18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Karczki, pstrągi, krewetki. Gwiazdy grillują, a my z nimi [PRZEPISY NA GRILLA]

Redakcja
Przepis Kingi Paruzel, laureatki II miejsca w programie MasterChef, któraprowadzi bloga kulinarnego alebabka.blogspot.comSkładniki: receptura na 1 osobę   300 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef)  1 szalotka  2 ząbki czosnku czerwona cebula  gorczyca  1 łyżeczka musztardy  2 łyżki sosu worcester  1 chili  natka kolendry  4 łyżki wody  bułka pszenna do hamburgerów  zielony pieprz  pomidor  ogórek konserwowy  rukola  ketchup  majonez sól i pieprz  cukier  ocet balsamicznyPrzygotowanie:  Do wołowiny dodaj wodę i wyrabiaj, rzucając mięsem o miskę, aż będzie spójne i łatwe do uformowania. Dopraw solą, pieprzem, sosem worcester, musztardą, gorczycą, drobno posiekanym chili, natką kolendry, szalotką i czosnkiem. Uformuj burgera o średnicy ok. 1 cm większej niż bułka, posmaruj olejem z obu stron. Hamburgery smaż na dobrze rozgrzanym grillu z każdej strony po ok. 3-4 min. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie talarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posyp cukrem, pod koniec dodaj odrobinę octu. Bułkę przekrój i podpiecz na grillu. Ułóż: spód bułki-ketchup-rukola-grillowany burger-karmelizowana czerwona cebula-pomidory posolone-korniszony-majonez-zielony pieprz-bułka.
Przepis Kingi Paruzel, laureatki II miejsca w programie MasterChef, któraprowadzi bloga kulinarnego alebabka.blogspot.comSkładniki: receptura na 1 osobę 300 g mielonej wołowiny (antrykot, rostbef) 1 szalotka 2 ząbki czosnku czerwona cebula gorczyca 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki sosu worcester 1 chili natka kolendry 4 łyżki wody bułka pszenna do hamburgerów zielony pieprz pomidor ogórek konserwowy rukola ketchup majonez sól i pieprz cukier ocet balsamicznyPrzygotowanie: Do wołowiny dodaj wodę i wyrabiaj, rzucając mięsem o miskę, aż będzie spójne i łatwe do uformowania. Dopraw solą, pieprzem, sosem worcester, musztardą, gorczycą, drobno posiekanym chili, natką kolendry, szalotką i czosnkiem. Uformuj burgera o średnicy ok. 1 cm większej niż bułka, posmaruj olejem z obu stron. Hamburgery smaż na dobrze rozgrzanym grillu z każdej strony po ok. 3-4 min. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie talarki, wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, posyp cukrem, pod koniec dodaj odrobinę octu. Bułkę przekrój i podpiecz na grillu. Ułóż: spód bułki-ketchup-rukola-grillowany burger-karmelizowana czerwona cebula-pomidory posolone-korniszony-majonez-zielony pieprz-bułka.
Nie ma to jak pyszności z grilla, przygotowane na dodatek w samą majówkę. Nawet jeżeli pogoda nie dopisze, długi weekend najlepiej spędzić w plenerze, z bliskimi i dymiącym żarem, na którym pieką się kiełbaski, szaszłyki i inne smakołyki. Specjalnie dla naszych Czytelników poprosiliśmy znawców i miłośników gotowania, aby z okazji majówki podali nam kilka grillowych przepisów. Tajemne receptury zdradzili naszej reporterce Annie Zielonce

Jak grillować? Oto kilka cennych rad

Jak dobrze zrobić grilla? Mówi się, że takie to proste, a tak wcale nie jest. Nie uwierzymy, jeśli powiecie, że nie spotkaliście choć jednej osoby, która nie umie tego zrobić. Bowiem nie dość, że trzeba mieć właściwy sprzęt, to jeszcze tego grilla należy rozpalić, tak aby żar nie zgasł.

Gdy wejdziemy do sklepu ze sprzętem do grillowania, znajdziemy zapewne sporo grillów. Zastanówmy się więc najpierw, jaki chcemy kupić. Są bowiem mobilne, ale są też stacjonarne, małe i duże, proste w obsłudze jak przysłowiowa konstrukcja cepa i nieco skomplikowane. Liczy się też cena. Tańsze grille z marketów szybko się popsują (kosztują kilkanaście złotych). Droższe są pewniejsze i wykonane z lepszych materiałów (są warte nawet kilka tysięcy złotych).

Warto też zwrócić uwagę na kształt rusztu, akcesoria do jego chwytania, liczbę otworków, na których można zaczepić ruszt. A rozpałka? Są jej różne rodzaje, tzw. czekoladki lub podpałki parafinowe i rozpałki w płynie, żelowe. Do wyboru, do koloru.


*Najpiękniejszy Rynek w woj. śląskim jest w... ZOBACZ I ZAGŁOSUJ
*Majówka 2013: Zobacz, jak spędzić wolne dni. DOPISZ SWOJĄ PROPOZYCJĘ
*Matura 2013: Jak przygotować się do matury, jakich pytań się spodziewać, jak znaleźć dobrego korepetytora? ZOBACZ
*Serial Anna German [STRESZCZENIA ODCINKÓW]

Codziennie rano najświeższe informacje z woj. śląskiego prosto na Twoją skrzynkę e-mail. Zapisz się do newslettera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!