"Zielony Ogród" w Tychach: szczypiorek też jest smaczny

    "Zielony Ogród" w Tychach: szczypiorek też jest smaczny

    Jolanta Pierończyk

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Dzieciom smakuje to, co sobie same przygotują
    1/2
    przejdź do galerii

    Dzieciom smakuje to, co sobie same przygotują ©Jolanta Pierończyk

    To jest mój najlepszy dzień w przedszkolu. Bo dziś się gotowało - mówi mała Marta. - Lubisz gotować? - pytam. - Lubię pomagać - przyznaje dziewczynka.
    W piątek dzieci z Przedszkola "Zielony Ogród" w Tychach robiły pastę z jajka i szczypiorku oraz surówkę z zielonej sałaty. Przepisy pochodziły ze specjalnej książki kucharskiej dla przedszkolaków "Małe Ogródki od kuchni".

    Książka jest integralną częścią tyskiej kampanii na rzecz zdrowego odżywiania. Najpierw - wiosną 2012 r. - zakładano prawdziwe, małe ogródki oraz sadzono sałatę, marchewkę, rzodkiewkę, pomidory, ogórki, zioła... Dzieci miały je podlewać, plewić, obserwować, jak rosną , a potem wykorzystywać do kanapek i zajęć kucharskich.

    "Zielony Ogród" jest jednym z dwunastu przedszkoli, w których ogródki warzywo-ziołowe powstały. - Mnie się najbardziej podobały poziomki, bo sama je sadziłam - mówi Hania z grupy starszaków.

    - A ja lubiłam zioła. Bo tak ładnie pachniały. Listki też miały ładne - dodaje Marta. Praca w ogródku sprzyjała rozmowom o zdrowym żywieniu, o wartościach odżywczych świeżych warzyw i zieleniny i do próbowania.

    - Dzieciom lepiej smakuje to, co same sobie wyhodowały - twierdzi wychowawczyni starszaków, Katarzyna Stalmarska. - Chętnie wtedy zjadają kanapki na przykład ze szczypiorkiem, który normalnie czasem usuwają z kanapek przygotowanych przez kucharki. Wiedzą już, że te dodatki są zdrowe i potrzebne, ale jednak nie za bardzo je lubią. A jak same przyniosą z ogródka, jak same sobie nałożą na kanapkę, to zjadają.

    Podkształcone w zdrowym żywieniu dzieciaki dostały do domu specjalne fartuszki i książki kucharskie, które zaczynają się od opowieści o chłopcu, który nie chciał jeść warzyw. Książka ma kształt kalendarza na biurko, żeby można go było wygodnie postawić na stole podczas przygotowywania potraw. Na każdej stronie jest jeden przepis. Menu jest opracowane na cały tydzień, od poniedziałku do niedzieli, na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Nie wszystkie rodziny z tej książki korzystają, ale w wielu domach na stołach pojawiły się potrawy przyrządzone według tych przepisów i to nawet przy sporym udziale dzieci.

    Przedszkole "Zielony Ogród", prócz tego programu, realizuje też wraz z Zespołem Szkół nr 6 (zespół techników i zawodówek o profilu samochodowym) program "Szkoła promująca zdrowie". Uczniowie tej szkoły często goszczą w przedszkolu, żeby pomóc przedszkolakom w różnych zajęciach. Podczas piątkowego gotowania zajmowali się krojeniem różnych składników i pomagali w sprzątaniu. Przedszkolaki chodzą do Zespołu Szkół na tamtejsze imprezy poświęcone zdrowej żywności, na degustację miodów.

    Piątkowe zajęcia kulinarne zakończyły się degustacją napoju imbirowego z miodem. Dla zdecydowanej większości dzieci była absolutna nowość. Wprawdzie - trzeba to przyznać - nie wszystkim smakowało, ale wiele dzieciaków dzielnie go wypiło, inne chociaż spróbowały.




    *Zachwycający pokaz fajerwerków na Nowy Rok w Katowicach ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Horoskop na 2013 rok ZOBACZ, CO MÓWIĄ KARTY
    *Morderstwo w Grodźcu: Syn zabił swoich rodziców i uciekł. Trwa pościg ZOBACZ TWARZ ZABÓJCY
    *Akt oskarżenia wobec matki Madzi z Sosnowca TRZY ZARZUTY

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama