Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karkówka duszona z cebulą

Waldemar Kurowski
Jak przygotować obiad z karkówki? Każdy zaraz zapyta w czym problem? Karkówka, jak karkówka! Zwyczajna, jak każde inne mięso! Ja jednak uważam, że można ją przyrządzać na wiele sposobów. Polecam karkówkę duszoną z cebulą. Do dzieła!

Składniki (na 4 osoby)

  • 50 dag karkówki
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • tłuszcz do smażenia
  • 5 dużych cebul
  • 2 ząbki czosnku
  • półtorej łyżeczki majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Mięso płuczę, dzielę na cztery kotlety, solę, obtaczam w mące i zrumieniam z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, przekładam na talerz. Cebulę obieram, płuczę, drobno kroję i smażę na rozgrzanym tłuszczu do momentu zrumienienia, przekładam do płaskiego garnka, przyprawiam solą pieprzem oraz majerankiem i roztartym czosnkiem, wlewam pół szklanki wody, doprowadzam do wrzenia, kładę kotlety na wierzch, przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu do miękkości około 45 minut. Karkówkę podaję z tłuczonymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gloswielkopolski.pl Głos Wielkopolski