Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dożynkowy plon niesiemy, czyli dożynki w Skansenie ZDJĘCIA

LOTA
Dożynki w Skansenie w Chorzowie
Dożynki w Skansenie w Chorzowie LOTA
Sporo historii, ciekawostek, inscenizacji, ale też regionalne produkty, w tym warkocz Doroty, czy wypiekane metodami tradycyjnymi chleby, a także miody oraz rękodzieło – tak upłynęły dożynki w Górnośląskim Parku Etnograficznym w Chorzowie. Impreza pod nazwą „Dożynkowy plon niesiemy” odbyła się w niedzielę.

Uwagę odwiedzających Skansen przyciągały stoiska z regionalnymi produktami, ale także rękodzielnicze. Na jednym z nich Beata Kokocińska z Piekar Śląskich zapraszała do udziału w warsztatach koronkarskich. Sama, jak mówiła, wykonuje obrusy, serwetki, firany, ale specjalizuje się w wykonywaniu biżuterii.

- Wykonanie niedużej serwetki zależy od wprawności koronkarki, można robić w kilka godzin, a można w kilka dni, to zależy też od grubości nici. Biżuteria też jest wykonywana z nici, używam nici metalizowanych, i stosuje drucik jubilerski do usztywnienia – mówiła.

W trakcie imprezy była okazja wysłuchać opowieści o dożynkach, ich historii, oraz obrzędach z nimi związanych, było też wspólne ubieranie wozów i korowód dożynkowy, a także okazja, aby spróbować swoich sił w mieleniu zboża żarnami, czy młócenia cepami. W programie były też pokaz wypieku chleba oraz wspólne śpiewy i tańce, prowadzone przez Zespół „Bojszowianie” oraz Zespół Pieśni i Tańca „Silesianie”.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!