Chudniesz-Wygrywasz: Zapomnij o soli, cukrze i smażeniu...

    Chudniesz-Wygrywasz: Zapomnij o soli, cukrze i smażeniu [KONKURS KULINARNY]

    Konrad Gaca

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Chudniesz-Wygrywasz: Zapomnij o soli, cukrze i smażeniu [KONKURS KULINARNY]

    ©Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum

    Z nadejściem 2013 r. zaczynamy nowy etap konkursu "Chudnij ze smakiem". Tym razem czekamy na Wasze propozycje przepisów z wykorzystaniem filetów z piersi kurczaka, opracowanych zgodnie z założeniami Gaca System, bez soli, cukru i smażenia. Autorzy najlepszych propozycji otrzymają nagrodę miesiąca, która umożliwi im udział w walce o tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania oraz trzy tysiące złotych.
    Chudniesz-Wygrywasz: Zapomnij o soli, cukrze i smażeniu [KONKURS KULINARNY]

    ©Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum

    Filety z kurczaka są mięsem dającym ogromne możliwości przeróżnych kulinarnych i dietetycznych zastosowań. Wiele osób chwali je za łatwość przygotowywania z nich posiłków. Inni doceniają smak i lekkostrawność. Dla nas najistotniejszy jest jednak fakt, że piersi z kurczaka mogą mieć w swoim jadłospisie zarówno osoby odchudzające się, jak również te po zakończonym procesie wyprowadzania z diety oraz wszyscy, którym zależy na utrzymaniu dobrej formy i sportowej sylwetki.


    Podstawowym atutem filetów z kurczaka jest zawartość składników odżywczych. Charakteryzują się one wysoką obecnością białka, wynoszącą ok. 20 procent w 100 g. To mięso jest nie tylko znakomitym źródłem protein, ale odznacza się także niewielką zawartością tłuszczu i węglowodanów. Pamiętajmy, że dieta bogata w białko umożliwia naszemu organizmowi regenerowanie starych i tworzenie nowych mięśni; a im więcej mięśni, tym nasze ciało w czasie wysiłku spala więcej kalorii i szybciej pozbywa się nadwagi. Ponadto należy także dodać, że już samo jedzenie białka sprawia, że nasz organizm zużywa więcej energii niż w przypadku węglowodanów i tłuszczów.

    Mięso z kurczaka to znakomite źródło witaminy B12, która wśród swoich licznych zadań ma m.in. wpływ na powstawanie czerwonych ciałek krwi, pomaga w pracy układu nerwowego oraz zmniejsza poziom lipidów we krwi. Filety zawierają także cynk, który ma wpływ na wzmocnienie układu odpornościowego, zwiększenie tempa gojenia się ran oraz regulację poziomu ciśnienia krwi.

    W mięsie z kurczaka znajdują się także niacyna i selen, których spożywanie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju niektórych nowotworów. Ponadto w kurczaku znajdują się duże ilości witaminy A, mającej wpływ na pracę oczu, układu pokarmowego i oddechowego.

    Przygotowując posiłek, w którego skład wejdzie kurczak, pamiętajmy, żeby nie zmarnować potencjału tego mięsa. Niewłaściwa obróbka lub dodatki mogą sprawić, że zamiast przygotować zdrowe danie, nakarmimy się daniem, które tylko storpeduje naszą walkę o zdrową sylwetkę. Dlatego nie smażmy go, ani pod żadnym pozorem nie dodawajmy soli oraz cukru; istnieje tyle naturalnych i zdrowych przypraw, które uszlachetnią posiłek, że nie warto sięgać po solniczkę. Doskonałym przykładem dania z kurczakiem, zgodnego z zasadami Gaca System, jest kolorowa sałatka o bogatym smaku. To lekkie i łatwe do przygotowania danie.

    Dodatek pomidora sprawi, że nasza potrawa zostanie wzbogacona o duże ilości likopenu, czyli potężnego antyutleniacza, który pomaga naszemu organizmowi bronić się przed rozwojem nowotworów m.in. płuc, piersi, prostaty, jelita grubego, żołądka, a także chorób serca oraz wielu innych dolegliwości. Pomidory zawierają także witaminy: C, K, E, B1, B2, B3, B6 oraz następujące składniki mineralne: potas, sód, fosfor, magnez, wapń, żelazo, miedź, cynk, mangan. Ponadto należy pamiętać, że obecność pomidorów w diecie powstrzymuje proces zakwaszania organizmu, co z pewnością korzystnie odczują nasze stawy.

    Obecność w sałatce papryki sprawi, że po zjedzeniu tego dania będziemy długo syci. Otrzymamy także pokaźną dawkę witaminy C oraz potasu i wapnia. Wiele opracowań naukowych wychwala zalety płynące z obecności w diecie pikantnych odmian papryki. Ich spożycie powoduje podniesienie temperatury ciała, co przekłada się na zwiększenie tempa metabolizmu. Ma także właściwości przeciwbólowe oraz zapobiega powstawaniu zakrzepów.

    Natomiast cebula nie tylko nada daniu mocnego aromatu i smaku, ale przysporzy mu wielu leczniczych właściwości. Cebula, podobnie jak czosnek, ma działanie antybakteryjne oraz ułatwia gojenie się ran. Obecne w niej glikokininy hamują rozwój cukrzycy i wpływają na obniżenie poziomu cukru we krwi. Cebula sprawdza się także przy chorobach górnych dróg oddechowych, ma działanie antyseptyczne i jest sprawdzonym środkiem przeciwkaszlowym.

    Konrad Gaca
    prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta


    Konkurs dla Czytelników Wygraj atrakcyjne nagrody



    1}Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

    Składniki: Filet z kurczaka

    Składniki dodatkowe:
    warzywa świeże lub suszone
    owoce świeże lub suszone
    jogurt
    kefir
    biały ser
    jajka
    mleko
    cukier brzozowy
    miód
    bakalie
    olej lniany
    oliwa z oliwek
    przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli
    kiełki
    ryż brązowy lub dziki
    mąka owsiana
    makaron pełnoziarnisty.

    Sposób przyrządzania:
    każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

    2}Nagrody miesiąca

    Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

    3}Nagroda główna

    3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania

    Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w skład której wejdą: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

    Sałatka z grillowanym filetem z kurczaka wg przepisu Konrada Gacy



    Składniki:
    filet z kurczaka
    pomidor
    papryki: żółta i zielona
    cebula
    świeże oregano i bazylia,
    pieprz, czosnek, ostra papryka
    oliwa z oliwek

    Wykonanie:
    Filet z kurczaka zalewamy marynatą sporządzoną z oliwy, pieprzu, roztartego czosnku i ostrej papryki. Wstawiamy na pół godziny do lodówki, a następnie grillujemy. Pokrojone w kostkę mięso łączymy z pomidorem, paprykami, cebulą, świeżymi ziołami i oliwą z oliwek.

    Pisz do nas



    Na propozycje przepisów czekamy do 18.01.2013. Można je nadsyłać:
    mailem: dziennikzachodni@chudniesz-wygrywasz.pl
    lub pocztą na adres:

    Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2,
    20-301 Lublin.

    Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.
    Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.
    Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.




    *Zachwycający pokaz fajerwerków na Nowy Rok w Katowicach ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Horoskop na 2013 rok ZOBACZ, CO MÓWIĄ KARTY
    *Morderstwo w Grodźcu: Syn zabił swoich rodziców i uciekł. Trwa pościg ZOBACZ TWARZ ZABÓJCY
    *Akt oskarżenia wobec matki Madzi z Sosnowca TRZY ZARZUTY

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama