Uwaga, na grzyby można iść także zimą

    Uwaga, na grzyby można iść także zimą

    Łukasz Gardas

    Dziennik Zachodni

    Aktualizacja:

    Dziennik Zachodni

    Zima w pełni, w Beskidach śniegu raczej nie brakuje. Czy w takiej sytuacji można wybrać się na grzyby? Okazuje się, że jak najbardziej. Justyn Kołek, znany grzyboznawca z Międzybrodzia Bialskiego, natrafił ostatnio na dosyć rzadkie gatunki grzybów jadalnych występujących tylko zimą.
    Jak mówi grzyboznawca o tej porze roku można zbierać zimówki aksamitno-trzonowe, które występują w Beskidach od później jesieni do wczesnej wiosny.

    - Grzyby te rosną na drzewach liściastych, głównie na topoli, wierzbie oraz orzechu włoskim - tłumaczy Kołek.

    Zimówka aksamitno-trzonowa jest grzybem bezpiecznym i co najważniejsze smacznym. Nadaje się przede wszystkim na zupę, ale można wykorzystać ją również do jajecznicy i innych dań. Warto jednak wiedzieć, że spożywa się tylko same kapelusze. Jest to ulubiony grzyb Azjatów. Jego owocniki rozwijają się, gdy temperatury są dodatnie, ale mrozy również mu nie przeszkadzają.

    - Zimówka jest szalenie odporna na działanie mrozów. Wówczas ma przestój w rozwoju, ale gdy przychodzi odwilż, znów zaczyna rosnąć - dodaje Kołek.

    Drugim grzybem jakim można znaleźć zimą w lasach Żywiecczyzny jest boczniak ostrogowaty, który występuje na orzechu włoskim oraz buku i wierzbie.

    - Grzyb ten nie jest pasożytem, bo rośnie na drzewach zbutwiałych lub nawet już leżących kłodach, więc ich nie niszczy - opowiada grzyboznawca.

    Boczniak przypomina w kształcie ostrygi, ma dwa płaty oraz wyrasta bez trzonka na boku drzewa. Kapelusz rozwija się z blaszkami i ma kilka kolorów. Młody jest fioletowy, a gdy rośnie zmienia jeszcze kolory na beżowy, siwy, do szarego.

    Przez okrągły rok w kompleksach leśnych można spotkać też grzyb o nazwie ucho brzozowe. Wygląda jak muszla, najczęściej pokazuje się na czarnym bzie. Można go zauważyć w odcieniach jasnego i ciemnego brązu. Ma chrząstkowate ucho i występuje na mokrych drzewach.

    - Zarówno boczniak ostrogowaty, jak też ucho brzozowe są grzybami dopuszczalnymi w Polsce do handlu oraz przetwórstwa. Natomiast zimówka aksamitno-trzonowa nie jest co prawda w tej grupie, ale jest zupełnie bezpieczna w spożyciu i smaczna - przekonuje Justyn Kołek.

    Warto w wolnym czasie wybrać się zatem w Beskidy i poszukać grzybów.

    Czytaj także

      Komentarze

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama