? [CZYTAJ I SKOMENTUJ]

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Dobry pomysł

      Benesz Stelmach (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 138 / 66

      Bardzo smakuje mi schabowy w panierce na zimno. Dlatego chętnie zjem SchaBika, a jeszcze przed degustacją jestem przekonany, że będzie mi smakował. Gratulacje dla Pana Andrzeja Stani za dobry koncept.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Racja ale

      A.B. (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 102 / 70

      ... ale wytłumaczcie to przeciętnemu Polakowi co się zażera parówkami za 6 zł/kg.

      PS.
      Kopalnioki to nie są landrynki.
      Tam kluczową rolę odgrywa lukrecja.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama