Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Najlepsze beskidzkie krepliki

Łukasz Klimaniec
Jurorzy zwracali uwagę na smak, kształt i puszystość kreplika
Jurorzy zwracali uwagę na smak, kształt i puszystość kreplika ARCHIWUM
Aż 26 beskidzkich kreplików, czyli pączków, musieli skosztować jurorzy, by wybrać najlepszy wypiek. Na skoczni narciarskiej w Wiśle Malince górale zaprezentowali krepliki smażone według starego, beskidzkiego przepisu.

Zasady były proste - trzeba było przygotować pączki nadziewane wyłącznie powidłami, smażone na smalcu, z dodatkiem spirytusu. Ten ostatni składnik jest potrzebny, by ciasto nie wchłaniało za dużo tłuszczu.

Według gospodyń, dobry kreplik musi być zrobiony z naturalnych składników, bez dodawania "ulepszaczy". Powinien być odpowiednio posolony, z odpowiednią ilością cukru i smażony na smalcu z tegorocznego świniobicia.

Jurorzy konkursu zwracali uwagę nie tylko na smak pączka, ale także na jego kształt i puszystość. Niełatwo było wybrać najlepszy.

Konkurs rozegrano w kategorii szkolnej oraz otwartej. Prócz uczestników z Wisły wystartowali także mieszkańcy Istebnej i Brennej. W szranki stanęły gospodynie domowe, koła gospodyń, gminy, piekarnie oraz obiekty hotelarskie.

Zdaniem jurorów najlepsze krepliki wysmażyła w tym roku Ewa Szalbot, gospodyni z Agroturystyki Obłańskiej. W kategorii szkolnej największe uznanie wzbudziły krepliki przygotowane przez Annę Czyż z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Wiśle.

- Zainteresowanie konkursem rośnie. Cieszy nas zwłaszcza to, że młodzieży chce się smażyć krepliki według starej, beskidzkiej receptury - przyznał Paweł Brągiel ze stowarzyszenia Imko Wisełka, organizatora konkursu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!