Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szlak Kulinarny "Śląskie Smaki" rośnie nam jak na drożdżach

Katarzyna Pachelska
Śląska kuchnia doskonale smakuje wszędzie, zwłaszcza w plenerze
Śląska kuchnia doskonale smakuje wszędzie, zwłaszcza w plenerze Arkadiusz Gola
Dzisiaj Śląska Organizacja Turystyczna zdradzi, jakie lokale (restauracje, kawiarnie) dołączą do Szlaku Kulinarnego "Śląskie Smaki". Istnieje on od października 2012 roku i skupia miejsca, w których można zjeść tradycyjne, regionalne potrawy. Wbrew nazwie "Śląskie Smaki", znajdziemy na tym trakcie również restauracje beskidzkie czy jurajskie, nie tylko typowo śląskie, choć tych ostatnich jest najwięcej.

Do szlaku dołączy 14 nowych lokali, w sumie będzie go tworzyć 35 miejsc w całym województwie śląskim. Dwie restauracje, Lelowianka w Lelowie oraz Fuerte w Myszkowie, zrezygnowały z udziału w tym szlaku.

- Mamy kuchnię również hiszpańską - tłumaczy Konrad Jasik z restauracji Fuerte. - Konkurencja doniosła, że nie dominuje u nas kuchnia regionalna i nas wykopali. Ale dalej można zjeść tu na przykład jurajską polewkę. Idziemy bardziej w kuchnię japońską i chińską - kończy.

Inni restauratorzy za to chwalą sobie przynależność do Szlaku Klinarnego "Śląskie Smaki". - Nasza gęś, którą oferujemy w ramach "Śląskich Smaków" cieszy się wielkim powodzeniem - chwali się Renata Niesporek, właścicielka restauracji Parys w Rydułtowach. - Dzięki udziałowi w szlaku trochę się rozreklamowaliśmy, bo media sporo pisały o lokalach będących właśnie na tym szlaku - dodaje Niesporek.

Z tej promocji jest również zadowolony Marek Ryguła, prowadzący z mamą restaurację Zacisze w Pszczynie-Brzeźcach.

- Ten szlak podoba się ludziom. Często organizujemy imprezy. W weselnym menu dobrze wygląda informacja, że np. nasza kopa pszczyńska ma certyfikat Śląskich Smaków, a wiadomo, że jak jest impreza, to kopa musi być - śmieje się Ryguła.

- Klienci dopytują o dania, które oferujemy w ramach Śląskich Smaków, zamawiają je nawet z czystej ciekawości - opowiada Jadwiga Kapała ze Starej Karczmy w Jeleśni.

- Ludzie tęsknią za smakami z dzieciństwa, chcą zjeść coś, co smakuje jak u babci - dodaje Michał Wróbel z restauracji EM w Koziegłowach.


*Kutz: Autonomia okazała się oszustwem. Ślązakom należy się status mniejszości etnicznej [WYWIAD RZEKA]
*TYLKO W DZ: Niesamowite zdjęcia górników i kopalń z XIX w. Maxa Steckla
*Cygańskie wesele w Rudzie Śl. On - 21 lat, ona 16 lat. ZOBACZ ZDJĘCIA Z ZABAWY
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!