Chudniesz-Wygrywasz: Konkurs z jajkami [KONKURS KULINARNY]

    Chudniesz-Wygrywasz: Konkurs z jajkami [KONKURS KULINARNY]

    Konrad Gaca

    Dziennik Zachodni

    Dziennik Zachodni

    Chudniesz-Wygrywasz: Konkurs z jajkami [KONKURS KULINARNY]
    1/3
    przejdź do galerii

    ©Agnieszka Kozłowska/Centrum Odchudzania Konrada Gacy

    Jak w smaczny i zdrowy sposób można przygotować potrawy z jajek? Nadal czekamy na Państwa pomysły. Te najlepsze nagrodzimy! Jeśli ktoś jeszcze nie ma pomysłu na przepis, dzięki któremu weźmie udział w konkursie "Chudnij ze smakiem", być może inspirację znajdzie w propozycji Jacka Borkowskiego
    Poznajecie łodzianina Jacka Borkowskiego? Prawda, że się zmienił? Kiedy zdecydował się rozpocząć przygodę z Gaca System, był u kresu wytrzymałości. Ten wysoki, bo mierzący 181 cm facet, ważył aż 264,9 kg. Nosił na sobie górę (170 kg) nikomu niepotrzebnego tłuszczu.

    Ten balast obciążał w dramatyczny sposób cały jego organizm; nawet taka czynność, zdawałoby się banalna, jak zrobienie kilku kroków, była dla niego ogromnym problemem i wymagała wręcz nadludzkiego wysiłku. Był żywym przykładem całego zła, jakie człowiekowi może wyrządzić otyłość olbrzymia. Jacek Borkowski znalazł gdzieś w sobie siłę, by powiedzieć "nie" dotychczasowemu trybowi życia i zacząć się zmieniać. Jak wygląda dzisiaj, widzicie na zdjęciu obok.

    Tak, to ten sam człowiek, tyle tylko że chudszy o 140 kg. Niemożliwe stało się faktem.

    W uznaniu dotychczasowego zaangażowania Jacek Borkowski stał się jednym z liderów Gaca System. Liderzy to elitarne grono osób, które nie tylko konsekwentnie realizuje założenia programu dietetyczno-treningowego, ale także jest przykładem dla innych, potrafi motywować ich w walce o zdrowie, lepsze samopoczucie i wygląd. Jacek Borkowski, jak sam wielokrotnie przyznawał, odzyskał radość życia i może robić rzeczy, jakie jeszcze półtora roku temu były dla niego niedostępne. Dodajmy, że dotychczasowe sukcesy nie sprawiły, że sympatyczny łodzianin spoczął na laurach. Jak zapowiada, zamierza schudnąć jeszcze ok. 30 kg. Z takim podejściem, jakie pokazuje dotychczas, to musi się udać.

    Dzięki Jackowi Borkowskiemu możemy dzisiaj zaprezentować przepis na sałatkę. To danie znakomite dla wszystkich, którzy nie tylko chcą utrzymywać szczupłą sylwetkę, ale także są w trakcie odchudzania. Potrawa ta sprawi nie tylko, że będziemy najedzeni do syta, ale dostarczy także naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych. To źródło znakomitych protein, które spowodują, że długo nie powinniśmy odczuwać głodu.

    Łosoś to nie tylko znakomite źródło białka, ale także ogromna dawka dobroczynnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3. Osoby, które regularnie śledzą teksty poświęcone konkursowi "Chudnij ze smakiem", na pewno pamiętają, że to one poprawiają odporność organizmu, wzmacniają układ krwionośny oraz nerwowy. W łososiu znajduje się także wiele witamin (A, D, E, PP, z grupy B) oraz składników mineralnych (magnez, selen, jod, wapń).

    Wiele dobrego można powiedzieć także o pozostałych składnikach sałatki. Pomidorki koktajlowe to nie tylko witaminy i składniki mineralne, ale także silny antyutleniacz, czyli likopen, słynny ze swojego antynowotworowego działania. Papryka to źródło witaminy C, potasu i wapnia oraz kolejny zdrowy i dietetyczny sposób, aby zyskać uczucie sytości i nie podjadać.

    Natomiast kiełki rzodkiewki pomogą w pracy wątrobie, mają działanie moczopędne oraz sprawdzą się w walce z przeziębieniami. Jeszcze silniejsze działanie w pokonywaniu różnych dolegliwości, spowodowanych przez bakterie i wirusy, ma czosnek. Pamiętajmy także, że sprawdza się on także jako środek przeciwzakrzepowy i antynowotworowy, a w połączeniu z pozostałymi przyprawami nada sałatce niezwykłego smaku. Proszę koniecznie spróbować. Pycha, a wszystko bez szczypty soli.

    Konrad Gaca
    prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta


    Konkurs dla Czytelników Wygraj atrakcyjne nagrody

    1}Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

    Składnik GŁÓWNY: jajka
    Składniki dodatkowe: warzywa świeże lub suszone owoce świeże lub suszoneryba świeża lub mrożona mięso: wołowina, wieprzowina cielęcina kurczak indyk grzyby jogurt kefir mleko cukier brzozowy bakalie miód mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane otręby: owsiane, żytnie olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli kiełki drożdże żelatyna
    Sposób przyrządzania: każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

    2}Nagrody miesiąca

    Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

    3}Nagroda główna

    3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania
    Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

    Pisz do nas

    Na propozycje przepisów czekamy do 25.03.2013. Można je nadsyłać:
    mailem: dziennikzachodni@chudniesz-wygrywasz.pl
    lub pocztą na adres:
    Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2,
    20-301 Lublin.
    Z grona Czytelników co miesiąc
    wybierzemy autora najlepszego
    przepisu.

    Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.
    Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.

    Sałatka ze słodkim vinegret, jajkiem i łososiem

    Autorem przepisu jest Jacek Borkowski, lider GACA SYSTEM,który pod okiem Konrada Gacy schudł 140 kilogramów i... wciąż chudnie!

    Składniki:
    1/4 główki sałaty lodowej mała garść rukoli mała garść kiełków rzodkiewki 2 jajka ugotowane na twardo 4 pomidorki koktajlowe 30 g ogórka 40 g papryki 100 g świeżego łososia 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 ząbka czosnku 1/2 łyżeczki miodu szczypta pieprzu młotkowanego 3 listki pietruszki 2 listki estragonu.

    Wykonanie:
    Sos vinegret: W małej miseczce mieszamy oliwę z miodem i pieprzem, a następnie dodajemy czosnek, pietruszkę, estragon i rozdrabniamy wszystko blenderem, aby uzyskać konsystencję sosu.
    Sałatka: Rozdrobnioną sałatę lodową, kiełki i rukolę wrzucamy do miski. Dodajemy do tego cienkie plasterki ogórka, pomidorki koktajlowe przekrojone na połowę, paprykę pokrojoną w cienkie paski, drobne kawałki łososia i jajka pokrojone na 8 części każde. Dokładnie mieszamy składniki, wykładamy na talerz i polewamy sosem vinegret. Ze względu na obecność surowej ryby i jajek sałatkę przyrządzamy bezpośrednio przed spożyciem.




    *Ranking szkół nauki jazdy 2013
    *Restauracja Rączka gotuje otwarta ZOBACZ ZDJĘCIA
    *Granica polsko-niemiecka 1922 na Górnym Śląsku [SENSACYJNE ZDJĘCIA]
    *Podziemny dworzec autobusowy w Katowicach działa! [ZDJĘCIA]

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama