Menu Region

Remigiusz Rączka otworzył swoją restaurację w Wodzisławiu...

Remigiusz Rączka otworzył swoją restaurację w Wodzisławiu Śląskim [ZDJĘCIA]

Data dodania: Ostatnia aktualizacja:

Dziennik Zachodni

Jacek Bombor

4Komentarze Prześlij Drukuj
O 18 Remigiusz Rączka otworzył swoją restaurację Rączka gotuje w Wodzisławiu Śląskim przy ulicy Wyszyńskiego. Dziś zaczyna od rautu dla 130 gości specjalnych - rodziny i współpracowników.
Nas godzinę przed oficjalnym otwarciem oprowadził po swojej restauracji, która sprawia wrażenie dobrze skrojonej na śląską miarę. Kolory ścian stonowane - białe i szare, ale ciekawość budzi wystrój okien - czerwony, z firaneczkami. A jakże, tak jak w familokach. Fotoramy z familokami znajdziemy również w głównej Sali.

- To mój ukochany Nikiszowiec. A tam jest szyb sąsiedniej kopalni Ignacy w Rybniku - pokazuje.


Niedaleko baru z kamiennymi ozdobami na ścianach wiszą zdjęcia prapradziadków znanego kucharza. - Znalazłem te zdjęcia podczas remontu domu. Powiększyłem i pięknie się prezentują - mówi kucharz.

Dlaczego otworzył restaurację w Wodzisławiu Śląskim?

- Bo to moje rodzinne miasto, urodziłem się w Radlinie II, a już moja babka mówiła: synku zaczyna się sprzątać od swojego placu. Blisko granica, blisko autostrada. Chciałbym, żeby do nas przyjeżdżali ludzie z Katowic. Czemu nie?

Mówiąc o wystroju restauracji kucharz mówi, iż chciał pokazać Śląsk w dobrym wydaniu i ma nadzieje - taki znajdzie się również na talerzu. Czym podczas rautu podjął gości?

- Trochę kuchni śląskiej, śląski szałot, jest i dobry udziec z szynką, mięsa na zimno, bogracz, jest też trochę innej kuchni, deska serów, bułgarska musaka. Ona jest również w menu? Bo Rączka podróżuje, w menu mam trzy przepisy: chorwacki, tyrolki i bułgarski - wyjaśnia.

Pozostałe dania poukładane na tradycyjne babcine, dania w wersji fit, jest coś dla bajtli.

- Hekele podajemy ze swojską sznitą, chleb pieczemy sami według mojej receptury - mówi.

Ciekawym pomysłem są "wysiady u Rączki". - Wysiady, czyli klachy. Można przyjść do nas od 10 do 13 i wypić za połowę ceny kawę, a w cenie też ciastko. Po co iść na klachy do sąsiadki. Można tu miło spędzić czas - zaprasza kucharz.

MENU RĄCZKA GOTUJE



MENU:
Mało przegryzka:

Pasztet z królika - 9 zł
Hekele ze swojską sznitą chleba - 9 zł
Tatar wołowy - 15 zł
Śledź matais - 11 zł
Pierogi z krupniokiem okraszone cebulką - 8 zł (8 sztuk)

Dania nowoczesnego Hanysa

Schab w placku ziemniaczanym - 19
Medaliony z polędwiczki wieprzowej - 28 zł
Makaron tagliatelle - 29 zł
Soczysty stek wołowy z masłem czosnkowym - 39 zł

Dlo chuderloków
Polędwiczka wieprzowa z grilla - 29 zł
Pierś z kurczaka marynowana w curry - 24 zł
Roladka z morszczuka ze szpinakiem - 25 zł
Sałatka szefa - 21 zł

Jadło da bajtla
Pierś z kurczaka w cieście śmietanowym - 12 zł
Frytki - 6

Szmak jak od starki
Wodzonka z bratkartoflami - 6 zł
Bioły żur z maślonki ze sztamfowanymi zimniokami - 7 zł
Rosół z swojskimi nudlami - 6 zł
Rolada wołowa - 26 zł
Żeberka dymfowane na ciapkapuście - 26 zł
Kotlet z kością na śląskim szalocie - 21 zł
Jaskółcze gniazdo (z kluskami i modrą kapustą) - 24 zł
Ozorki w sosie chrzanowym - 26 zł
Duszony królik - 36 zł
Pierś z gęsi - 46 zł

Z podróży kulinarnych Remigiusza Rączki
Musaka - bułgarska zapiekanka z ziemniaków pomidorów, mięsa z czombrem pod jogurtem - 22 złote
Makrela z grilla z rozmarynem - 20 zł
Tyrolski knedel serowy ze szpinakiem (na kapuście z winem) - 24 złote.

A także nie zabraknie słynnych śląskich maszkietów: śląsko kopa, margarynioki ciotki Anny, konfitura wiśniowa na winie, ciasto szefa i śląskie ciasteczka weselne.




*Nowe egzaminy na prawo jazdy 2013 [RANKING SZKÓŁ JAZDY]
*Nowe egzaminy na prawo jazdy 2013 [ZOBACZ WIDEOTESTY]
*STUDNIÓWKA 2013: Zobacz najpiękniejsze dziewczyny [SUPERFOTKI]
*Sześć pomysłów na zmianę wizerunku Górnego Śląska [ZOBACZ I SKOMENTUJ]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera


Reklama
4

Komentarze

zwiń wszystkie wątki najnowsze najstarsze

Dodajesz jako: Gość

Ilość znaków do wpisania:

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

zaloguj się

jaroszu giń przepadnij

+35 / -42

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

wegetarianin (gość)  •

chętnie bym coś zjadł u pana Rączki, ale bez mięsa to tylko maszkiety z frytkami :(

odpowiedzi (0)

skomentuj

Zjęcia...

+84 / -109

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

Taki1 (gość)  •

Zdjęcia wykonano otwieraczem do konserw... XXI wiek, poczytna gazeta, brak słów...

odpowiedzi (0)

skomentuj

OMG!

+115 / -118

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

szpecyjalista (gość)  •

Niechże ktoś zapanuje nad zredagowaniem tekstu!!!!! Przepisujecie z czapki jak leci!
CYT:
"130 osób na dziisjeszym raucie, z którymi współpracuje i nabjbliższa rodzina. - Na pewno rodzinę w kameralnym gronie familijnym." - To zdanie to po co?! Pomijam literówki!

Życzenia powodzenia dla p. Rączki.

odpowiedzi (0)

skomentuj

Restauracja Rączki

+108 / -118

Autor komentarza nie dodał zdjęcia

ditta (gość)  •

Gratulacje, trzymam kciuki. lubię Pana Program Rączka gotuje. Pozdrawiam

odpowiedzi (0)

skomentuj
Reklama
Reklama