Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaczne dania na Wielkanoc [KUP SOBOTNI DZ - DOSTANIESZ RABAT]

Redakcja
Świąteczny udziec pieczonySkładniki: peklowana połówka udźca ze skórą, ale bez kości (do 2-2,5 kg) oliwaPrzyprawy (do 1 kg mięsa):  1 dag kolendry 4-5 goździków 2-3 ząbki czosnku 1 dag jałowca 15 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego papryka słodkaPrzygotowanie: Przyprawy rozdrobnić w moździerzu  i zmieszać z oliwą. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić na noc. Piec w naczyniu żaroodpornym (temp. 120 st) 2,5-3 godz. Kto woli nie eksperymentować - może przyjść do restauracji na profesjonalnie przygotowanego udźca, pieczonego w niskiej temperaturze przez wiele godzin.Przepis z Restauracji Rajskiej w Lublińcu (ul. Piłsudskiego 3, tel. 606 792 641, www.rajskalubliniec.pl). Szef kuchni Restauracji Rajska w Lublińcu proponuje w okresie Wielkiego Tygodnia i przedświątecznej krzątaniny - śledzia w sosie koperkowym z pieczonymi ziemniakami w mundurkach. To typowe, postne jodło Ślązaków: solony śledź i kartofle. Natomiast na świąteczny stół koniecznie należy przygotować pasztet wielkanocny z białego mięsa z sosem chrzanowym - to propozycja na śniadanie wielkanocne, albo jako przekąska. A świąteczne danie główne to udziec pieczony. Od 24 marca Restauracja Rajska zaprasza na wymienione wyżej potrawy. Obowiązuje rabat 20 proc. (również na wynos). Potrawy świąteczne mogą trafić na nasze stoły po wcześniejszym zamówieniu.
Świąteczny udziec pieczonySkładniki: peklowana połówka udźca ze skórą, ale bez kości (do 2-2,5 kg) oliwaPrzyprawy (do 1 kg mięsa): 1 dag kolendry 4-5 goździków 2-3 ząbki czosnku 1 dag jałowca 15 ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego papryka słodkaPrzygotowanie: Przyprawy rozdrobnić w moździerzu i zmieszać z oliwą. Mięso dokładnie natrzeć przyprawami i odstawić na noc. Piec w naczyniu żaroodpornym (temp. 120 st) 2,5-3 godz. Kto woli nie eksperymentować - może przyjść do restauracji na profesjonalnie przygotowanego udźca, pieczonego w niskiej temperaturze przez wiele godzin.Przepis z Restauracji Rajskiej w Lublińcu (ul. Piłsudskiego 3, tel. 606 792 641, www.rajskalubliniec.pl). Szef kuchni Restauracji Rajska w Lublińcu proponuje w okresie Wielkiego Tygodnia i przedświątecznej krzątaniny - śledzia w sosie koperkowym z pieczonymi ziemniakami w mundurkach. To typowe, postne jodło Ślązaków: solony śledź i kartofle. Natomiast na świąteczny stół koniecznie należy przygotować pasztet wielkanocny z białego mięsa z sosem chrzanowym - to propozycja na śniadanie wielkanocne, albo jako przekąska. A świąteczne danie główne to udziec pieczony. Od 24 marca Restauracja Rajska zaprasza na wymienione wyżej potrawy. Obowiązuje rabat 20 proc. (również na wynos). Potrawy świąteczne mogą trafić na nasze stoły po wcześniejszym zamówieniu. arc.
Jeszcze tydzień pozostał do Świąt Wielkanocnych. Jeśli nie masz pomysłu, czym zadziwić rodzinę, skorzystaj z przepisów nadesłanych przez restauracje, które wygrały w plebiscycie "Prawdziwa Kuchnia Śląska" albo zamów coś w nich z rabatem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!