18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śląsk i Polska tematem konkursu cukierników [ZDJĘCIA i WIDEO]

Karol Świerkot
Sześciu uczniów uczących się w zawodzie cukiernika wystartowało w wojewódzkim konkursie na najlepszego cukiernika. Dzisiaj w Imielinie zmierzyli się podczas części praktycznej, a tematem przewodnim była "Moja mała ojczyzna". Uczniowie cukiernictwa musieli wykonać tort, trzy bufetówki oraz figurkę z marcepanu. Jutro uczniowie zmierzą się w Tychach podczas egzaminu teoretycznego. Zobacz ZDJĘCIA i WIDEO

Tort, bufetówki i figurkę z marcepanu musieli wykonać uczestnicy turnieju o tytuł najlepszego ucznia cukiernictwa w województwie śląskim, którego część praktyczna odbyła się wczoraj w Imielinie. I o ile dowolność wykonania była duża, to każdy wyrób musiał nawiązywać do tematu wspólnego.

- Tematem w tym roku jest "Moja mała ojczyzna", dlatego podejście do niego każdy uczestnik ma indywidualne - mówi Lucyna Kubicka, członek komisji konkursowej.

Andżelika Gamon z Rudy Śląskiej postawiła na Śląsk.

- Zrobiłam figurki wagonika, lampy górniczej, górnika, tego, co jest ze Śląskiem związane. Bo jestem ze Śląska. Zrobiłam też szyb górniczy z czekolady.

Mniej lokalnie do tematu podszedł Marcin Folek z Kobielic koło Pszczyny, który postawił na Polskę. - Zrobiłem tort w kształcie biało-czerwonej flagi z figurką godła - wymienia.

Dzisiaj uczestników konkursu czeka egzamin teoretyczny z wiedzy o surowcach i zasadach cukiernictwa. Chociaż jest mniej punktowany.

- Ale oba egzaminy są bardzo ważne, bo teoria musi iść z praktyką. Chociaż wiadomo, że odbiorca oczekuje pięknego wykonania i wspaniałego smaku - mówi Joanna Żebrowska, współorganizator konkursu.

Jednak, jak zauważają cukiernicy, temat tegorocznego konkursu jest bardzo trudny. - Sam zastanawiałem się, co bym zrobił, i miałem problem. Ale są duże możliwości wykonania, jeśli chodzi o nasz region - twierdzi Adam Stadler, cukiernik i gospodarz zawodów w Imielinie.

Celem konkursu jest propagowanie zawodu cukiernika i zawodów rzemieślniczych. - Żeby nie było tak, że ślusarz wypieka nam chleb, a wyroby cukiernicze osoba kompletnie nieznająca zasad higieny i podstawowych surowców - mówi Lucyna Kubicka. - Bywało, że w konkursie brało udział ponad 20 osób, a w tym roku jest tylko 6.

XVIII Wojewódzki Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz będzie miał swój finał dzisiaj w Tychach.
Wczoraj uczniowie zmierzyli się w egzaminie praktycznym. Musieli wykonać tort, bufetówki i marcepanową figurkę. Dzisiaj o godz. 14 poznamy zwycięzców turnieju po części teoretycznej, która odbędzie się w Zespole Szkół nr 7 w Tychach. W tym roku rywalizuje sześcioro uczniów ze szkół gastronomicznych w Pszczynie, Katowicach, Lublińcu, Zabrzu i Piekarach Śląskich


*Michał Smolorz nie żyje ZDJĘCIA I WIDEO Z POGRZEBU
*Dramatyczny pożar kościoła w Orzeszu-Jaśkowicach [UNIKATOWE ZDJĘCIA I WIDEO]
*Ogólnopolski Ranking Szkół Ponadpodstawowych 2013 SPRAWDŹ NAJLEPSZE LICEA I TECHNIKA
*Horoskop na 2013 rok ZOBACZ, CO MÓWIĄ KARTY

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!