Stek, który pomaga schudnąć

    Stek, który pomaga schudnąć

    Konrad Gaca

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Stek, który pomaga schudnąć

    ©Gaca Centrum

    Z wołowiny można wyczarować tysiące znakomitych i zdrowych dań. Na pewno każdy z nas ma jakiś ulubiony sposób przygotowania tego mięsa. Warto się nim podzielić. W konkursie "Chudnij ze smakiem" autorzy najciekawszych przepisów mogą liczyć na cenne nagrody. Dziś prezentujemy ulubione danie Danuty Błażejczyk
    Stek, który pomaga schudnąć

    ©Gaca Centrum

    Osoby, które nie zdecydowały się jeszcze przyłączyć do naszej zabawy, powinny zapamiętać jej jedną zasadę: zgłaszane sposoby przygotowania dań muszą być zdrowe, czyli być zgodne z zasadami Gaca System. Tradycyjnie najlepsze przepisy nagrodzimy 28-dniowym, bezpłatnym dostępem do Gaca System, czyli nowoczesnego programu dietetyczno-treningowego, który pomógł pozbyć się nadwagi tysiącom osób. Jedną z osób, które przekonały się o skuteczności tego rozwiązania, jest Danuta Błażejczyk, ambasadorka naszej akcji. W ciągu czterech miesięcy schudła 28 kg i od dawna utrzymuje wagę. Jak to robi? Sprawa jest prosta. Nadal trzyma się założeń Gaca System.

    Co jedzą osoby korzystające z naszego programu? - To jedno z częściej zadawanych pytań przez tych, którzy nie zdecydowali się przyłączyć do naszej akcji. Dzisiaj zaprezentuję jeden z przepisów z puli dań dostępnych w Gaca System. Dodam, że jest to ulubiony przepis Danuty Błażejczyk.

    Stek z polędwicy wołowej podany w asyście salsy z awokado i purée z selera to znakomite danie dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się odżywiać, ale jednocześnie uwielbiają znakomitą kuchnię. O tym, jak smakuje to danie, najlepiej przekonać się osobiście, żadne, nawet najbardziej kwieciste opisy, nie zastąpią przyjemności, jaką daje jedzenie tego steku. My tradycyjnie skupimy się na właściwościach odżywczych. Wołowina to znakomite źródło białka, a także żelaza, cynku, sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA).

    Pozostałe składniki dania sprawdzają się znakomicie, jeśli zależy nam nazdrowiu i szczupłej sylwetce. Awokado to owoc, którego wiele osób bardzo się obawia z racji jego wysokiej kaloryczności (ok. 150 kcal w 100 g). Lęki te są jednak bezpodstawne. Awokado to skarbnica witamin (A, C, E, K i witamin z grupy B) oraz innych związków bezcennych dla naszego zdrowia. Duża zawartość potasu pomoże uporać się z nadciśnieniem tętniczym, a także wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia udaru. Awokado jest także znakomitym źródłem luteiny, chroniącej przed chorobami oczu. Ponadto owoc ten korzystnie wpływa na poziom cholesterolu oraz może zapobiegać rozwojowi niektórych nowotworów.

    Przeciwieństwem awokado, jeśli chodzi o kaloryczność, jest seler. Jest on wyjątkowo słabym źródłem energii, ale za to jest niezastąpionym sojusznikiem osób starających się zredukować wagę i oczyścić organizm. W tej roślinie znajdziemy bardzo duże ilości witaminy C, a także kwas foliowy, witaminę E oraz fosfor, cynk, potas i wapń. Seler przyspiesza przemianę materii, pomaga usuwać szkodliwe produkty metabolizmu oraz ma działanie moczopędne. Jego prozdrowotne właściwości odkryli już starożytni Grecy.

    Konkurs dla Czytelników Wygraj atrakcyjne nagrody


    1}Wybierz, co chcesz i przygotuj danie

    Składnik GŁÓWNY: wołowina
    Składniki dodatkowe:
    warzywa świeże lub mrożone owoce świeże, mrożone lub suszone jajka jogurt kefir mleko cukier brzozowy bakalie miód mąki: gryczana, kukurydziana, orkiszowa, owsiana, ryżowa, sojowa, żytnia płatki: owsiane, żytnie, orkiszowe, kukurydziane otręby: owsiane, żytnie olej lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek przyprawy i zioła świeże lub suszone bez soli kiełki drożdże.

    Sposób przyrządzania:
    każdy oprócz: smażenia i dodawania soli oraz cukru.

    2}Nagrody miesiąca

    Autor najlepszego przepisu miesiąca otrzyma w nagrodę bezpłatny, 28-dniowy, indywidualnie opracowany żywieniowo-treningowy program odchudzający oraz wsparcie motywacyjne. Usługa będzie dostępna przez nowoczesny system wideokonferencji na platformie www.sos-odchudzanie.pl. Wyróżnienie miesiąca będzie przepustką do walki o nagrodę główną.

    3}Nagroda główna

    3 tysiące zł i tytuł Mistrza Zdrowego Gotowania
    Otrzyma go autor przepisu wybranego przez kapitułę, w składzie: Konrad Gaca, znany polski kucharz, przedstawiciel grupy Polskapresse.

    według przepisu Danuty Błażejczyk

    Stek z polędwicy wołowej podany w asyście salsy z awokado i purée z selera


    Składniki:
    Salsa: 2 duże awokado 1 mała czerwona papryka 1 pomidor 1 czerwona cebula 3 łyżki posiekanych liści kolendry 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek pieprz cytrynaPurée z selera: 1/2 dużego selera 1 ząbek czosnku 1 szklanka mlekaStek: 1 plaster polędwicy wołowej kilka ziaren pieprzu
    Wykonanie:
    Mięso: Polędwicę czyścimy z błon, a jej brzegi obtaczamy w uprzednio utartym pieprzu. Kładziemy stek na rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia.

    Salsa: Z pomidorów i papryki usuwamy pestki i kroimy razem z cebulą w drobną kostkę. Awokado obieramy i kroimy w kostkę, po czym skrapiamy sokiem z cytryny. Sok z cytryny sprawi, że awokado nie sczernieje.

    Wszystko przekładamy do miski, dodajemy liście i nasiona kolendry, oliwę z oliwek i pieprz, po czym delikatnie mieszamy.

    Purée z selera: Selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do małego garnka, dodajemy czosnek i dusimy w mleku przez 15 minut. Odlewamy nadmiar mleka do oddzielnego naczynia i miksujemy to, co pozostało w garnku, regulując pozostałym mlekiem konsystencję aż do uzyskania kremu.

    Pisz do nas


    Na propozycje przepisów czekamy do 22.04.2013. Można je nadsyłać:
    mailem:dziennikzachodni@chudniesz-wygrywasz.pl
    lub pocztą na adres: Gaca Centrum, ul. Fabryczna 2, 20-301 Lublin.
    Z grona Czytelników co miesiąc wybierzemy autora najlepszego przepisu.

    Przeczytaj regulamin konkursu na stronie http://www.chudniesz-wygrywasz.pl/aktualnosci/konkurs-kulinarny.Organizatorem konkursu i sponsorem nagród jest KM Magnum Sp. z o.o.




    *Kutz: Autonomia okazała się oszustwem. Ślązakom należy się status mniejszości etnicznej [WYWIAD RZEKA]
    *TYLKO W DZ: Niesamowite zdjęcia górników i kopalń z XIX w. Maxa Steckla
    *Cygańskie wesele w Rudzie Śl. On - 21 lat, ona 16 lat. ZOBACZ ZDJĘCIA Z ZABAWY
    *Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

    Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama