Mój Reporter: Żywność pod lupą inspektorów

    Mój Reporter: Żywność pod lupą inspektorów

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Mój Reporter: Żywność pod lupą inspektorów

    ©arc.

    Jak często Inspekcja Handlowa przeprowadza kontrole żywności w sklepach? Czy robi to z własnej inicjatywy, czy na wniosek kogoś z zewnątrz? I co się dzieje po takiej kontroli? Inspektorat jest władny wydać decyzję i nakazać coś przedsiębiorcy? - pyta nasz Czytelnik, Tadeusz R. z Bytomia
    Mój Reporter: Żywność pod lupą inspektorów

    ©arc.

    Odpowiada Katarzyna Kielar, rzeczniczka prasowa Inspekcji Handlowej w Katowicach:

    Inspekcja Handlowa, jako wyspecjalizowany organ kontroli mający na celu ochronę interesów i praw konsumentów oraz interesów gospodarczych państwa, regularnie przeprowadza kontrole produktów znajdujących się w obrocie handlowym.
    Artykuły przemysłowe, usługi, jakość paliw i oczywiście produkty spożywcze - to ogólne ujęcie zakresu tematycznego podejmowanych kontroli, zawierające w sobie szeroko pojęty obrót handlowy, którego ostatecznym odbiorcą jest konsument.


    Kontrole prowadzone są na podstawie kwartalnych planów pracy, z własnej inicjatywy, na prośbę różnych instytucji czy innych organów kontrolnych, a także na podstawie skarg oraz informacji pochodzących od konsumentów.

    Podczas kontroli żywności przede wszystkim sprawdzana jest jej jakość handlowa oraz prawidłowość oznakowania. Inspektorzy sprawdzają legalność działalności przedsiębiorcy, rzetelność sprzedaży, uwidacznianie cen, daty ważności oferowanych towarów, legalizację wag będących w użyciu oraz zaświadczenia lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych osób mających bezpośrednią styczność z żywnością.

    Wszelkie nieprawidłowości są eliminowane, a osoby odpowiedzialne mogą być ukarane mandatem karnym w wysokości adekwatnej do popełnionego wykroczenia. O stwierdzonych nieprawidłowościach informowane są także inne instytucje kontrolne. Ponadto Inspekcja Handlowa ma prawo wydać decyzję administracyjną nakładającą na danego przedsiębiorcę karę pieniężną za wprowadzenie do obrotu zafałszowanej żywności lub niewłaściwej jakości. ZIELA




    *Ranking szkół nauki jazdy 2013
    *Restauracja Rączka gotuje otwarta ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Granica polsko-niemiecka 1922 na Górnym Śląsku [SENSACYJNE ZDJĘCIA]
    *Podziemny dworzec autobusowy w Katowicach działa! [ZDJĘCIA]

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze (1)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      fikcja

      konsument (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 19 / 21

      Kontrole wykonywane przez tz inspekcje sanitarna to fikcja.W POLSCE istnieje zasada róbta co chceta.

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama