Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chudniesz-Wygrywasz: Zdobądź nagrodę marca [KONKURS KULINARNY]

Konrad Gaca
Iwona Pavlović ambasadorka Gaca System, pod okiem Konrada Gacy schudła 18 kg
Iwona Pavlović ambasadorka Gaca System, pod okiem Konrada Gacy schudła 18 kg Agnieszka Kozłowska/Gaca Centrum
To ostatnia szansa na przyłączenie się do walki o nagrody w ramach marcowej edycji konkursu "Chudnij ze smakiem". Za tydzień zaprezentujemy najlepsze przepisy, których autorzy przez 28 dni będą mogli za darmo korzystać z programu dietetyczno-treningowego Gaca System i zyskają szansę walki o nagrodę główną konkursu.

W tym miesiącu czekamy na zdrowe przepisy dań, które wśród swoich składników mają jajka. Metody ich przyrządzenia mogą być przeróżne; ważne, żeby były zgodne z założeniami Gaca System. Jeden z wielu sposobów przygotowania dania z jajek prezentujemy poniżej. Ten przepis dostaliśmy od Iwonki Pavlović, ambasadorki Gaca System.

Znakomita tancerka jest jedną z tysięcy osób, które przekonały się o skuteczności programu. Jak wiele innych osób, Iwonka zmagając się z nadwagą, sprawdzała na sobie wiele tzw. cudownych diet i jak to zwykle bywa, nawet jeśli dawały one krótkotrwałe efekty, to po pewnym czasie nadwaga wracała ze zdwojoną siłą, a w jej garderobie pojawiało się coraz więcej ubrań w rozmiarach 40 i 42. Wtedy zdecydowała się zaufać programowi. Regularnie przyjeżdżała do Lublina na konsultacje i treningi. Idealnie stosowała się do zasad programu. Realizując Gaca System, schudła 18 kilogramów i nadal z miesiąca na miesiąc poprawia swoją formę.

Obecnie przynajmniej raz w miesiącu przyjeżdża do naszego centrum, aby - jak sama mówi - doładować akumulatory. Właśnie w ten poniedziałek będzie z nami na wykładzie dla osób chcących rozpocząć swoją przygodę z Gaca System. Jeśli więc chcecie poznać Iwonkę nie tylko od strony odchudzania, ale również jako osobę, to zapraszam na 19. 30 do Gaca Centrum w Lublinie.

Jednym z setek dań, jakie mogą nam pomóc w utrzymaniu szczupłej sylwetki, mogą być prezentowane obok tymbaliki. Jajka dostarczają naszemu organizmowi: białko, witaminy A, D, E, K oraz B2 i B12, a także lecytynę, która wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i serca oraz pomaga organizmowi w gospodarce cholesterolem, tudzież luteinę, która korzystnie wpływa na wzrok. Inne składniki dania także powinny nam wyjść na zdrowie. Marchew sprawia, że podnosi się nasza odporność, obniża poziom cholesterolu oraz dzięki obecności beta-karotenu walczy z wolnymi rodnikami. Pietruszka sprawdza się natomiast w łagodzeniu problemów z układem trawienia i układem moczowym, ma także działanie odkażające.

Przygotowując tymbaliki, nie zapomnijmy także o dodaniu dwóch ząbków czosnku, naturalnego antybiotyku, nieocenionego w dniach takich jak obecne, gdy pogoda nas nie rozpieszcza i jesteśmy wyjątkowo podatni na różnego rodzaju infekcje.

Konrad Gaca
prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością, specjalista żywieniowy, trener klasy Master Propta

Konkurs dla Czytelników Wygraj atrakcyjne nagrody

1}Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

Składnik GŁÓWNY: jajka

Składniki dodatkowe: warzywa świeże lub suszone owoce świeże lub suszoneryba świeża lub mrożona mięso: wołowina, wieprzowina cielęcina kurczak indyk grzyby jogurt kefir mleko cukier brzozowy bakalie miód mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane otręby: owsiane, żytnie olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli kiełki drożdże żelatyna

Sposób przyrządzania: każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

2}Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania
Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

TYMBALIKI Z JAJEM wg przepisu Iwony Pavlović

Składniki: 1 korpus drobiowy 2 średnie marchewki 2 średnie korzenie pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu 3 listki laurowe 2 ząbki czosnku 4 gałązki pietruszki naciowej 10 jajek ugotowanych na twardo 8 łyżeczek żelatyny (nie należy używać "żelatyny spożywczej z przyprawami") 1 cytryna do podania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wywar: Do garnka wrzucamy korpus i zalewamy go wodą. Stawiamy na średnim ogniu i gotujemy. Podczas gotowania łyżką cedzakową zbieramy powstały "szum". Zmniejszamy ogień tak, żeby wywar ledwo się gotował. Po 1,5 godzinie dorzucamy marchew, korzeń pietruszki, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, czosnek i gałązki natki. Gotujemy to dalej na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Po 2 godzinach zdejmujemy z ognia i przecedzamy, zachowując marchew i pietruszkę. Do osobnego garnka wlewamy 1 litr wywaru, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i dokładnie ją rozpuszczamy.

Tymbaliki: Do 20 plastikowych kubeczków wlewamy po 2 łyżki wywaru z żelatyną i odstawiamy do stężenia w chłodne miejsce. Marchewkę i pietruszkę z wywaru kroimy w drobną kostkę. Gdy galareta stężeje, do każdego z kubeczków wkładamy jajko przekrojone na pół żółtkiem do dołu, trochę marchewki i pietruszki i zalewamy płynnym jeszcze wywarem. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po stężeniu wyjmujemy ostrożnie tymbaliki z kubeczków, układamy jajkiem do góry i podajemy z kawałkiem cytryny.

Pisz do nas

Na propozycje przepisów czekamy do 25.03.2013. Można je nadsyłać:
mailem: [email protected]
lub pocztą na adres:
Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2,
20-301 Lublin.

Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.
Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.


*Ranking szkół nauki jazdy 2013
*Restauracja Rączka gotuje otwarta ZOBACZ ZDJĘCIA
*Granica polsko-niemiecka 1922 na Górnym Śląsku [SENSACYJNE ZDJĘCIA]
*Podziemny dworzec autobusowy w Katowicach działa! [ZDJĘCIA]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!