Szampana pijmy aż do rana (ALFABET ALKOHOLI)

    Szampana pijmy aż do rana (ALFABET ALKOHOLI)

    Marta Wróbel

    Gazeta Wrocławska

    Aktualizacja:

    Gazeta Wrocławska

    Kieliszek wina, "pięćdziesiątka" wódki czy mała szklanka rumu? Trunków "wyskokowych" radzimy w sylwestrowy wieczór nie mieszać. Warto jednak wiedzieć, co się pije
    Zdjęcie ilustracyjne

    Zdjęcie ilustracyjne ©fot. Tomasz Hołod

    Likier


    Tradycja tworzenia likierów, których nazwa wywodzi się od łacińskiego "liquefacere" oznaczającego tyle, co "rozpuszczać, mieszać", sięga odległych czasów. Początkowo była to domena aptekarzy, z których wielu interesowało się także sztuką alchemiczną. Legenda głosi, że jeden z pierwszych likierów według własnej receptury stworzył w XIV wieku kataloński templariusz Arnold de Villanova. Zamoczył w tym celu lecznicze zioła w alkoholu. Do dziś likiery także pije się w niewielkich ilościach w celach leczniczych. Nic dziwnego, te wysokoprocentowe alkohole o słodkim smaku owocowym, korzennym lub korzenno-ziołowym doskonale rozgrzewają. Likiery często nazywa się "kobiecymi" trunkami, bo są zwykle słodkie.
    • Advocat - ten gęsty trunek został wynaleziony przez Holendra Eugena Verpoortena w Heinsbergu (dzisiejsza Nad-renia Północna-Westfalia). Produkowany z brandy o niskiej mocy (15-25%), cukru, żółtek jaj, śmietany i aromatu waniliowego. To chyba najpopularniejszy likier w Polsce, jego wariant o nazwie ajerkoniak można zrobić domowym sposobem z żółtek jaj utartych z cukrem i spirytusem lub wódką.
    • Amaretto - to migdałowy likier, który pochodzi z Włoch. Ma słodki, momentami lekko gorzkawy smak. Jest to czerwonobursztynowy likier wytwarzany z użyciem migdałów lub czasem z pestek moreli, brzoskwiń, wiśni i innych owoców. Zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj kilkanaście do trzydziestu procent. Jest głównym składnikiem wielu drinków. Jest także często wykorzystywany jako dodatek do kawy, czekolady, deserów i ciast.
    • Bailey’s - irlandzki likier tworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Deklarowana przez producenta zawartość alkoholu to 17 proc. Po raz pierwszy skosztowano go w 1974 roku.
    • Becherovka - ziołowy (zawiera mieszaninę różnych ziół i przypraw, dokładna receptura jest ściśle strzeżoną tajemnicą) likier z Czech. Zawiera wodę, jakościowy alkohol, naturalny cukier i specyficzną gorzką mieszankę około 32 ziół i przypraw. Została wprowadzona do sprzedaży w 1807 roku. Zawiera około 38% alkoholu. Becherovkę pije się schłodzoną, zazwyczaj samą, ale można ją także dodawać do różnych drinków.
    • Grand Marnier - luksusowy likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 38-40 proc. Procedura produkcji została opracowana w 1880 roku. przez Aleksandra Marnier-Lapostolle’a. Należy do grupy nazywanej "triple sec" (potrójnie wytrawny) i jest wytwarzany z wyselekcjonowanych koniaków i esencji gorzkich pomarańczy z Karaibów.
    • Krupnik - słodki likier o miodowo-korzennym smaku, sporządzany na bazie staropolskiej receptury z XVII wieku. Tradycyjny Krupnik powstaje z naturalnego miodu pszczelego, przypraw korzennych i naturalnych aromatycznych składników ziołowych. Nazwa pochodzi od litewskiego napitku alkoholowego krupnikas o słodkim i zdecydowanie mniej korzennym profilu aromatyczno-smakowym.
    • Malibu - to przyrządzany na bazie karaibskiego rumu likier kokosowy o 21-procentowej zawartości alkoholu. W 1893 roku niemieccy bracia Stades założyli na Barbados destylarnię, której celem był eksport rumu do Niemiec. To właśnie w niej, w wyniku połączenia karaib-skiego rumu i ekstraktu kokosowego, powstało Malibu.


    Rum


    Trunek wyróżniający się dużą zawartością alkoholu (37, 5-81 proc.), wytwarzany ze sfermentowanego soku z trzciny cukrowej, koncentratu tego soku lub melasy. Jego historia sięga czasów antycznych. Rum pochodzi prawdopodobnie z Indii i Chin. Do Europy został przywieziony przez Maurów, którzy posiadali ogromne plantacje trzciny cukrowej. Rozróżniamy rumy białe, złote, ciemne i aromatyzowane.

    Szampan


    Ten szczególny rodzaj wina musującego jest uważany za najbardziej szlachetne wino uzyskiwane metodą tradycyjną. Często kojarzony jest z luksusem, towarzyszy nam w szczególnych chwilach, także podczas witania Nowego Roku. Nazwę swoją zawdzięcza Szampanii, regionowi w północno-wschodniej Francji, głównemu miejscu jego produkcji. Szampan jest produkowany bez sztucznego nasycania napoju dwutlenkiem węgla. Dwutlenek węgla tworzy się w nim na skutek naturalnego procesu dojrzewania wina w butelkach. Uprawa winorośli w Szampanii sięga epoki galloromańskiej, kiedy Rzymianie posadzili pierwsze krzewy winne w tym regionie. Uprawa winorośli przetrwała dzięki staraniom kleru, w szczególności z Reims i Châlonsen-Champagne. Trunek ten należy podać schłodzony (6-9 stopni Celsjusza), w wąskich, wysokich kieliszkach. Za najbardziej wykwintne szampany uważa się hiszpańskie Cava, włoskie Spumante czy ukraińskie Krymskoje.

    Wino


    Ten napój alkoholowy uzyskiwany w wyniku fermentacji moszczu z winogron był elementem zarówno codziennej diety jak i uroczystości religijnych starożytnego świata. Wino pochodzi z Kaukazu. Uprawą winorośli zajęto się najpierw w Azji Mniejszej, a następnie w Grecji i Italii, skąd wraz z rozrostem imperium rzymskiego rozpowszechniła się na terenach dzisiejszej Francji, Hiszpanii, Portugalii, w Dalmacji i północnej Afryce. Są wina białe, czerwone i różowe, a dodatkowo mogą być słodkie, półsłodkie, półwytrawne i wytrawne, w zależności od zawartości cukru w końcowym produkcie. Oto kilka popularnych na całym świecie win:
    • Merlot - czerwony szczep winorośli wywodzący się prawdopodobnie z rejonu Bordeaux. Z Merlota tworzy się wino, które jest łagodne dla podniebienia, o przyjemnym kolorze i lekko słodkim zapachu.
    • Sophia - wino z tym znakiem towarowym nie jest związane ani z konkretnym producentem, ani regionem, jednak to własność bułgarskiej Izby Producentów Wina. Sophia jest ulubionym winem gronowym Polaków. Status ten zawdzięcza przystępnej cenie, ale także czasom komunizmu, kiedy to było winem najłatwiej dostępnym. Białe Sophie to m.in. Blanc de Blancs, Chardonnay, Riesling, Hemus, Muscat i Misket. Czerwone to Melnik, Gamza, Cabernet Sauvignon, Merlot i inne.
    • Tokaj - białe deserowe wino węgierskie produkowane z podsuszonych winogron (cibeba). Wina tokajskie są znane w całej Europie już od XV wieku. W Polsce nazywano je wówczas węgrzynami. Są różne rodzaje tego wina: wytrawne czy Tokaji Szamorodni (wytwarzane z dojrzałych, zwiędłych oraz spleśniałych kiści winogron).

    Wódka


    Wysokoprocentowy napój alkoholowy (najczęściej od około 40 proc.), składający się z destylatu alkoholowego rozcieńczonego wodą w stosunku około 2:3. Pierwszej historycznie poświadczonej destylacji alkoholu dokonał grecki alchemik Zosimos z Panapolis ok. roku 400 n.e. Umiejętność ta rozpowszechniła się w świecie arabskim, wódki używano jednak głównie do celów medycznych. W XII wieku dotarła do Europy. Wódkę pędzoną ze zboża wynaleziono prawdopodobnie w Niemczech w XIV wieku.
    • Luksusowa - istnieje od 1928 roku. Czysta wódka produkowana ze spirytusu ziemniaczanego oraz wody ze studni głębinowych.
    • Wiśniówka - rodzaj kolorowej wódki o smaku i zapachu wiśni. Zazwyczaj słodka, o niezbyt wysokiej zawartości alkoholu (ok. 35 proc.), wytwarzana przemysłowo przez rozcieńczanie spirytusu wodą, cukrem i aromatem wiśniowym. Produkt ten bywa określany także angielską nazwą Cherry Cordial.
    • Żołądkowa gorzka - ma słodko-gorzki smak i charakterystyczny aromat. Stworzona jest z nalewu na suszonych owocach oraz kompozycji ziół i korzeni. Jest wódką, która leżakuje przed rozlaniem.
    • Żubrówka - aromatyzowana wódka destylowana na bazie żyta. Początki produkcji żubrówki w Polsce datowane są na XVII w., a już w XVIII w. stała się ona jednym z ulubionych trunków dawnej polskiej szlachty.

    Czytaj także

      Komentarze (12)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      No jest się czym chwalić...

      dobre (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 43 / 40

      ...że jesteśmy krajem katolików pijaków.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      12

      34 (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 19 / 12

      Tylko wóda. Od 18 walimy ze szwagrem wóde, w środe ksiądz po kolędzie chodzi to trzeba będzie wytrzeźwieć.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ja nie pije bo potem rozwalam innym samochody na parkingu

      dw (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 18 / 9

      i pisza o mnie ze alkoholik z 4 promilami wjechal w stojace auta...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Ja pier...

      De Alkhl (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 50 / 46

      Zamiast cytowac wikipedia i wlasnego dziadka to moze warto spytac jakiegos eksperta, bo takich belkot na temat win, szampan i wodki nie czytalem od ponad 20 lat. pozdrawiam

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      fajny artykuł

      luks (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 38 / 5

      najlepsze życzenia :) Czytelnikom życzę używania polskich znaków na klawiaturze i na co dzień, nie dajmy zabić języka polskiego! pozdrawiam :)

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Polaki lubią bełty

      Wojtek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 44 / 20

      W marcu znajomi zaprosili mnie na wesele. Po uroczystości w urzędzie pojechaliśmy na salę gdzie kolega po przeniesieniu tłustej świni zwanej panną młodą oznajmił gościom że zapraszają na lampkę...rozwiń całość

      W marcu znajomi zaprosili mnie na wesele. Po uroczystości w urzędzie pojechaliśmy na salę gdzie kolega po przeniesieniu tłustej świni zwanej panną młodą oznajmił gościom że zapraszają na lampkę szampana. Jako że chardonaya czy pinota nie odmawiam po wejściu na salę myślałem że zejdę na zawał. Na stole na środku sali kelnerki rozlewają do kieliszków od szampana ruskie wino musujące które w hurtowni widziałem po 3 zł. Czy wy Polaki wstydu nie macie delektować się tym bełtem przy każdej okazji np. sylwestra? Co do wesela to oczywiście je opuściłem, kartek na święta już im nie wysyłam a zwrotu koperty nie chciałem bo i tak zamiast pieniędzy włożyłem do niej pocięte gazety.zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      słoma

      tur (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 23 / 25

      to tylko świadczy o Tobie śmierdzący wsioku ze słomą w butach ..burol ...pocięte gazety... pfff...Tswój chamski ryj w życiu chardonnay'a nie poczuł

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      I co niby to miało znaczyć?

      Anty... (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 27 / 48

      Gdybyś gamoniu nie wiedział, to te russkoje za 3 zł smakuje lepiej jak francuski za 300 a skład chemiczny ma ten sam. Toś się popisał bohaterze biznesu.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      .

      . (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 36 / 24

      No tak, bo Pan Wojtek zwykle bywa na weselach we Francji, gdzie pieniędzy mają jak lodu. Uroczystość weselna często jest w dzisiejszych czasach pomijana, bo naród jest tak ubogi, że woli spłacić...rozwiń całość

      No tak, bo Pan Wojtek zwykle bywa na weselach we Francji, gdzie pieniędzy mają jak lodu. Uroczystość weselna często jest w dzisiejszych czasach pomijana, bo naród jest tak ubogi, że woli spłacić kredyt za samo mieszkanie, a nie za wesele. Pozdrawiam ;)zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      bzdury

      koneser (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 54 / 30

      jakie hiszpańskie krymskie czy włoskie????? szampan jest tylko francuski, pozostałe to wina musujące, redaktożyna trochę więcej przykładaj się do pracy a nie pleciesz bzdury

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      a o ginie ani słowa.

      sylwester (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 37 / 45

      nie wiem co będę pił. trudno. :)


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      lokals

      doradzę (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 48 / 9

      kolego w tesco absolut w genialnej cenie, w biedronce finlandia za pięć dych litr, no i balentines za 68 zł a winko genialne winko jest w macro cinzano musujące za trzy dyszki :) mam nadzieję że...rozwiń całość

      kolego w tesco absolut w genialnej cenie, w biedronce finlandia za pięć dych litr, no i balentines za 68 zł a winko genialne winko jest w macro cinzano musujące za trzy dyszki :) mam nadzieję że Ci pomogłem. Szampańskiej zabawy życzę :)zwiń

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama