Dzień Wegetarian - 11 stycznia. Bardziej dla zdrowia, mniej...

    Dzień Wegetarian - 11 stycznia. Bardziej dla zdrowia, mniej dla filozofii

    Elżbieta Podolska

    Głos Wielkopolski

    Aktualizacja:

    Głos Wielkopolski

    11 stycznia przypada Dzień Wegetarian, czyli ludzi, którzy nie jedzą mięsa. Takie jest potoczne stwierdzenie, ale tak naprawdę to filozofia i styl życia. Z Iwoną Ludka, szefową kuchni restauracji z potrawami wegetariańskimi "Pracownia", rozmawia Elżbieta Podolska.
    Iwona Ludka, szefowa kuchni w restauracji serwującej dania wegetariańskie

    Iwona Ludka, szefowa kuchni w restauracji serwującej dania wegetariańskie

    Jest Pani szefową kuchni w restauracji serwującej dania wegetariańskie, czy sama należy Pani do osób, które nie jedzą mięsa?

    Iwona Ludka: - Nie jestem wegetarianką, ale mięso jadam bardzo rzadko. Od czasu do czasu może plasterek szynki. Wyeliminowałam je z diety przede wszystkim ze względu na zdrowie. Wydaje mi się, że obecnie w Polsce jest znacznie więcej wegetarian właśnie ze względów zdrowotnych, a nie filozoficznych, czy stylu życia. Polecamy kuchnię nie tylko bez mięsa (w karcie mamy jedynie potrawy z filetów z kurczaka i dwóch gatunków ryb, bo odwiedzają nas też "mięsożercy"), ale także ajuwerdyjską.

    A co to za kuchnia?


    Iwona Ludka: - Przede wszystkim zdrowa, którą podaje się i zjada w spokoju, w gronie przyjaciół, bez pośpiechu. Opiera się nie tylko na warzywach, ale również na bardzo różnych przyprawach, które regulują prace organów wewnętrznych i przyspieszają trawienie. Kuchnia ta ma także właściwości lecznicze.

    W Polsce jest coraz większe grono wegetarian.

    Iwona Ludka: - Rzeczywiście jest duże zainteresowanie, ale tak jak powiedziałam wydaje mi się, że bardziej ze względów zdrowotnych. Jesteśmy coraz bardziej świadomi konieczności zdrowego życia i odżywania. A przecież wegetarianie nie są wcale ubożsi o wartości zawarte w mięsie, bo te znajdują w tofu, soi, makaronach, kaszach, warzywach. To dokonała lekko strawna kuchnia.

    Wszystko da się zastąpić potrawami wegetariańskimi?

    Iwona Ludka: - Tak, nawet smalec, który do złudzenia przypomina ten normalny. Robiony jest z masła, soi, jabłka, przypraw i z prażonymi ziarnami słonecznika, które zastępują skwarki. Wegetarianie już teraz nie muszą czuć się jak dziwacy ze swoimi odmiennymi poglądami i stylem odżywania. Doskonałym daniem jest także np. biały twaróg polany olejem lnianym. To takie danie naszych dziadków, ale też bardzo zdrowe i smaczne. Polecam olej lniany do wszystkiego.

    Możesz wiedzieć więcej! Kliknij i zarejestruj się: www.gloswielkopolski.pl/piano





    Czytaj także

      Komentarze (2)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      błąd ort.

      ad (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 24 / 43

      Raczej "lekkostrawna", za moich czasów dziennikarze za błędy ortograficzne w swoich tekstach nie dostawali wypłaty...

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      ort.

      ad (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 47 / 38

      Raczej "lekkostrawna"

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama