Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdradź na wołowinę sposoby - zdobądź cenne nagrody

Konrad Gaca
Składniki: 25 dag mielonej wołowiny  20 dag warzyw, np. mieszanka leczo  2 łyżki koncentratu pomidorowego bez soli  przyprawy: zioła dalmatyńskie, pieprz naturalny, czosnek, kruszone chili 80 dag makaronu razowegoWykonanie: Mieloną wołowinę przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi, pieprzem naturalnym, czosnkiem i kruszonym chili. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię beztłuszczową i prażymy pod pokrywą, co chwila mieszając. Warzywa gotujemy na parze i dodajemy do nich rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy, a następnie łączymy z prażącą się na patelni wołowiną. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody. Makaron razowy przygotowujemy wg przepisu i polewamy go sosem.
Składniki: 25 dag mielonej wołowiny  20 dag warzyw, np. mieszanka leczo  2 łyżki koncentratu pomidorowego bez soli  przyprawy: zioła dalmatyńskie, pieprz naturalny, czosnek, kruszone chili 80 dag makaronu razowegoWykonanie: Mieloną wołowinę przyprawiamy ziołami dalmatyńskimi, pieprzem naturalnym, czosnkiem i kruszonym chili. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię beztłuszczową i prażymy pod pokrywą, co chwila mieszając. Warzywa gotujemy na parze i dodajemy do nich rozrobiony z wodą koncentrat pomidorowy, a następnie łączymy z prażącą się na patelni wołowiną. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając i w razie potrzeby dolewając wody. Makaron razowy przygotowujemy wg przepisu i polewamy go sosem.
Odpowiednio przygotowana wołowina to doskonały sposób na znakomite zdrowie i rozkosz dla podniebienia. Dlatego w kwietniu, w ramach konkursu "Chudnij ze smakiem", czekamy na Wasze pomysły na dania z wykorzystaniem tego mięsa. Tradycyjnie nagrodzimy autorów najciekawszych przepisów, zgodnych z założeniami Gaca System.

Kwiecień to dla wielu osób czas, kiedy ostro zabierają się do treningów. Aby wysiłek przyniósł nam korzyści, powinien iść w parze z właściwą regeneracją, a o tej nie mamy nawet co marzyć, jeśli nie zadbamy o odpowiednio skomponowaną dietę. Jednym ze składników dań powinna być wołowina. Tak, wołowina, która od lat ma fatalną "prasę" i tzw. fachowcy zarzucają jej szkodliwy wpływ na zdrowie. Koronnym argumentem przeciwników jest duża ilość tłuszczu w wołowinie. Rzeczywistość, jak to zwykle bywa, jest inna: ten rodzaj mięsa spożywany w racjonalnych ilościach jest nie tylko nieszkodliwym, ale wręcz pożądanym składnikiem diety. Jeśli chodzi o zawartość tłuszczu, to trzeba przyznać, że jest go znacznie więcej niż w kurczaku. W wołowinie znajdziemy także kwas linolowy (CLA). To ta substancja, według badaczy, może powodować redukcję otłuszczenia, szczególnie w okolicach brzucha, pomagać hamować rozwój nowotworów. Dzięki spożywaniu CLA poprawi się także nasza odporność i łatwiej będziemy sobie radzić z alergiami.

Osoby trenujące powinny pamiętać, że mięso wołowe to znakomite i naturalne źródło kreatyny. To związek, który pomaga zwiększyć siłę, poprawić regenerację oraz odpowiada za dobry stan mięśni, chroniąc je przed katabolizmem, na który szczególnie są narażone osoby intensywnie ćwiczące i będące na diecie redukcyjnej.

Nadal nieprzekonani do zjedzenia porcji wołowiny? Może kolejny argument sprawi, że zmienią Państwo zdanie. To mięso zawiera wiele ważnych związków. Któż nie słyszał o l-karnitynie. To związek, o którym czytali chyba wszyscy, którzy mieli do czynienia z profesjonalnym odchudzaniem lub uprawianiem sportu. To ona pomaga w redukcji tkanki tłuszczowej i w naturalnej postaci występuje w wołowinie. W niej także znajdziemy pokaźną dawkę żelaza i to w wyjątkowo dobrze przyswajalnej postaci, czyli tzw. żelazo hemowe. Pamiętajmy, że już niewielki deficyt tego pierwiastka może odbić się niekorzystnie na naszej kondycji. Ponadto żelazo jest odpowiedzialne m.in. za utrzymanie właściwego poziomu metabolizmu, transport tlenu, przenoszenie elektrolitów. W mięsie wołowym znajdziemy także znaczne ilości cynku oraz witamin z grupy B.

Trzeba także dodać, że regularne spożywanie wołowiny może pomóc panom nie tylko na treningu i w pozbywaniu się otyłości, ale także w sypialni. To czerwone mięso jest bogate w aminokwas o nazwie arginina, który odpowiada za produkcję tlenku azotu - substancji odpowiedzialnej za rozszerzanie się naczyń krwionośnych.

Na koniec zostawiliśmy dwa najważniejsze powody, dla których warto pamiętać o wołowinie. Po pierwsze, jest ona bardzo dobrym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej (w stugramowej porcji znajduje się około 19 gramów protein). Po drugie, wołowina znakomicie smakuje. Wprawdzie czasem trzeba się nad nią napracować, ale ten trud się opłaca.

Czekamy na Państwa propozycje dań z wołowiny. Najlepsze nagrodzimy bezpłatnym 28-dniowym dostępem doplatformy dietetyczno-treningowej Gaca System, a ich autorzy będą mieli szansę zdobyć tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania i trzy tysiące złotych.

Konkurs dla Czytelników Wygraj atrakcyjne nagrody

1}Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

Składnik GŁÓWNY: wołowina
Składniki dodatkowe: warzywa świeże lub mrożone owoce świeże, mrożone lub suszone jajka jogurt kefir mleko cukier brzozowy bakalie miód mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane otręby: owsiane, żytnie olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli kiełki drożdże.
Sposób przyrządzania: każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

2}Nagrody miesiąca

Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

3}Nagroda główna

3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie: Konrad Gaca,
znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

Pisz do nas

Na propozycje przepisów czekamy do 22.04.2013. Można je nadsyłać:
mailem: [email protected]
lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.
Z grona Czytelników co miesiąc
wybierzemy autora najlepszego
przepisu.
Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.
Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.


*Kutz: Autonomia okazała się oszustwem. Ślązakom należy się status mniejszości etnicznej [WYWIAD RZEKA]
*TYLKO W DZ: Niesamowite zdjęcia górników i kopalń z XIX w. Maxa Steckla
*Cygańskie wesele w Rudzie Śl. On - 21 lat, ona 16 lat. ZOBACZ ZDJĘCIA Z ZABAWY
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!