Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Smaczne placuszki z cukinii złososiem, śmietaną i koperkiem

Sauer
Lubicie smaczne, zdrowe dania, których nie trzeba przygotowywać przez kilka godzin? Jeśli tak, to placuszki z cukinii są w sam raz dla Was. Łatwe w przygotowaniu z pewnością przypadną Wam do gustu.

Placuszki z cukinii to niezwykle szybkie i smaczne danie. Do przygotowania placuszków potrzebna jest oczywiście cukinia, jogurt naturalny, śmietana, jajko, sól, pieprz, mąka, dwa ząbki czosnku, wędzone plastry łososia oraz koperek.

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy ale nie obieramy ze skóry. Odcinamy ogonek a następnie na ścieramy na największej tarce. Do startej cukinii wbijamy całe jajko, dodajemy kilka łyżek jogurtu naturalnego. Następnie dodajemy mąkę i czosnek. Czosnek możemy pokroić lub wycisnąć przy pomocy wyciskarki. Dodajemy pieprz i sól do smaku.

Całość należy wymieszać. Gdy powstanie już jednolita masa, placuszki z cukinii smażymy dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Na patelnie dajemy kilka kropel oleju. Gdy placuszki przyrumienią się z każdej strony, przekładamy je na talerz.

Przed podaniem na gotowe placuszki nakładamy plaster wędzonego łososia. Następnie nakładamy łyżeczkę śmietany na placuszek i posypujemy posiekanym koperkiem. Całość przygotwania nie powinna zająć więcej niż pół godziny. Smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!