Ważne
    CHUDNIJ ZE SMAKIEM: Bochenek na medal

    CHUDNIJ ZE SMAKIEM: Bochenek na medal

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    CHUDNIJ ZE SMAKIEM: Bochenek na medal
    1/3
    przejdź do galerii

    ©Agnieszka Kozłowska (Gaca Centrum)

    Agata Dzióbek zwyciężyła w grudniowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem" i zdobyła nagrodę miesiąca. Dzięki przepisowi na chleb z płatków owsianych będzie mogła za darmo korzystać z 28-dniowego, indywidualnie opracowanego programu żywieniowo-treningowego Gaca System.
    Należy także zaznaczyć, że zdobycie nagrody miesiąca otworzyło pani Agacie drogę do walki o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i wygranie trzech tysięcy złotych. Jej przepis znajdzie się w specjalnej książce kucharskiej z przepisami zgodnymi z założeniami Gaca System.

    Rozstrzygnięcie, komu w tym miesiącu przypadnie nagroda, nie należało do łatwych zadań. Ilość nadesłanych propozycji i różne pomysły na przygotowanie chleba sprawiały, że było w czym wybierać.
    Dlaczego nagroda przypadła autorce akurat tej receptury? Przepis nie wygląda na szczególnie skomplikowany, nie ma w nim nadmiaru składników. Jednak w naszym konkursie liczy się nie ilość składników, jakie tworzą oceniane dania, ale ich walory odżywcze i prozdrowotne. Pod tym względem prezentowany poniżej chleb to prawdziwa bomba, która nie tylko da nam energię, ale także pomoże naszemu organizmowi w lepszym funkcjonowaniu.

    Chleb na mące żytniej ma charakterystyczny, uwodzący zapach, łatwo daje się kroić i nie kruszy się tak bardzo jak inne odmiany pieczywa. Te zalety są często wymieniane w opracowaniach poświęconych pieczywu razowemu, ale my zajmiemy się innymi jego atutami.

    O wyrobach z mąki żytniej powinny pamiętać osoby mające kłopot z odpornością. Regularne spożywanie pieczywa żytniego powinno skutecznie ją poprawić. To dopiero początek listy mocnych stron mąki żytniej. Jak udowodnili fińscy badacze, ma ona korzystny wpływ na metabolizm węglowodanów. Jedzenie produktów przygotowanych na niej wywołuje znacznie niższy wzrost poziomu glukozy we krwi niż w przypadku spożycia pieczywa pszennego. Jakby tego było mało, konsumpcja chleba żytniego poprawia także wydzielanie insuliny i może pomóc nam w zmniejszeniu ryzyka wystąpienia cukrzycy.

    Dieta uwzględniająca obecność chleba żytniego jest dobrą drogą do utrzymania właściwej wagi ciała. Dzięki niemu czujemy się bardziej syci i łatwiej nam opierać się różnym żywieniowym pokusom. Pieczywo żytnie sprawdza się także w walce z wysokim poziomem tzw. złego cholesterolu. Udowodniono, że ma ono wpływ na jego obniżenie. Ponadto wzmacnia pracę układu krążenia i zapobiega powstawaniu dolegliwości naczyniowych.

    Mąka żytnia bije na głowę pszenną pod względem obecności składników mineralnych. Znajdziemy w niej duże ilości potasu, wapnia, cynku, miedzi, manganu. Naukowcy są pewni, że ma ona także bardzo dobry profil aminokwasowy. Podkreślają oni obecność dużej ilości lizyny, która pozwala naszym organizmom wykorzystywać białka zawarte w pokarmach roślinnych.
    W przepisie zaproponowanym przez panią Agatę znalazły się także płatki owsiane. To bardzo ważny element programów żywieniowych, których zadaniem jest utrzymywanie zdrowej sylwetki. Obecny w płatkach owsianych kwas pantotenowy pomaga zwiększyć tempo regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym lub umysłowym. Pomaga także w walce z rozdrażnieniem, bez niego mielibyśmy poważne kłopoty z nauką i narażalibyśmy się na ryzyko wystąpienia depresji, pojawiłyby się kłopoty z włosami i skórą oraz problemy ze stawami.

    Płatki owsiane są znakomitym źródłem błonnika, który korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego, a nam pomoże uporać się z pokusą ciągłego podjadania - zapewniając długotrwałe uczucie sytości. Udowodniono, że płatki mają wpływ na poziom glukozy oraz skutecznie walczą ze złym cholesterolem. Owies dzięki obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych pomaga zapobiegać rozwojowi choroby miażdżycowej.

    Konrad Gaca prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

    Przepis miesiąca w konkursie



    Chleb z płatków owsianych
    Składniki:

    na rozczyn:
    1,5 dkg drożdży świeżych
    1 łyżka cukru brzozowego
    3-4 łyżki przegotowanej wody ciepłej
    na ciasto:
    1/3 szklanki wody
    1 szklanka płatków owsianych
    2 łyżki miodu
    1 łyżka masła niesolonego
    2,5 szklanki mąki żytniej
    na stolnicę:
    odrobina mąki żytniej
    Do miski:
    odrobina oleju rzepakowego
    Na tortownicę:
    5 dkg masła niesolonego
    Na wierzch:
    1 łyżka oleju rzepakowego,
    1 łyżka płatków owsianych
    Wykonanie:

    Do naczynia dajemy 1,5 dkg drożdży, rozcieramy z cukrem w przegotowanej wodzie i rozprowadzamy. Odstawiamy na 5 minut - pęcherzyki na powierzchni rozczynu.
    W garnku zagotować 1 szklankę płatków. Masło rozpuścić w rondelku - mieszamy do wystygnięcia.
    Do miski dajemy zimną owsiankę, mąkę. Na stolnicy wyrabiamy ciasto od siebie ok. 10 minut. Przekładamy, przewracamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 1,5 godziny.
    Ponownie wyrabiamy, formujemy wałki. Do blaszki dajemy tak, żeby końce były niższe, a środek wyższy.
    Wierzch smarujemy olejem i posypujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 35 minut w temp. 180 stopni Celsjusza.

    Autor przepisu: Agata Dzióbek

    Konkurs dla Czytelników - wygraj atrakcyjne nagrody


    1}Nadal masz szansę na wygraną!

    Już za tydzień rozpoczniemy trzecią część konkursu "Chudnij ze smakiem". Podamy składniki, z jakich będzie należało skomponować swój zdrowy posiłek.
    Przez kolejne tygodnie będziemy prezentować dania opracowane przez innych. Może w tych przepisach odnajdziecie inspirację do stworzenia własnych dań?
    Zapraszamy do zabawy.

    2}Nagrody miesiąca

    Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne.
    Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

    3}Nagroda główna

    3 tysiące złotych i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.
    Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.




    *Aquadrom w Rudzie Śląskiej - najpiękniejszy park wodny w Polsce ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
    *Zniewalający wystrój restauracji Kryształowa Magdy Gessler ZOBACZ ZDJĘCIA i WIDEO
    *75. urodziny Stanisława Oślizło. Benefis legendy Górnika Zabrze ZDJĘCIA
    *Morderstwo w Skrzyszowie - NIEZNANE FAKTY

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama