Ważne
    Magda Gessler: Polacy grillują w barbarzyński sposób. Nadal...

    Magda Gessler: Polacy grillują w barbarzyński sposób. Nadal króluje kiełbasa

    Magda Gessler

    Polska

    Aktualizacja:

    Polska

    - Polacy na ogół grillują w barbarzyński sposób. Wrzucamy na grill kiełbasę i otwieramy piwo, tak to mniej więcej wygląda. Grillujemy byle co. Rzadko grillujemy ryby, nie dbamy o to - mówi Magda Gessler, restauratorka, w rozmowie z Anną J. Dudek.
    Magda Gessler

    Magda Gessler ©.FOT. ANDRZEJ BANAS / POLSKAPRESSE

    W "Kuchennych rewolucjach" próbuje Pani rozbudzić apetyt Polaków i na gotowanie, i na pełniejsze, zdrowsze życie. Często okazuje się, że nie jest to najłatwiejsze zadanie. Jak naprawdę jest na polskich stołach?
    To się bardzo zmienia w ostatnich latach. Kuchenne rewolucje zaczynają działać. Media zaczynają mieć wpływ. Powstają książki, magazyny - cały świat się kręci wokół kuchni. Kuchenne rewolucje zaczynają mieć konkretne efekty. Ludzie zaczynają rozumieć filozofię programu, odnajdują w gotowaniu szczęście, widzą, jakie znaczenie ma tu radość dawania i odpowiedzialność. Jeśli mi zaufają, dostrzegają, że prowadzenie restauracji to nie tylko biznes, ale przede wszystkim pasja.
    W prowadzeniu restauracji chodzi też o to, by serwować coś unikalnego, nawet jeśli jest to proste i lokalne. Czasami to, co znajduje się w zasięgu naszego wzroku, traci dla nas atrakcyjność. Niepotrzebnie. To, po "Kuchennych rewolucjach", szczególnie ostatnich dwóch edycjach, zaczyna się zmieniać. Ludzie wymieniają się doświadczeniami i zaczynają wiedzieć, o co tu chodzi - nie o to, żeby wygrać ze mną, tylko żeby wygrać siebie i wygrać ze sobą.

    Dość niska, choć zmieniająca się na lepsze kultura kulinarna w Polsce wynika z braku tradycji czy lenistwa?
    Z braku tradycji, która została brutalnie przerwana i niezastąpiona nową. Z braku kultury, bo nasza kultura kulinarna powoli idzie do piachu. Nasze babcie zaczynają powoli umierać. Nie ma zbyt wielu książek, które mogłyby uzmysłowić nam, czym niegdyś była polska kuchnia, jak była bogata i różnorodna w produkty. Musimy trochę cofnąć się w czasie i tę porwaną tradycję starać się pocerować.

    Nowa rewolucja Magdy Gessler: Bar Zigi Kościerzyna


    Obcokrajowcy, np. Włosi, zwykle nie uważają polskiej kuchni za godną uwagi, uważając, że kuchnia oparta - w ich mniemaniu na ziemniakach i kapuście nie może być wyrafinowana i prowokować do poszukiwania bardziej złożonych smaków. Rzeczywiście tak jest?
    Jesteśmy narodem, który stracił dużą część inteligencji. Okres komuny dokończył dzieła. Komuna finansowo, choć oczywiście nie tylko, ograniczyła ludzi inteligentnych w ten sposób, że oni nie mogli się zajmować kuchnią tak jak przedtem. Zajmowali się przeżyciem. Bardzo daleko jest czas, kiedy Polska była pełna rozmaitych przepisów, smaków i dań. Została głównie tradycja poza miastami, gdzie prości, często biedni ludzie uprawiali ziemię, która rodziła głównie kapustę i ziemniaki. Ale to nie jest wyrok - rząd hiszpański utworzył specjalną komórkę, która ma się zajmować edukacją kulinarną. U nas nikt się tym nie przejmuje. Brakuje pieniędzy, a one także mają ważny wpływ na kulturę jedzenia.

    Czy jednak nie jest tak, że powoli ta kultura kulinarna w Polsce się tworzy na nowo? Zdaje się, że Polacy coraz bardziej dbają o to, co mają na talerzu i na stole.
    Tak, to się zmienia. Wraz z młodymi ludźmi, którzy chcą dobrego życia. Chcą dobrze się czuć i dobrze wyglądać. Dieta kapuściano-kartoflano-schabowa nie gwarantuje raczej dobrej sylwetki, a chcemy wyglądać dobrze. Ludzie pokazywani w telewizji w przeważającej części są piękni i my też chcemy tacy być. Ludzie zaczynają zdawać sobie sprawę, że przełożenie jest proste - jeśli zdrowo jedzą, są zdrowi. Znaczenie ma każdy produkt, po który się sięga. A mój program ma w budowaniu tej świadomości pomagać.

    To jest chwilowa moda, czy ten trend na lepsze jedzenie, może inspirowany ruchem slow food, zadomowi się na dobre?
    To nie jest moda. To jest nowa rzeczywistość, która na razie nie przekłada się na to, że zaczynamy masowo sadzić warzywa w przydomowych ogródkach, ale stajemy się coraz bardziej świadomi.

    Ale postęp jest?
    Jest ogromna różnica między tym, jaka jest świadomość jedzenia dziś, a tym, jaka była 20 lat temu. Bardzo dużo się zmieniło w tej materii i wydaje mi się, że "Kuchenne rewolucje" otworzyły ludziom oczy. Na takim poziomie, na którym my jesteśmy. To jest poziom przeciętnego Polaka, nie Polaka z wielkiego miasta. Różnica jest taka, że Gordon Ramsey uczy ludzi, jak robić foie gras, a ja uczę odmian ziemniaków. Praca u podstaw.
    1 »

    Czytaj także

      Komentarze (45)

      Dodajesz komentarz jako: Gość

      Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

      Liczba znaków do wpisania:

      zaloguj się

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      franek

      franek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 24 / 24

      malpa leser atakuje

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Jezyk pani Gessler jest tak samo piekny jak ona sama.

      Juliusz (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 22 / 23

      Miss Piggy przed barbarzynska obrobka termiczna na roznie.

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      chwileczke , zaraz, zaraz!

      exciton (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 20 / 28

      Chwileczke -- to ta bab nie jest Polka? Jesli bowiem bylaby Polka to powinna
      sie wyrazic : "Ciagle grylujemy ....., My". Skoro mowi : Polacy, to mze sugerowac
      ze nalezy do jakiegos lepszego...rozwiń całość

      Chwileczke -- to ta bab nie jest Polka? Jesli bowiem bylaby Polka to powinna
      sie wyrazic : "Ciagle grylujemy ....., My". Skoro mowi : Polacy, to mze sugerowac
      ze nalezy do jakiegos lepszego narodu .
      A skoro tak-- to spieprzaj babo do Izraela.zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Poloka cza uczyc kultury jedzynia.

      chrobok (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 28 / 22

      Szczytym spelniynio marzyn polskich bab jest wlezienie do lozka jakymus cudzoziymcowi z piniyndzmi.
      Tak bouo u sprzontaczki Jonsonowyj, tak bouo u kucharki.
      Teroski gro wielko pani, u uczy...rozwiń całość

      Szczytym spelniynio marzyn polskich bab jest wlezienie do lozka jakymus cudzoziymcowi z piniyndzmi.
      Tak bouo u sprzontaczki Jonsonowyj, tak bouo u kucharki.
      Teroski gro wielko pani, u uczy "swojich" Polokow "kultury jedzynia".zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Samokrytyka

      ScHlEsIeR (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 29 / 22

      Ta kucharka byla pare razy na Śląsku, obejrzala trocha Śląskiej kultury i stwierdzila, ze " Polacy grillują w barbarzyński sposób". Odkryla nastepna barbarzynska ceche swojej nacji. Tym razem ma...rozwiń całość

      Ta kucharka byla pare razy na Śląsku, obejrzala trocha Śląskiej kultury i stwierdzila, ze " Polacy grillują w barbarzyński sposób". Odkryla nastepna barbarzynska ceche swojej nacji. Tym razem ma baba recht.zwiń

      Zdjęcie autora komentarza
      Patrzę na zamieszczone foto.

      ksantypa_222

      Zgłoś naruszenie treści / 28 / 26

      I natychmiast kojarzy mi się pytanie z pewnej piosenki Danuty Rinn: kto ma tyle seksu co ja, no kto q*** ma?


      Zdjęcie autora komentarza
      Podziw dla automatycznego cenzora czekisty po raz kolejny!

      ksantypa_222

      Zgłoś naruszenie treści / 25 / 22

      Gdybym napisała: k****, koorwa no to jeszcze. Ale ja napisałam q*** czyli rwa kulszowa. Zupełnie nie rozumiem, jakimi drogami chadza nasza cenzura?
      Lepiej ocenzurujcie wypowiedzi Pani Gesslar i...rozwiń całość

      Gdybym napisała: k****, koorwa no to jeszcze. Ale ja napisałam q*** czyli rwa kulszowa. Zupełnie nie rozumiem, jakimi drogami chadza nasza cenzura?
      Lepiej ocenzurujcie wypowiedzi Pani Gesslar i jej zachowania przed kamerami. Ona właśnie uczy maluczkich jak i co jest do przyjecia, sposób bycia, wyrażania się. Nie dziwi mnie to, że niektórzy restauratorzy wytoczyli Jej procesy sądowe!zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Pani ma racje

      Chrisraf (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 32 / 30

      W Polsce bardzo trudno znalesc dobra restauracje. Nie jest to zwiazane z tradycja kuchni polskiej, lecz nieudolnoscia. Jesli ktos potrafi zagotowac wode, nie jest on od razu kucharzem. To przenosi...rozwiń całość

      W Polsce bardzo trudno znalesc dobra restauracje. Nie jest to zwiazane z tradycja kuchni polskiej, lecz nieudolnoscia. Jesli ktos potrafi zagotowac wode, nie jest on od razu kucharzem. To przenosi sie na inne "galezie" przyzadzania jedzenia. Jak czasem patrzylem w polskiej telewizji na programy o gotowaniu, gdzie jeden, czy drugi spec probowal "sprzedac" jedna, czy druga recepture, pozal sie Boze! Jak juz widze na talezu rozgotowane ziemniaki, cacyki zajezdzajace na majonez, czy rozgotowany makaron, to mi apetyt przechodzi.
      Koronacje niesmaku jest polski grill. Jak widze jak ktos na zimny i brudny grill naklada kielbase i krupnioki, przechodzi mi wszystko. Podstawowe znajomosci regul grillowania, jak czystosc, temperatura i uzaleznienia techniczne urzadzen zdawaja sie czasem byc czyms nie znamym w Polsce. Posiadam trzy rozne grille. W zaleznosci od miesa i okolicznosci wybieram ten, czy inny. Gdy potrzebuje stala temperature przez dluzszy okres czasu (np. ryba, lub wedzenie), nie obejdzie sie to bez zamykanego grilla kulistego z termometrem i regulacja doplywu powietrza. Gdy chce cos szybko zgrillowac, np. steaki, to wystarczy niezamykany grill kominowy. Do grillowania wiekszej czesci miesa nadaje sie grill na trojnogu...itd...
      Kultura gastronomi jest w Polsce w powijakach.
      Szczytem tego wszystkiego bylo pewne zamowienie goscia w jednej z kawiarenek w Katowicach, ktorego chcacy/niechcacy bylem swiadkiem: "Poprosze expresso, ale aldente!"zwiń

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      pani Gessler

      grill (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 33 / 28

      ma pani racje, grillowanie w polsce to szok. Przypalone, zakopcone, owedzone, fujjjj! Prawie nikt nie umie wlasciwie grilowac a juz mieso na grill to luxus.

      Zdjęcie autora komentarza
      Moja propozycja.

      ksantypa_222

      Zgłoś naruszenie treści / 39 / 25

      Wpisałam w Google hasło Gessler szukając powiązania p. Magdy Gessler za słynnym klanem Gesslerów. Oczywiście znalazłam! Kto ciekaw, niechaj poczyta tę pasjonującą lekturę. Sami wyrobicie sobie...rozwiń całość

      Wpisałam w Google hasło Gessler szukając powiązania p. Magdy Gessler za słynnym klanem Gesslerów. Oczywiście znalazłam! Kto ciekaw, niechaj poczyta tę pasjonującą lekturę. Sami wyrobicie sobie własne zdanie na ten temat. A TVN ostro forsuje p.Magdę! Brawa dla TVN-u!!!!

      PS Kiedy Ona wreszcie włoży na głowę czapkę kucharską i zaprzestanie dosypywania własnego łupieżu do serwowanych potraw?
      Gdybym ja używała w swoich komentarzach języka p. Gessler to miałabym same gwiazdki od automatycznego cenzora!!!zwiń


      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Chce byc gwiazda!

      Auch Oberschlesier (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 27 / 28

      Kazda sitwa TV ma swoja ksantype. Mnie ta baba przypomina inna - z typowo polskim nazwiskiem - Tjerjentjev!
      Tez polsko-wulgarna - nie tylko z jezyka, ale i wygladu.
      Ale to sa polskie gwiazdy!

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Skrzydełko czy nóżka ?

      Geograf Bawarski (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 31 / 35

      A ty stara raszplo jak gotujesz w kryształowej ?
      Tłuste monstrum kreujące się na kulinarnego eksperta - siostra Ikonowicza z PPS,który broni głodujących w Polsce hehehehe

      Autor komentarza nie dodał zdjęcia
      Kogo - poza snobami - interesuje to, co ma ta baba

      hanek (gość)

      Zgłoś naruszenie treści / 35 / 21

      do powiedzenia na temat gotowania/pieczenia/smażenia?

      Najnowsze wiadomości

      Zobacz więcej

      Najczęściej czytane

      DZ poleca

      Wideo

      Gry On Line - Zagraj Reklama