Mięso wołowe z domieszką koniny odkryto w ostatnich tygodniach w kilkunastu krajach Unii, od Irlandii po Bułgarię. W sprawie skandalu z koniną śledztwo prowadzi Europol we współpracy z 35 agencjami ds. standardów żywności w UE i poza nią.
Co z tą koniną? Mięso końskie jest tak samo wartościowe jak wołowina. Jest chuda, ma dużą zawartość białka. Przyrządza się ją dłużej, bo ma włóknistą budowę. Najlepsze gatunki mięsa to polędwica i rostbef. Rocznie Europejczycy zjadają jej 150 tys. ton.
WSZYSTKO O AFERZE Z KONINĄ NA ŚLĄSKU ZNAJDZIESZ W NASZYM SERWISIE SPECJALNYM - TUTAJ
Znany kucharz Karol Okrasa podkreśla, że to jakie produkty w danym kraju są popularne determinują uwarunkowania kulturowe, tradycja: - Bardzo często jedzenie mało popularnych produktów wywodzi się po prostu z biedy. Chociaż i tutaj też się wiele zmieniło na przestrzeni lat. Dawniej orzechy bukowe, czy też mąka z żołędzi były jedzone przez osoby biedne, a teraz są produktem ekskluzywnym i poszukiwanym przez smakoszy. Nasze polskie flaki budzą obrzydzenie w krajach arabskich, a dla nas smażona szarańcza w Meksyku też nie jest rarytasem.
Karol Okrasa podaje, że druga sprawa to nasze indywidulalne przekonania i gusta, o których się nie dyskutuje.
- Chociaż jestem mięsożercą i mam świadomość hodowli i uboju zwierząt, to koniny nigdy świadomie nie zjem, ponieważ konie bardzo kocham.
*Slash w Katowicach! Spodek oszalał [SENSACYJNE ZDJĘCIA i WIDEO]
*Hajmat, hanysy, gorole, powstania śląskie, godka! [Śląski Słownik Pojęć Kontrowersyjnych]
*Ranking szkół nauki jazdy 2013
*Poznaj tajemnicę abdykacji papieża Benedykta XVI
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?